Οικονομία

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι από τη νίκη του Τραμπ

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αμερικανικός προστατευτισμός και οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν άνοδο ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αναμένουν η κυβέρνηση του Τραμπ να μειώσει φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο Κονστάνσιο τόνισε ότι η δέσμευση του Τραμπ να θέσει «Πρώτα την Αμερική» θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών και να τροφοδοτήσει τους «πολιτικούς κινδύνους», σε μια πιθανή αναφορά στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εξάγουμε βιαστικά, θετικά συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις στην αγορά διότι ίσως δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη με υψηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.
«Μέχρι στιγμής, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν προς μια αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».
Ο Κονστάνσιο επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίζει να ανακάμπτει και θα οδηγήσει τον πληθωρισμό «αρκετά πάνω από το 1%» έως την επόμενη άνοιξη, από το 0,5% σήμερα.
Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στη μη υλοποίηση των «πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής αβεβαιότητας», προειδοποίησε ο Κονστάνσιο, ζητώντας «περισσότερο επεκτατικές» οικονομικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης.
«Πράγματι, μια σειρά πολιτικών κινδύνων ίσως προκαλέσουν οικονομικά σοκ», δήλωσε ο Κονστάνσιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να θέλουν να αποφυγουν τους δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πρόκειται για μια εμπορική σχέση (σ.σ. των ΗΠΑ και της ΕΕ) που αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου
Ο Μάρος Σέφκοβιτς
Πως και γιατί εξανεμίστηκαν όλα τα αμερικανικά χρηματιστηριακά κέρδη μετά την εκλογή Τραμπ
Ο Τραμπ είπε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει «μια μεταβατική περίοδο», αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους μιας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής
Διαπραγματευτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Νάγκελ: «Καμπανάκι» για ανάγκη επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων στη Γερμανία και υψηλότερες δαπάνες
Τα μεγάλης κλίμακας ειδικά ταμεία και οι εξαιρέσεις από το λεγόμενο φρένο χρέους θα μπορούσαν επίσης να δώσουν «την απατηλή εντύπωση ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εμπόδια», δήλωσε ο Νάγκελ
O Χοακίμ Νάγκελ
Γερμανία: Στον αέρα η συνταγματική αναθεώρηση για το φρένο χρέους – Καταψήφισή της προτείνουν οι Πράσινοι
Αρχικά οι Πράσινοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης της χαλάρωσης του φρένου χρέους στη Γερμανία με στόχο την αύξηση του δανεισμού για την άμυνα και τις υποδομές
H Mπρίτα Χάσελμαν και η Καταρίνα Ντρέγκε