Ωστόσο η τελευταία λέξη ανήκει στις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στην Ισπανία να της χορηγήσει διορία επιπλέον ενός έτους, προκειμένου να μειώσει στο 3% του ΑΕΠ της το δημόσιο χρέος της , έως το 2014, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ιδίως στις αυτόνομες περιοχές της που έχουν εξωκείλει οικονομικά.
«Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε την πρόταση για μία επέκταση της διορίας για τη διόρθωση του υπερβάλλοντος ελλείμματος για έναν χρόνο ακόμη, έως το 2014», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Ο Ρεν τόνισε πως η πρόταση αυτή θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι η Ισπανία «θα μπορέσει να ελέγξει επαρκώς τις υπερβολικές δαπάνες της σε εθνικό επίπεδο, ιδίως στις αυτόνομες περιοχές της» και πως θα καταθέσει ένα «πειστικό» και «φερέγγυο» δημοσιονομικό σχέδιο για το 2013 και το 2104, στο οποίο θα υποστασιοποιεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Παράλληλα, ο Ρεν εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει εισαγάγει η Μαδρίτη, ιδίως «τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, στις δημοσιονομικές διαδικασίες» και την «προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα». Όλα αυτά, υποστήριξε, «θα επιτρέψουν στην Ισπανία να μειώσει τις οικονομικές ανισορροπίες», όμως «υπό την προϋπόθεση ότι θα κατορθώσει να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες σε ό,τι αφορά τις αυτόνομες περιοχές της».
Ο Ρεν δήλωσε πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις ισπανικές αρχές και πως «στις επόμενες εβδομάδες» θα παρουσιάσει μία πλήρη αξιολόγηση των δημοσιονομικών προοπτικών της και τα μέτρα που θα της κατατεθούν για τη μείωση του υπερβάλλοντος ελλείμματος.
Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο στη Μαδρίτη, τη στιγμή που η Ισπανία πασχίζει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των ξένων επενδυτών.
Τη στιγμή που η χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται έρμαιο στις αναταράξεις που δημιουργούν οι χρηματοοικονομικές αγορές, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα πως «τρέφει εμπιστοσύνη στην οδό που ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει» η χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά θα σώσουν την τράπεζα με κρατικά ομόλογα – Δεν έπιασε η μπλόφα της Ισπανίας
”Ισπανική” υποχώρηση για το ευρώ
Ξεκίνησε το ταξίδι της ευρωζώνης προς τη διάλυση