Site icon NewsIT
11:42 | 09.05.13

Alpha Bank: Φαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας

Alpha Bank: Φαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας
Newsit Newsroom

Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank αυξάνονται οι προσλήψεις σε ετήσια βάση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, επιβραδύνεται η μείωση της απασχόλησης ενώ ''μαζεύονται'' οι απολύσεις μέσω της μετατροπής των συμβάσεων μόνιμης απασχόλησης σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δίνουν στην ελληνική οικονομία την ικανότητα προσαρμογής τώρα, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο άμεσο μέλλον, όταν υπάρξει ανάπτυξη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε έρευνα τους με θέμα «Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ως μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, γενικά, είναι ακόμη νωρίς να αδράξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία τους καρπούς της δραστικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς ο τελευταίος από τους νόμους για την αγορά εργασίας τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Εντούτοις, ο κύβος ερρίφθη, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, είναι γεγονός ότι η αυξημένη ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη συμβάλλει στη συγκράτηση της αυξητικής πορείας της ανεργίας η οποία ανήλθε στο 24,1% του εργατικού δυναμικού το 2012 και 27,2% τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, η ταχεία αυξητική πορεία της ανεργίας προσδιορίζεται, ακόμη, αφενός από το μεγάλο ύψος της μη παραγωγικής απασχόλησης που υπήρχε πριν από την κρίση (λόγω των σημαντικών στρεβλώσεων που χαρακτήριζαν την αγορά εργασίας) και, επίσης, από τη συνεχιζόμενη βαθειά ύφεση στην οικονομία, αφού η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε στο -6,0% ακόμη και το 4ο τρίμηνο του 2012.

Η εμβάθυνση της ύφεσης, ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, προσδιορίσθηκε από τα μεγάλα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία και τις συστηματικά καλλιεργούμενες και διογκούμενες (με διακηρύξεις μεγάλων κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο) προσδοκίες για εγκατάλειψη των προγραμμάτων προσαρμογής και για έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ, οι οποίες έλαβαν μεγάλες διαστάσεις στα μέσα του 2012 και διατηρήθηκαν «ζωντανά» έως το τέλος του 2012, αναφέρεται στη μελέτη της τράπεζας.

Σήμερα, ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές έχουν εκλείψει και η ρευστότητα στην οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά με την επιστροφή των καταθέσεων και με την καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχουμε ανάγκη από τη Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ. Το έδαφος επομένως γίνεται πρόσφορο για την έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της αυξητικής πορείας των προσλήψεων, που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2012, αλλά και για την αντιστροφή της αυξητικής πορείας της ανεργίας με στήριγμα την απελευθερωμένη αγορά εργασίας.

Ο συνδυασμός της σημαντικά βελτιωμένης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας με την εκ βάθρων μεταρρυθμισμένη και απελευθερωμένη από αρτηριοσκληρωτικές πρακτικές αγορά εργασίας, αποτελούν εχέγγυο για την αποτελεσματική προσέλκυση επενδύσεων (εγχώριων και ξένων) σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την αναγκαία μείωση της ανεργίας, εκτιμά η μελέτη.

Ειδικότερα, όπως αναλύεται στην έρευνα, μετά την ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αμβλύνθηκαν τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που την χαρακτήριζαν έως πρόσφατα και τα οποία συνέβαλαν ουσιαστικά στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας το 2009. Ειδικότερα, αμβλύνθηκαν τα προβλήματα τα οποία προέκυπταν από την παντελή έλλειψη ευελιξίας στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών και τη διευθέτηση των ωρών εργασίας των επιχειρήσεων που οδήγησαν στη διόγκωση της παράνομης απασχόλησης και την ταχεία αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη χώρα.

Η διαμόρφωση των μισθολογικών αμοιβών, της απασχόλησης στην επιχείρηση και του ωραρίου εργασίας δεν ελάμβανε υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες του κλάδου ή της οικονομίας ευρύτερα, ενώ η ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία που χαρακτήριζε τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας μόνο εμπόδια έβαζε στην προσαρμογή των επιχειρήσεων στις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες. Με τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2010, εξαλείφθηκαν πολλά από τα παραπάνω δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά της που έβαζαν τροχοπέδη στην προσαρμογή των επιχειρήσεων στο οικονομικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο περιβάλλον της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που διανύει η ελληνική οικονομία, και οδήγησαν σε εκτόξευση το ποσοστό ανεργίας.

Έτσι, έχουν πλέον διαφανεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, όπως η αύξηση των προσλήψεων σε ετήσια βάση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, η επιβράδυνση της μείωσης της απασχόλησης και η συγκράτηση των απολύσεων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων μόνιμης απασχόλησης σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση, κ.ά. Επίσης, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για επαναδραστηριοποίησή τους στην εγχώρια ελληνική οικονομία, την οποία εγκατέλειπαν ομαδικά τα προηγούμενα έτη, αναφέρει η έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014
 
Επιστράτευση των καθηγητών αν γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο η ευρωζώνη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version