Οικονομία

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, προαναγγέλλοντας νέα αύξηση επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό που μειώνεται -όπως είπε- αλλά συνεχίζει να είναι υψηλός.

Ο Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψε μείωση των τιμών τους επόμενους μήνες, αλλά και μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, με περαιτέρω εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία; Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος αυτού του ταξιδιού;
“Η εξέλιξη των τραπεζικών δανείων θα είναι ουσιώδης. Αυτό που αρχίσαμε να βλέπουμε με τις μελέτες μας, είναι… για παράδειγμα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες άρχισαν να στενεύουν τις πιστοληπτικές ικανότητες. Αυτό είχε αντίκτυπο στη ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υποθέτω πως αυτή η τάση θα συνεχίσει στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. + Η εντύπωση είναι πως θα γίνουν πιο σφιχτές, πέραν των αποφάσεων περί νομισματικής πολιτικής που έχουμε πάρει τους τελευταίους μήνες”.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν η ΕΚΤ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια η πραγματική οικονομία ίσως υποφέρει και οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους. Συμφωνείτε με αυτό;
“Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση του πληθωρισμού, ο οποίος μειώνεται αλλά συνεχίζει να είναι υψηλός, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Έτσι λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Αυξάνουμε τα επιτόκια για να μειωθεί η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες και μετά οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν. Οι τιμές θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Το σημαντικό είναι αυτή η μείωση να είναι σταθερή, να είναι βιώσιμη στον χρόνo και να συγκλίνει η σταθερότητα τιμών στο 2%.

Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι αρχίζει μια περίοδος χαμηλής ανάπτυξης. Μπορεί να προκύψουν εντάσεις σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς, πρέπει να φροντίσουν την κατάσταση του κεφαλαίου και της ρευστότητας”.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα