Νέες ανατροπές έρχονται στην αγορά ακινήτων με την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και νέων 1.500 περιοχών που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός. Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ενημέρωσης των τιμών της Εφορίας (αντικειμενικές) με τις ισχύουσες εμπορικές τιμές.
Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών 3.643 νέες περιοχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζουν την προσπάθειά τους προκειμένου να ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, με την χάραξη νέων ζωνών, όσο περισσότερες περιοχές είναι εφικτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήδη οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν ξεκινήσει να κάνουν αυτοψίες με στόχο να καθορίσουν τις νέες τιμές και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν υπάρξει οι τιμές στις προαναφερόμενες περιοχές, με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.
Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με «συγχωνεύσεις», επεκτάσεις αλλά και «σπάσιμο» των ζωνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όμως η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα θα έχει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, με το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια.
Το παλαιό σύστημα θα αντικατασταθεί με ένα νέο που θα στηρίζεται στην αυτόματη προσαρμογής των «φορολογικών τιμών» με τις διακυμάνσεις που θα υπάρχουν στις εμπορικές τιμές και στόχος είναι να έχει μπει σε λειτουργία έως και το τέλος του 2022.
Με βάση αυτό το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο η και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Εν τοις πράγμασι αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.
Τέλος να σημειωθεί ότι θέμα ωρών ή ημερών είναι η οριστικοποίηση του νέου συστήματος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και εν συνεχεία το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στην Βουλή το τελικό σχέδιο.
Το βασικό σενάριο προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου με κεντρικό στόχο να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από την άνοδο των αντικειμενικών τιμών κυρίως σε ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και να υπάρξει μία μικρή μείωση της τάξης του 2% – 4% στο ποσό του φόρου συγκριτικά με το 2021.