Site icon NewsIT
08:35 | 08.10.19

Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζουν όλα μετά την απόφαση του ΣτΕ – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζουν όλα μετά την απόφαση του ΣτΕ – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
Θανάσης Παπαδής

Έρχεται ριζική αλλαγή στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, μία αλλαγή που πλέον κρίνεται επιβεβλημένη μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ακύρωσε τις τιμές ζώνης σε 12 ακριβές περιοχές. Η εξέλιξη αυτή πάντως ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αναθεώρηση των αξιών με ταξικό πρόσημο.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου το σύστημα να είναι δίκαιο και παράλληλα αξιόπιστο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις από τους ανεξάρτητους εκτιμητές για μεγάλες μειώσεις στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές και αντί αυτού είτε έγιναν μικρές μειώσεις ή μηδενικές.

[read4more]

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκανε και χθες το αυτονόητο και ακύρωσε τις τιμές ζώνης που είχε ορίσει το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση σε 12 περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων η Φιλοθέη, η Εκάλη και το Ψυχικό.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βιαστεί και να αλλάξει εκ βάθρων, όχι μόνο τις αξίες σε αυτές τις περιοχές, αλλά να αναθεωρήσει όλη την φιλοσοφία των αντικειμενικών αξιών.

Το ζητούμενο είναι με τη χρήση συγκεκριμένων στοιχείων από πραγματικές αγοραπωλησίες, να γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και να θεσπιστεί ένας μηχανισμός επικαιροποιήσης των τιμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτόματα και όχι με πολιτική παρέμβαση.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που έως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας (έσοδα 142 εκατ. ευρώ).

Κατά συνέπεια έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές και σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στόχος είναι πλέον οι τιμές στις εφορίες να προσεγγίσουν τις πραγματικές και αφετέρου να ενταχθούν στο νέο σύστημα περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πολύ λιγότερους φόρους σε σύγκριση με αντίστοιχα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Πρόκειται κυρίως για εκτός σχεδίου ακίνητα σε περιοχές φιλέτα όπου οι πραγματικές τους αξίες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανηφόρα. Και όλα αυτά με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε, παρουσία του κ. Σταϊκούρα, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του πλαισίου εκτιμήσεων και προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου.

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2020 και να αφορούν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Πάντως να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που είναι να εισπραχθεί το 2020 θα είναι το ίδιο καθώς θα υπάρχει αλλαγή στους συντελεστές και στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα στοιχεία από την ρύθμιση

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία, πήγε καλά. Προσέγγισε περίπου 700.000 φορολογούμενους που επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει να μπουν σε αυτή καταβάλλοντας και την πρώτη δόση.

Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δισ. ευρώ εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δισ. ευρώ προσαυξήσεις. 

Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version