Η παγκόσμια οικονομία εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο έχει εισέλθει σε ένα καθοδικό σπιράλ με την πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων 100 ετών.
Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, εντούτοις εκεί έχει στηθεί ένα πραγματικό πάρτι, λες και ο πλανήτης ζει ημέρες οικονομικής ευημερίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6,7 τρις. δολάρια. Την ίδια ώρα η μία μετά την άλλη οι διεθνείς οικονομία ανακοίνωσαν ύφεση το 3ο τρίμηνο που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν πάνω από 10%.
Σε μέσα επίπεδα οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη δείχνουν ύφεση κοντά στο 8%, ενώ για την Ελλάδα η μείωση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 10%.
click4more: Eπίδομα θέρμανσης: Δαπάνες και για φυσικό αέριο, πέλετ και καυσόξυλα
Και είναι απορία για πολλούς … «μήπως εμείς ζούμε ένα παράλληλο σύμπαν ή μήπως γίνεται κάτι που όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε»; Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση.
Η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία αναζητεί διέξοδο και με δεδομένο ότι οι επενδύσεις για την περίοδο αυτή έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της αβεβαιότητας, μοναδική διέξοδος είναι οι μετοχές και τα ομόλογα, αφού οι επενδυτές θεωρούν ότι μέσα από αυτές τις τοποθετήσεις θα έχουν την δυνατότητα για εύκολα κέρδη ή για γρήγορη έξοδο αν κάτι δεν πάει καλά.
Το άλλο βασικό στοιχείο που δικαιολογεί μερικώς από καθαρά οικονομική άποψη την άνοδο της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας δεν οφείλεται σε εγγενή προβλήματα, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μόλις εκλείψουν θα πάψουν να υφίστανται, τότε η οικονομία σχετικά γρήγορα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι μετά την μεγάλη βουτιά του Μαρτίου οι αγορές έχασαν σχεδόν 30%, άρχισαν να επιστρέφουν όταν φάνηκε ότι το «τέρας» μπορεί να νικηθεί, με την μείωση των κρουσμάτων μετά το γενικευμένο lockdown της περασμένης Άνοιξης και όταν βέβαια βρέθηκαν τα εμβόλια που ρίχνουν φως στην άκρη από το τούνελ.
Ένας μαγικός Νοέμβριος
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όλοι βασικοί δείκτες κατέγραψαν αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ο δείκτης Dow Jones μάλιστα ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες, όριο που είχε επιχειρήσει να υπερβεί χωρίς επιτυχία και τον περασμένο Φεβρουάριο. Κάτι ανάλογο βέβαια συνέβη και για τους άλλους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες τον Nasdaq και τον S&P.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωσε μηνιαία άνοδο 11,9%, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 11,8%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 10,8% για τον μήνα Νοέμβριο.
Ιστορικό ρεκόρ στην Αθήνα
Με κέρδη σχεδόν 30%, ο Νοέμβριος του 2020 αποτέλεσε και επίσημα τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει και οι αναλυτές. Παράλληλα, το Χ.Α. έσπασε και άλλο ρεκόρ, καθώς σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς τον μήνα που πέρασε, όπως τόνισε και η Deutsche Bank. Παράλληλα υπήρξε ο πιο κερδοφόρος μήνας ιστορικά για πολλές μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, όπως της Ισπανίας (+26%), της Ιταλίας (+24% ) και της Γαλλίας (+21,5%).
Ράλι και στα ομόλογα
Και βέβαια μία ακόμη αγορά στην οποία στήθηκε ένα πραγματικό πάρτι είναι αυτή της αγοράς ομολόγων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η απόδοση στο 10ετές ομόλογο κυμαίνεται στο 0,6%, στο 5ετές κοντά στο μηδέν, ενώ οι μικρές περίοδοι (12μηνο, 6μηνο και 3μηνο) τα έντοκα έχουν αρνητικό πρόσημο.