Site icon NewsIT
07:47 | 15.09.21

Ανάπτυξη πολύ πάνω από 5,9% βλέπουν οι ξένοι – Παράθυρο για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις

Ανάπτυξη πολύ πάνω από 5,9% βλέπουν οι ξένοι – Παράθυρο για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις

FILE PHOTO: The complete Europa series, with the new 100- and 200-euro banknotes, is displayed during a presentation at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, September 17, 2018. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Θανάσης Παπαδής

Ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την πρόβλεψή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξή της, σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα αυτών που προβλέπει η κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις, αφού ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων θα αφήσει όπως είναι λογικό μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα χθες (14.09.2021) υποστήριξε ότι εφόσον η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από εκεί που έχει βάλει τον πήχη η κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει χώρος για μεγαλύτερες παρεμβάσεις και φοροελαφρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε «είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις. Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση περιμένουν ισχυρή ανάπτυξη και πάνω από τις προβλέψεις και αυτό το εστιάζουν στην εικόνα που εμφανίζουν οι πρόδρομοι δείκτες.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας «πρόκειται για ισχυρή ανάκαμψη, που καλύπτει πάνω από τα 2/3 της απώλειας του 2020. Και είναι μία πρόβλεψη απολύτως ρεαλιστική, ίσως μάλιστα αποδειχθεί και πάλι συντηρητική, με βάση τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας».

αναδρομικά

Ανάπτυξη… απ’ έξω

Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση αυτή φαίνεται να την υιοθετούν και οι ξένοι οίκοι και γενικά οι αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε μία ομοβροντία από βελτιωμένες αναθεωρήσεις για την πορεία του ΑΕΠ στη χώρα το 2021, οι οποίες θα κινούνται κατά πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της ελληνική κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του 7% έως και 9%.

Χθες μάλιστα η Moody’s Analytics, ανέβασε τον πήχη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,2% εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία είναι μια από τις επτά οικονομίες της ευρωζώνης, που ήδη έχουν καλύψει τις «πληγές» της πανδημίας με όρους ΑΕΠ.

Ήδη μία πρώτη γεύση την πήραμε την περασμένη Παρασκευή όταν και ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον μοναδική ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, την Scope Ratings. Ο οίκος εκτιμά ότι θα έρθει ανάπτυξη 8,6% το 2021.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο οίκος Wood που προχώρησε σε νέα θετική αναθεώρηση για αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%.

Ειδικότερα η Scope Ratings αναμένει ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 8,6% για το 2021 – από 6,5% που προέβλεπε πριν – και 3,5% το 2022, τονίζοντας πως η οικονομία έχει ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα παραγωγής ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, η Scope αναφέρει πως η αναγκαστική εξοικονόμηση δαπανάται μετά το reopening και ενισχύεται από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των αρχών εισροής χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Οι νέες εκτιμήσεις της Scope Ratings αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε BB+ με σταθερές προοπτικές από τον ίδιο οίκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης, Wood, ο οποίος αναμένει ανάπτυξη 6,5% για την Ελλάδα το 2021 – από 3,6% πριν – και 4% για το 2022. Σύμφωνα με τη Wood, η αύξηση του ΑΕΠ βάζει την Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την πανδημία και σε καλό δρόμο για αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 6% το 2021.

Εξίσου θετικές αναμένεται να είναι οι προβλέψεις και από τους άλλους οίκους με σημαντικά βελτιωμένες αναθεωρήσεις των προβλέψεων.

Την αρχή αναμένεται να κάνει την Παρασκευή η νέα ετυμηγορία της DBRS για την Ελλάδα, ενώ άμεσα θα ανοίξουν τα χαρτιά του Fitch και S&P, με τον πήχη, όπως αναφέρουν πληροφορίες να ανεβαίνει τουλάχιστον πάνω από 7%.

Θέση βέβαια θα λάβουν και άλλοι, όπως διεθνείς τράπεζες και οργανισμοί.

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την εικόνα έχουν διαδραματίσει τρία γεγονότα.

  1. Η πολύ χαμηλή ύφεση στο 2,3% το πρώτο 3μηνο του έτους, που εξέπληξε θετικά ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους.
  2. Η εντυπωσιακή επίδοση στο 2ο τρίμηνο, ανάπτυξη 16,2%, κατά πολύ πάνω τόσο από τις προβλέψεις, όσο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  3. Η καλή πορεία του τουρισμού, πάνω από τις προβλέψεις, που προοιωνίζει ένα επίσης καλό 3ο τρίμηνο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version