Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η βελτίωση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα δύο βασικά θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, «πρωταρχικός στόχος της Συνόδου είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας, ειδικά των νέων». Σύμφωνα με τον Χ. Ρομπάι, προτεραιότητα της ΕΕ είναι να επιταχυνθεί η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και η σύσταση του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές που θα στηρίξουν την απασχόληση και να ενισχυθεί η κινητικότητα των νέων εντός της ΕΕ, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς».
Η συζήτηση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα της Συνόδου, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Ειδικότερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισεκατ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους, εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους είναι να εξασφαλίσει είτε θέση απασχόλησης, είτε εκπαίδευση, είτε πρακτική άσκηση, σε όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που ένας νέος δηλώσει άνεργος.
Παράλληλα, οι 27 ηγέτες θα εξετάσουν μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των κρατών μελών σε θέματα απασχόλησης, όπως η “ευρωπαϊκή ένωση για την εκμάθηση”, το “μεγάλο συνασπισμό” για την απασχόληση στο ψηφιακό τομέα, καθώς και τη διεύρυνση του κοινοτικού προγράμματος “ΕURES” για εξεύρεση πρώτης εργασίας. Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ. Συγκεκριμένα, οι «27» θα εξετάσουν την δημιουργία ενός νέου Επενδυτικού Προγράμματος Δράσης, με μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθέτησαν πέρυσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, προκειμένου να ενισχυθεί η δανειοδοτική ικανότητα στην πραγματική οικονομία., ενώ συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να καταθέσει και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Όπως αναφέρει ο Χ. Ρομπάι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, στόχος της συζήτησης αυτής είναι «η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών».
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκινάει στις 21:30 (ώρα Ελλάδας), η συζήτηση των ηγετών θα επικεντρωθεί στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στις ειδικές συστάσεις ανά κράτος-μέλος που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της οικονομίας τους. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο πρόεδρος της ΕΕ θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης.
Το τέλος της Συνόδου είναι αφιερωμένο σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, να συζητήσουν την προσχώρηση της Λετονίας στην ευρωζώνη, καθώς και την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέρκελ σε Σαμαρά: “Να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις”
Παρέμβαση Σαμαρά στις Βρυξέλλες: Οι ενεργειακοί πόροι στην Ελλάδα συμφέρουν την Ευρώπη
Σαμαράς: Ξεκάθαρη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Φοροδιαφυγή και ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής