Site icon NewsIT
20:00 | 08.10.18

Αναβάθμιση των Ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch εν μέσω… ισχυρών πιέσεων

Fitch
Newsit Newsroom

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε ‘CCC+' από ‘RD' το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (Issuer Default Rating, IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας και σε ‘CCC' από ‘RD' το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια ώρα ωστόσο τονίζει κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. (4,95 δισ) ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη του έτους, ενώ και ο Οκτώβριος δείχνει ότι θα είναι ένας μήνας που θα “ροκανίσει” κι άλλο τις αποτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, ο Fitch αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και των τεσσάρων τραπεζών σε ‘CCC’ από ‘RD’. Όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τραπεζών και των εκδόσεων τους παραμένουν αμετάβλητες, ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

«Οι αναβαθμίσεις των μακροπρόθεσμων IDRs στο επίπεδο των αξιολογήσεων βιωσιμότητας (VRs) ακολουθούν την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων και των νομοθετικών περιορισμών στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου 2018», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

«Κατά την άποψη του Fitch, αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

“Βλέπει” άρση των capital controls και στις εκροές κεφαλαίων

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι κατά την άποψή του η άρση των capital controls που παραμένουν όσον αφορά τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό, «είναι πιθανό να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα».

Οι αξιολογήσεις VRs των ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάσθηκαν από τις αναβαθμίσεις των IDRs και συνεχίζουν να περιορίζονται από την πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού και τo υψηλό κεφαλαιακό βάρος των προβληματικών δανείων, για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις, σημειώνει ο οίκος.

Τα VRs των τραπεζών αντανακλούν, επίσης, τη βελτιούμενη αλλά περιορισμένη ακόμη ρευστότητα. «Τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών παραμένουν πολύ ευαίσθητα σε μία επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος ή εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και για τα δύο έχουν μειωθεί τους τελευταίους 15 μήνες», σημειώνει ο οίκος.

Μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων IDRs και VRs θα απαιτούσε σημαντικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και του κεφαλαιακού βάρους τους από τα προβληματικά δάνεια χωρίς προβλέψεις, και συνεχιζόμενες βελτιώσεις στα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, περιλαμβανομένων της αύξησης των καταθέσεων και της αποκατάστασης της πρόσβασης στην αγορά.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμισθούν, εάν η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών εξασθενήσει, επιδεινώνοντας τα ήδη αδύναμα προφίλ ρευστότητας των τραπεζών ή επιδεινωθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση, αναφέρει ο οίκος.

Η έκθεση τονίζει επίσης πως η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές. Μια τέτοια όμως κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση”.

“Μαύρη Δευτέρα” για τις μετοχές

Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν σε επίπεδο δείκτη κατά 6,45%, λίγο πάνω από τις 500 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 503,83 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.

Την ίδια ώρα, έγινε ράλι και για τις αποδόσεις των ομολόγων. Έφτασε σήμερα μέχρι και 4,666%, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,4%.

Η εικόνα της Δευτέρας (08.10.2018) δεν ήταν καλή ούτε στην Ευρώπη, με τα ιταλικά 10ετή ομόλογα να υπερβαίνουν το 3,5%, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση το Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

“Μαύρη Δευτέρα”για τις τραπεζικές μετοχές

Την ίδια ώρα η εικόνα της αγοράς ήταν κακή από το άνοιγμα της συνεδρίασης και πολύ νωρίς ο δείκτης έχασε τις 650 μονάδες. Στην διάρκεια της ημέρας έγιναν προσπάθειες ανάκτησης του επιπέδου αυτού, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Οι πιέσεις στις τράπεζες και ειδικά σε Πειραιώς και Eurobank ήταν ισχυρές και κυμαίνονταν κοντά στο 10%. Τελικά η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 11,58% και της Πειραιώς 10,95%. Αντίθετα σαφώς μικρότερες ήταν οι πιέσεις σε Εθνική και Alpha Bank που υποχώρησαν 4,76% και 3,17% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Βιοχάλκο υποχώρησε 5,02% , η Motor Oil κατά 3,8%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος και Aegean.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, με τις Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ Grivalia και Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με άνοδο1,17%.

Ανησυχητικό το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών ήταν μικρότερος από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ελαφρά ξεπέρασε τα 50 εκατ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version