Site icon NewsIT

Αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση των Κινέζων – Ήταν μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

01.11.2018 | 06:44
Αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση των Κινέζων – Ήταν μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

Τεράστια φαίνεται να υπάρχει στην υπόθεση του σκανδάλου με τους Κινέζους που έσπασαν τα capital controls με την βοήθεια του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται και ουδείς είναι απόλυτα σίγουρος τι τελικά θα βρεθεί.

Πάντως οι αρμόδιοι κρίνουν πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση που ξεπερνάει τα στενά όρια μίας απάτης. Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή στον Οικονομικό Εισαγγελέα για διενέργεια ελέγχου, ενώ την υπόθεση διερευνούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς την κατεύθυνση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα. Ένα εξ αυτών είναι το συνολικό ποσό που βγήκε από την Κίνα, μέσω της παραπάνω διαδικασίας. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και και για πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο σημείο είναι αν στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και άλλοι, είτε εντός Ελλάδος είτε από την Κίνα.

Το ακριβές ύψος της απάτης θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχουν που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης –που στην ουσία αφορά την παράνομη εξαγωγή κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα- είναι ότι έχει επέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαϊκές Αρχές.

Ένα ακόμη ζήτημα, είναι αν υπήρχε η όχι συμμετοχή ή τουλάχιστον γνώση στην Jumbo και στον βασικό μέτοχο Απ. Βακάκη. Η εταιρία και ο ίδιος επισήμως διαψεύδουν κάθε συμμετοχή και δηλώνουν ότι ουδεμία σχέση έχουν και ότι αποτελούσε προσωπική επαγγελματική δραστηριότητα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Είναι όμως δυνατό να έχει βγει από την Κίνα ένα τόσο μεγάλο ποσό και ο άνθρωπος που ανακάλυψε επιχειρηματικά την Κίνα (σχήμα λόγου) να μην είχε αντιληφθεί το παραμικρό;

Η μετοχή πάντως της Jumbo χθες βρέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών, αλλά ο βασικός μέτοχος παρενέβη στηρίζοντας την μετοχή και οι απώλειες ήταν ελάχιστες.

Ο πρώην – πλέον μετά την αποπομπή του – αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αρχικά είχε αποκτήσει μηχανήματα πιστωτικών καρτών, POS, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, μέσω των οποίων πλούσιοι Κινέζο έκαναν αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, ωστόσο τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς αμέσως μόλις διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται ύποπτες συναλλαγές έδωσαν εντολή απενεργοποίησης των POS.

Τότε, ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo προσέγγισε τη Γενική Διευθύντρια Λιανική Τραπεζική και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυ Τζάκου, η οποία συμφώνησε η τράπεζα να του προμηθεύσει νέα POS.

Με ποιο τρόπο έγινε το μεγάλο κόλπο

Μέσω εταιρίας real estate, προσέγγισε πλούσιους Κινέζους, στους οποίους παρουσίασε έναν «έξυπνο» τρόπο όχι απλά να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα, και μαζί τη χρυσή βίζα, αλλά και να μεταφέρουν και χιλιάδες ευρώ στην Ελλάδα ξεγλιστρώντας από τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα.

Μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας η εταιρία του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo πραγματοποιούσε πολλές δεκάδες, δήθεν, μεμονωμένες συναλλαγές 10.000 και 20.000 ευρώ, για κάθε Κινέζο πελάτη, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κινεζικές αρχές. Έτσι, οι πολλές μικρότερες συναλλαγές κάθε πελάτη αθροίζονταν σε 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω. Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ καταθέτονταν σε τραπεζικό λογαριασμό!

Η αρχή του τέλους της κομπίνας Παπαευαγγέλου ξεκίνησε μόλις η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε τη σύνδεση των συναλλαγών και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αμέσως ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες, έρευνες που αναμένεται να έχουν σοβαρή επίπτωση στις τράπεζες.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version