Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προ των πυλών. Ήδη ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας (εστίαση, λιανεμπόριο) επαναλειτουργεί, έστω και με κάποιους περιορισμούς, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανοίξουν και οι άλλες δραστηριότητες που σήμερα παραμένουν κλειστές (γυμναστήρια, παιδότοποι κ.λπ.).
Με λιανεμπόριο και εστίαση ανοιχτά, πια, το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι ο τουρισμός, που επισήμως «κόβει κορδέλα» την προσεχή Παρασκευή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από το προστατευτικό μανδύα που υπήρχε για επιχειρήσεις και εργαζομένους παύει να υφίσταται με ό,τι αυτό σημαίνει. Τα οριζόντια μέτρα αντικαθίσταται πλέον από στοχευμένα που και αυτά με το πέρασμα του χρόνου θα φθίνουν, έως την οριστική τους εξαφάνιση, όταν η πανδημία έχει περιοριστεί σημαντικά και η οικονομία έχει αποκτήσει κανονικούς ρυθμούς.
Πάντως όσο και να μοιάζει θετική εξέλιξη η επιστροφή στην κανονικότητα, εντούτοις υπάρχει και η φόβος. Κυβέρνηση και φορείς της αγοράς ζουν έχουν αγωνία για το τι θα συμβεί στο εξής, όταν οι επιχειρήσεις, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, βρεθούν ενώπιος ενωπίω με την σκληρή πραγματικότητα.
Μία πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, χωρίς την ασπίδα προστασίας του κράτους. Οι επιχειρήσεις πλέον θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής από μόνες τους τα πάγια έξοδά τους (μισθοί, ενοίκια, προμήθειες κ.λπ.) καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την εστίαση
Ανάσα αναμένεται να προσφέρει στον κλάδο της εστίασης, η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ. Σήμερα (10.05.2021) ξεκινούν οι αιτήσεις με το άνοιγμα της πλατφόρμας και θα αφορά επιδότηση, που θα είναι συνάρτηση του τζίρου του 2019.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν μια στις δυο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:
- παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
- επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.