Άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετές ομόλογο, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στις 230 μονάδες βάσης, κοντά στο 2,1%. Στόχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ταμειακές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου. Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.
Αναφορικά με το ύψος της έκδοσης αυτό δεν είναι καθορισμένο και θα φανεί από τις διαθέσεις των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Στις τελευταίες εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ τραβούσε από τις προσφορές περίπου 2,5 δισ. αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο και όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Αναφορικά με το επιτόκιο το επιθυμητό ύψος να βρεθεί στα επίπεδα της αντίστοιχης έκδοσης του Ιουλίου του 2019, της πρώτης εξόδου στις αγορές της παρούσας κυβέρνησης. Τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί περίπου στο 1,9%.
Η τελευταία έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Στις 28 Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκανε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο κάτω από το ασύλληπτο μέχρι πριν λίγους μήνες όριο του 1%.
Από τότε, τα δεδομένα στο παγκόσμιο σκηνικό έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας της πανδημίας και οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν αποτελούν εξαίρεση. Το 1% στη δεκαετία έδωσε τη θέση του σε αποδόσεις κοντά στο 4% πριν η ΕΚΤ επιστρατεύσει τα «μεγάλα όπλα» με αλλεπάλληλες αποφάσεις για χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας, έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επαναφορά της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο δανεισμού των τραπεζών.