Απομένουν όμως άλλα τουλάχιστον 70 – 75 δισ. δανείων που δεν εξυπηρετούνται και είναι στον πλειονότητά τους επιχειρηματικά δάνεια. Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες και το έδειξαν ήδη να κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη, αλλά θέλουν άμεσα και λειτουργική παρέμβαση της Πολιτείας στο θέμα των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση από την ώρα που θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τα στεγαστικά και την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα ρίξει όλο το βάρος στο παραπάνω θέμα.
Πως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής; Στο τραπέζι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα. Η κυβέρνηση το έχει υιοθετήσει και θέλει να λειτουργήσει παράλληλα με αυτό του ΤΧΣ, που θα παρουσιάσει άμεσα η ίδια. Υπάρχουν βέβαια πολλές και σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο.
Πάντως όπως εκτιμούν τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς, άμεση προτεραιότητα είναι η Πολιτεία να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει το ανάλογο μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές. Αυτό προέχει αυτή την στιγμή σημειώνουν οι τραπεζίτες. Να πάψουν να αμφισβητούν οι επενδυτές και οι καταθέτες τις ελληνικές τράπεζες. Και επισημαίνουν, είναι δευτερεύον θέμα ο χρόνος που θα αρχίσει να υλοποιείται ο συνολικός σχεδιασμός.