Επέστρεψαν οι πιέσεις στην διεθνή οικονομία, ειδικά μετά την προειδοποίηση από την Goldman Sachs ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία και αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν στην Wall Street, o δείκτης Dow Jones να υποχωρήσει 1,49% ή 390 μονάδες στις 25.896, ο S&P σημείωσε πτώση 1,23% στις 2.882 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στις 7.863 μονάδες.
Παράλληλα η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο κατά 20 μονάδες στο 1,8% από 2% προηγουμένως.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας «η αβεβαιότητα που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μειώσεις δαπανών έως ότου περιοριστεί η ένταση». Επιπλέον η Goldman προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020.
Στο μεταξύ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,64%. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το yield του 10ετούς είχε κινηθεί σε χαμηλό 2016, στο 1,59% προκαλώντας ρευστοποιήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς σύμφωνα με αναλυτές, μετρήσεις κάτω από το 1,65% «δίνουν» σήμα για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ελλάδα
Πολλοί θα περίμεναν ότι ο Αύγουστος στις αγορές θα είναι ήρεμος και οι αυξομειώσεις ελάχιστες. Όμως δεν συμβαίνει έτσι. Οι επενδυτές είναι διστακτικοί κυρίως λόγω της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας σε εμπορικό επίπεδο.
Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται ιδιαίτερα. Ο ένας λόγος είναι ότι έχει σημειώσει σημαντική άνοδο όλο το προηγούμενο διάστημα και ο άλλος, ότι η αρνητική πορεία των ξένων αγορών, δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας στο εσωτερικό.
Έτσι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε έναν κύκλο διόρθωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι βίαιος, αφού και λόγω θερινής ραστώνης εκλείπουν λόγοι και επενδυτές που θα λειτουργούσαν ως ανάχωμα στην σημαντική πτώση. Χθες ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% και διαμορφώθηκε στις 831,16 μονάδες. Ο τζίρος ήταν στα 65,3 εκατ.
Και πάλι τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 4,8% στις 667,06 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,01%, στις 2.046,06 μονάδες, ενώ πτώση 4,17% είχε και ο Mid Cap και στις 1.278,06 μονάδες.
Ο Αύγουστος εξελίσσεται στον μήνα της μεγάλης διόρθωσης του ΧΑ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και με μεγάλο τζίρο. Μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από επτά μήνες συνεχούς ανόδου, η οποία όμως λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που αρκετά εγχώρια χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε “θερινή ανάπαυλα”, επιτρέποντας στους πωλητές και στους short, οι οποίοι έχουν επαναδραστηριοποιηθεί τελευταία, να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη σε χαμηλά σχεδόν τριών μηνών.