Πληθωρισμός ρεκόρ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ που θα προσεγγίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 12%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ρεκόρ των τελευταίων 29 ετών, αφού η τελευταία φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο του μακρινού 1993.
Την ίδια στιγμή οι τιμές στα καύσιμα πραγματικά καλπάζουν και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Χθες η τιμή της βενζίνης σκαρφάλωσε πάνω από τα 2,35 ευρώ σε μέσα επίπεδα και δεν αποκλείεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι τιμές θα υπερβούν ακόμη και το 2,4 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή του diesel κίνησης έφτασε την περασμένη Δευτέρα στα 1,933 ευρώ το λίτρο.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε τα 2,5 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 2,547 ευρώ το λίτρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι πάνω από τα 2,4 ευρώ.
Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η μέση τιμή σε κάποιες περιοχές, (Κυκλάδες, Ευρυτανία και Δωδεκάνησα) έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.
Πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Στις διεθνείς αγορές παρέμεινε και χθες η ανοδική τάση για το πετρέλαιο, που ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή στο κυβερνητική επιτελείο ετοιμάζουν το σχέδιο παρέμβασης, που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά τόσο την βενζίνη, όσο και το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρας, που είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Αυτός έχει δημιουργηθεί από την θετική πορεία που είχαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, αλλά και η πορεία του τουρισμού που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και αυτή του 2019, που είχε δημιουργηθεί το απόλυτο ρεκόρ.
Έρχονται νέα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και βέβαια στα καύσιμα.
Συγκεκριμένα ο υπουργός έχει τονίσει «είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από δύο βασικές πηγές, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη.
Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων. Ήδη στο πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου που είναι πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη ξοδευτεί, αφού το πακέτο το ρεύμα που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή είναι της τάξεως του 3,2 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάιο τα έσοδα κινήθηκαν αρκετά πάνω από τον στόχο.
Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, ώστε αφενός να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αφετέρου να μην υπάρξει σημαντική δημοσιονομική απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.