Αιφνιδίασαν τις Βρυξέλλες τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται να συζητηθούν -εκτός ατζέντας- στο Eurogroup της Πέμπτης. Ανησυχία για το αν η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της. Εγείρεται και θέμα άρνησης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ!
Το ζήτημα με το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εν λόγω ευρωπαίος παράγοντας σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με το πακέτο παροχών.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο, οπότε και θα συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για την απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.
Οι παροχές αναβάλλουν την έξοδο στις αγορές
Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε χθες το ρεπορτάζ του Newsit.gr, στο υπουργείο Οικονομικών είχαν σχεδιάσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και σκοπό την άντληση 2 – 3 δισ. ευρώ, να συμβεί πριν από τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο τα σχέδια αυτά δείχνουν να αναβάλλονται, επί του παρόντος τουλάχιστον, μετά τις πιέσεις που υπήρξαν στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,5%, ενώ οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη και ειδικά στις τράπεζες επέστρεψαν.
Οι αγορές έκριναν αρνητικά το πακέτο Τσίπρα για παροχές και πλέον ουδείς μπορεί να πει ότι είναι το ιδανικό περιβάλλον για νέα έξοδο. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ στην Κίνα.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες τα σχέδια της κυβέρνησης αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και μέχρι οι αγορές απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς υπάρξουν από το πακέτο παροχών.
Έως τότε θα συνεχίζονται οι βολιδοσκοπήσεις σε επενδυτές, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση προκειμένου και έτσι όταν τελικά υπάρξει η οριστική απόφαση τότε να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της που βέβαια δεν είναι άλλος από την έξοδο με σχετικά καλό επιτόκιο πέριξ του 2% και βέβαια σημαντική υπερκάλυψη.