Site icon NewsIT
07:09 | 27.04.21

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Θανάσης Παπαδής

Άνοιξε αργά χθες (27.04.2021) το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, που πιθανότατα θα είναι και η τελευταία.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσει την Μ. Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και αύριο Μ. Τετάρτη. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 έχουν περιθώριο έως τις 10 Μαΐου για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση.

Πάντως Επιστρεπτέα 8 δεν θα υπάρξει, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα αντικατασταθεί από στοχευμένες δράσεις οι οποίες ως στόχο θα έχουν «αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών».

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση:

  • οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την ενίσχυση έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τον Αύγουστο του 2021.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη εργασιών έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021.Θα πρέπει να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το πρώτο 3μηνο του 2021. Ο εν λόγω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ίσχυαν περιοριστικά μέτρα).
  • Μείωση τζίρου στο σύνολο του 2020 θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Δεν ισχύει το κριτήριο τις πτώσης τζίρου για το σύνολο του 2020 σε σχέση με το 2019 (που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους) για τις περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Τα κατώτατα όρια ενίσχυσης για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, είναι 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Δηλαδή, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα…
  • Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
  • Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
  • Σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔτο ΥΠΟΙΚ μπορεί να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση, αλλά και να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεπέρασαν τις 700.000, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγο περισσότεροι από 300.000 καθώς για ακόμα μια φορά υπήρξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι «κόβονται» καθώς

  • το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (250.816)
  • 394 επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν κατάφεραν να καταγράψουν το ελάχιστο ύψος τζίρου που απαιτούνταν δηλαδή 450 ευρώ.
  • Οι υπόλοιποι που θα φτάσουν έως το τέλος της διαδικασίας, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τις «τελικές» αιτήσεις αποδοχής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», πιθανότατα από την Μεγάλη Τρίτη προκειμένου να δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό που θα δοθεί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 3.390 ευρώ με μεγάλο μέρος να ανήκει:

  • στον κλάδο της εστίασης (53.724) με τις επιχειρήσεις να «μοιράζονται» 167 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση συστάθηκαν εντός του 2020.
  • ταξί (14.502)
  • περίπου 10.000 είναι δικηγόροι
  • τουριστικά καταλύματα (7.552)
  • λιανεμπόριο (9.900)

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version