Site icon NewsIT
13:10 | 19.01.12

“Aν δεν κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ θα χρειαστούμε 2ο και 3ο PSI”

“Aν δεν κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ θα χρειαστούμε 2ο και 3ο PSI”
Newsit Newsroom

Τι λέει στο Newsit o οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης.

Πόσο βιώσιμο θα είναι το ελληνικό χρέος μετά το “κούρεμα”, τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία της χώρας και τι σημαίνει πως οι οίκοι αξιολόγησης θα μας τοποθετήσουν στη βαθμίδα της χρεοκοπίας;

Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπίστημιο Διονύσης Χιόνης” η οποιαδήποτε περικοπή του ελληνικού δημόσιου χρέους πρέπει να καταλήξει σε ένα καινούργιο επίπεδο χρέους που θα είναι εξυπηρετήσημο από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά θα είναι και ανεκτό από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Και δε θα τροφοδοτήσει την επόμενη μέρα έναν προβληματισμό πάλι από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους οίκους αξιολόγησης σχετικά με τη βιωσιμότητά του. Η ιστορία λοιπόν των τελευταίων ετών δείχνει οτι ένα επίπεδο χρέους που είναι αρκετά επάνω από το 100% δημιουργεί έναν προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολύ δε περισσότερο όταν και τα τοκοχρεολύσια που καταβάλει μια χώρα είναι μεγαλύτερα από το 5% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ). Εκτιμώ λοιπον ότι το οποιοδήποτε ποσοστό κουρέματος πρέπει να εφαρμοστεί σε μια τέτοια δανειακή σύμβαση, σε ένα τέτοιο ποσό χρέους που την επόμενη μέρα θα καταλήξει σε κάτι αρκετά βιώσιμο και διαχειρήσιμο για την ελληνική οικονομία. Αν δηλαδή συνεχίσουν να εξαιρούνται τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φοβάμαι πως μετά απο λίγο καιρό θα ξανασυζητάμε για ένα τρίτο και τέταρτο PSI.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

“Επίσης η επόμενη μέρα μετά την αναδιάρθρωση πρέπει να βρει την επόμενη μέρα με ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα” εξηγεί ο κύριος Χιόνης και συνεχίζει “ενώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχει έστω μια απροσδιόριστη δήλωση ότι 30 δισεκατομμύρια θα έρθουν και θα ενισχύσουν την ανακεφαλαιοπήση των ελληνικών τραπεζών, για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα τα οποία τα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τα δίνουν στις τράπεζες ως εγγύηση προκειμένου να βρουν ρευστότητα. Σε περίπτωση κουρέματος κατά 50% και γίνει μείωση επι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία, φοβάμαι οτι θα έχουν πρόβλημα και επάρκειας και ρευστότητας και δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους με ότι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα εφάπαξ τα οποία καταβάλουν. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για το υψος της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι οτι η επομενη μέρα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα συνοδευτεί και με ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής σταθεροποίησης έτσι ώστε η ελληνική οικονομία και με ταχύτατα βήματα να πάει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα και σε ρυθμούς μεταβολής του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος που θα πείθει τους δανειστές οτι τα καινούργια ομόλογα τα οποία εχουν στα χέρια τους έχουν διαπραγματευτική ισχύ και μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ελληνική οικονομία. Αρα λοιπον περιμένουμε και το πλέγμα των μέτρων που θα συνοδεύσουν την υλοποίηση ουσιαστικά της αναδιάρθρωσης του χρέους”.

ΠΟΣΟ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ 4%
“Το νέο επιτόκιο” λέει ο οικονομόλογος ” πρέπει να είναι τέτοιο που αφενος να είναι ελκυστικό για τους νέους δανειστές γιατί θα έχουμε αντικατάσταση των παλιών ομολογων με τα νέα ομόλογα, από την άλλη όμως πρέπει να είναι και εξυπηρετήσημο από την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή έχει μια αδυναμία δανεισμού και δεν υπάρχει κάποιο σύστημα να συγκρίνουμε ποιο είναι το τρέχον επιτόκιο και ποιο είναι το επιτόκιο που θα μας δώσουν. Δεν υπάρχει επιτόκιο για την ελληνική οικονομία γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να δανειστεί η ελληνική οικονομία. Το 3.5% με 4% επιτόκιο είναι λογικό, είναι 2.5 με 3 μονάδες πάνω απο το γερμανικό επιτόκιο. Τώρα το ποσοστό του κουρέματος θα εξαρθηθεί και απο το χρόνο αποπληρώμης. Ενα ομόλογο έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι ο χρόνος, το επιτόκιο και πόσο εγγυημένο είναι. Γι ΄αυτό λέμε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις στην καθαρή αξία και όχι στην ονομαστική αξία”.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΙΔΑ “ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ”

“Για το άμεσο μέλλον δε σημαίνει κάτι, γιατί ουτως ή αλλως η ελληνική οικονομία είναι εκτός αγορών. Σημαίνει όμως οτι μακροχρόνια κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές καθώς θα είναι δύσκολο να μας εμπιστευτούν οι δανειστές” είπε τέλος ο κύριος Χιόνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέμα ωρών το “κούρεμα” – Οι επιπτώσεις στην οικονομία, στους μισθούς στις συντάξεις και στις καταθέσεις

Ο Παπαδήμος θα δει τους 3 πολιτικούς αρχηγούς πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για το PSI

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version