Site icon NewsIT
23:20 | 07.05.13

Alpha Bank: Εμφανής η πρόοδος της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Alpha Bank: Εμφανής η πρόοδος της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
Newsit Newsroom

Εμφανής είναι η πρόοδος της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Ειδικότερα, υπάρχει σαφής βελτίωση, τόσο στο ποσοστό απορρόφησης, όσο και στην κατάταξη της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ-27.

Σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε τον Απρίλιο 2013 το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (Ελλάδα: 56,7%, ΕΕ-27: 49,2%) ενώ παράλληλα βελτιώθηκε αισθητά η επίδοση της χώρας σε σύγκριση με τις άλλες της ΕΕ-27. Επιπλέον, η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις ιδίως του πρώτου εξαμήνου του 2012 και τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, κατάφερε να επιτύχει ικανοποιητική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων έως το τέλος του 2012, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Επίσης, υλοποιήθηκαν αρκετά από τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο μέτρα που αφορούν το γενικότερο οργανωτικό πλαίσιο σχετικά με την εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά, το 2012 καταργήθηκε το 60% των απαιτούμενων υπογραφών στο ΕΣΠΑ και στις πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αναθεωρήθηκαν επίσης τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ δίδοντας έμφαση σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και θεσμοθετήθηκαν μέτρα που περιορίζουν τις δικαστικές διενέξεις, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων, καθώς το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόλις το 1/10 των απαλλοτριώσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 14/4/13, το ποσοστό απορρόφησης αυξήθηκε αισθητά στο 56,7% των συνολικών διαθεσίμων κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα της περιόδου 2007-2013, από 49,2% που είχε σχηματισθεί στις 13/2/13, 48,6% τον Δεκέμβριο 2012, έναντι 34,5% τον Δεκέμβριο 2011. Με την επιτάχυνση των απορροφήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση τον Απρίλιο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, έναντι της 11ης που κατείχε τον Φεβρουάριο του 2013.

Η πρόοδος στην αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες με κύρια ορίζουσα την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων βασικής υποδομής (αφού λύθηκαν εκκρεμότητες και οικονομικές διεκδικήσεις μεταξύ του Δημοσίου και των κατασκευαστών), αρχής γενομένης με τις κύριες οδικές αρτηρίες τα έργα επί των οποίων είχαν αδρανήσει το 2012 και 2011, εκτιμά η Alpha Bank.

Η επανέναρξη των έργων στους κύριους αυτοκινητοδρόμους την περασμένη εβδομάδα προμηνύει τη θετικότερη εξέλιξη στο ΕΣΠΑ και δίδει νότα αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, στους τέσσερις οδικούς άξονες (Ολυμπία οδός, Ιόνια οδός, αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου και Ε-65) που επανεκκινούν τα έργα θα δημιουργηθούν 25.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλλουν και στην ανάκαμψη του ΑΕΠ και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Η ολοκλήρωση των έργων αυτών εκτιμάται το 2015 με εντατικοποίηση των εργασιών, όπως είναι αναγκαίο για να μη χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ. Το 2015 λήγει η επιτρεπόμενη καθυστέρηση στην εκτέλεση αυτών των έργων βάσει του κανόνα (ν+3).

Παράλληλα, προχωρούν και τα υπόλοιπα δημόσια έργα, όπως οι συνεχείς επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας, η επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά, η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι βελτιώσεις στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου των Πατρών και της Ηγουμενίτσας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σιδηροδρομικές γραμμές στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και η επανεκκίνηση των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αρχικά με δέκα προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ αντανακλάται στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων (ΠΔΕ) από μεταβιβάσεις πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, κατά το 2013 τα έσοδα του ΠΔΕ από μεταβιβάσεις από την ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά +43,7%, έναντι μείωσής τους κατά -5,3% το 2012, λόγω της απεμπλοκής από καθυστερήσεις στην αποστολή αιτημάτων πληρωμών προς τα Κοινοτικά Ταμεία.

Τέλος, αναφορικά με τις μεταβιβάσεις πόρων στην προγραμματική περίοδο του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2014-2020 και με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8/2/13, η Ελλάδα επέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση των κονδυλίων που της παραχωρήθηκαν, έναντι των αρχικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από όλες τις χώρες-μέλη.

Συνολικά στην ανωτέρω περίοδο θα εισρεύσουν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ελλάδα πόροι ύψους 16,3 δισ. ευρώ έναντι 11,2 δισ. ευρώ της αρχικής πρότασης, ενώ η τελική εισροή θα ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ καθώς σε μερικές περιφέρειες της χώρας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω του μέσου κοινοτικού όρου και άρα θα τύχουν πρόσθετης αρωγής. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η επέκταση του κανόνα ν+2 σε ν+3 παρέχοντας έτσι περιθώριο πλήρους αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων έως το 2023.

Αυτή η σημαντική αρωγή από την ΕΕ και με τη μορφή κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, εάν αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα επισπεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, συντομότερα του αναμενομένου και κυρίως θα ενισχύσει την συντελούμενη διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας σε εξωστρεφή και ανταγωνιστική, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς! – Όλη η διαδικασία

Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank

Με εγγύηση JP Morgan και Citigroup η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 457 εκατ. στην Alpha Bank

Το σχέδιο της απορρόφησης της Εμπορικής από την Alpha Bank

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version