Οικονομία

Αναθεωρεί η Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% από 2,7% το 2017!

Ανάπτυξη ύψους 2,1% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στις χειμερινές προβλέψεις της, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο η Επιτροπή εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7% το 2017 και το 3,1% το 2018. Ωστόσο, τα σημερινά νούμερα είναι αναθεωρημένα προς τα κάτω, καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Μοσκοβισί: Αναθεωρήσαμε και φταίει η καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εντός του 2017 επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ.
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής). Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο κάτι το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας.
 
Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018). Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά 0,5%. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.

«Ελπίζω και περιμένω να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό και το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει» ειπε χαρακτηριστικά. 

Χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη. «Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη».

Τέλος, είπε «Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το [σ.σ. ελληνικό] πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων», απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η αναθεώρηση των προβλέψεων της Επιτροπής για την ανάπτυξη θα επηρεάσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο ίδιος εξήγησε πως γι΄αυτό το λόγο οι προβλέψεις της Επιτροπής διαφοροποιούνται. «Λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Αλλά αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη άνοδο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως το μήνυμά του είναι «ξεκάθαρο» και «πολιτικό»: «Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα». «Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα