Σάββατο, 28 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Άναψε “πράσινο” για τις συντάξεις – Αύξηση εισφορών θα “κυνηγήσει” η κυβέρνηση

Άναψε “πράσινο” για τις συντάξεις – Αύξηση εισφορών θα “κυνηγήσει” η κυβέρνηση

Το “πράσινο” φως άναψε στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. 

“Όλοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια” δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα καθορίσει το ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων.
Οσον αφορά στην αναπλήρωση με το νέο σύστημα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν έχει οριστεί στο 50% και με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης η αναπλήρωση  θα κυμαίνεται από το 60% ως και το 100%. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι σαν κινούμενη άμμος και διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία των μελετών, αλλά και των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην Εθνική Σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και το ποσό αναμένεται να κυμανθεί στα 384 ευρώ και πάνω σε αυτό θα “χτίζεται” η υπόλοιπη σύνταξη.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ κατέληξε επίσης στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου ενώ συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά, λένε οι πληροφορίες, την πρότασή της να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον για δύο χρόνια, των εργοδοτών και των εργαζομένων, γιατί έτσι θα αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων, πράγμα που επικοινωνιακά αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της για τον περιορισμό των αντιδράσεων.

Όμως, στο θέμα αυτό υπάρχει σκληρή αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητάει μόνο περικοπές, ενώ η Κομισιόν είναι πιο ανοιχτή στη συζήτηση.
Στην προσπάθειά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος να πείσει το κουαρτέτο να δεχθεί την αύξηση των εισφορών θα έχει επαφές αύριο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και τις επόμενες ημέρες με αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 15 ημερών (το πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί και από το κουαρτέτο) με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί λίγο πριν ή στη διάρκεια διενέργειας της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο στο διάλογο για τη ρύθμιση του χρέους.
Χρονικά αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί είτε τις τελευταίες μέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα ή τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΚΟΙΠ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής κατέληξε ομόφωνα στην αποδοχή των βασικών αρχών που παρουσίασε το υπουργείο εργασίας για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρχει η εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και την οποία θα μπορούν να παίρνουν όλοι ακόμη και οι μακροχρόνια άνεργοι. Πάνω σε αυτή τη σύνταξη θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη του ασφαλισμένου με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα και όχι με βάση το σύστημα των ατομικών μερίδων που είχε προταθεί από την επιτροπή σοφών. Επίσης, συμφωνήσαμε να υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους και μας απασχόλησε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των αποθεματικών, επειδή τα ταμεία σήμερα δεν έχουν αποθεματικά λόγω των καταστρεπτικών επιπτώσεων του PSI και της γενικότερης κακοδιαχείρισης που είχαν υποστεί . Eλπίζουμε να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Δική μου πρόταση είναι να περάσει το νομοσχέδιο με τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μέσα στον Δεκέμβριο».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε