Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος υποβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) "αυξήθηκε" μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
Η βαθμίδα ΑΑΑ που αποδίδεται στους τίτλους που εκδίδει το ΕΤΧΣ, που είναι η καλύτερη δυνατή, “εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία” που είναι οι μεγάλοι εγγυητές του ΕΤΧΣ “θα διατηρήσουν τη αξιολόγηση ΑΑΑ”, εξηγεί ο Fitch σε ανακοίνωσή του.
Αλλά κυρίως η αναθεώρηση προς τα κάτω της προοπτικής της Γαλλίας σε “αρνητική” είναι αυτή που “έχει ως συνέπεια έναν αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου του ΕΤΧΣ”, σύμφωνα με τον οίκο.
Το ΕΤΧΣ είναι ένα χρηματοπιστωτικό όργανο που ”ρίχνει” χρήματα στις αγορές με την εγγύηση που του προσφέρουν τα κράτη της ευρωζώνης. Αυτό στη συνέχεια τα καταβάλλει σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους κόλπους της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα όφειλαν να καταβάλουν στις αγορές.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ που προσφέρουν το μεγαλύτερο ύψος των εγγυήσεων στο ΕΤΧΣ, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου τους (369,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 451,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ).
Οι εγγυήσεις αυτές δίνουν στο ΕΤΧΣ τη δυνατότητα να δανειστεί έως 440 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία, η οποία προσφέρει εγγύηση 158,5 δισεκατομμυρίων στο ΕΤΧΣ, είναι “η πιο εκτεθειμένη χώρα” στην επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο οίκος.
Θα χρειαζόταν “ένα θαύμα” για να διατηρηθεί το ΑΑΑ της Γαλλίας, λέει ο επικεφαλής της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
“Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για τη διατήρησή της, αλλά θέλω να πιστεύω σε αυτό”, δήλωσε ο Ζουαγιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την ώρα που το αξιόχρεο της Γαλλίας απειλείται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
“Βρίσκω απολύτως λυπηρό ότι αποδεχόμαστε με μια κάποια μοιρολατρία την απώλεια του ΑΑΑ και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας”, σημείωσε ο Ζουαγιέ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
“Αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι το τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)”, υπογράμμισε ο Ζουαγιέ.
Διαβάστε επίσης :