Με το χρόνο έως την 1η Ιουλίου, που επισήμως θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία της χώρας, να μετρά αντίστροφα, ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Άρης Σολούνιας, μιλώντας στο newsit.gr εκφράζει την ανησυχία του για τη φετινή σεζόν, καθώς όπως λέει το «τοπίο είναι ακόμα θολό». Όπως διευκρινίζει, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, κατάσταση που προβληματίζει τους ξενοδόχους εάν τελικά πρέπει να λειτουργήσουν φέτος τις μονάδες τους. «Ο ξενοδόχος που τελικά θα λειτουργήσει τη μονάδα του, εάν εξασφαλίσει πληρότητα 35% θα είναι ευχαριστημένος, καθώς οι ανώτατες προσδοκίες του κλάδου φθάνουν στο 50%. Όποιος δηλαδή ανοίξει το ξενοδοχείο του θα είναι ήρωας, καθώς δεν προσδοκά οικονομικά οφέλη. Η χρονιά θα είναι σούπερ ζημιογόνα, η Ελλάδα θα τεστάρει το τουριστικό της προϊόν και ο ξενοδόχος απλά, θα επιτελέσει κοινωνικό έργο».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικά και αφορούν τους εξής τομείς: το εργασιακό, την ευθύνη για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη σχέση με τους tour operators.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή τη στιγμή οι tour operators δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφή εικόνα για τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφθούν τα ξενοδοχεία της χώρας, με αποτέλεσμα και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους να δυσκολεύονται να πάρουν απόφαση εάν τελικά θα λειτουργήσουν ή όχι τις μονάδες τους. Ακόμα και στη Ρόδο που ο κ. Σολούνιας διαθέτει το Amada Colossos ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά συγκροτήματα του νησιού, οι ακυρώσεις που έρχονται καθημερινά είναι περισσότερες από τις κρατήσεις, εικόνα συνηθισμένη, όπως αναφέρει, για όλο τον κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι, οι επαγγελματίες, να αδυνατούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις, για τη φετινή σεζόν. Ειδικά στη Ρόδο, κατεξοχήν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι ξενοδόχοι αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους για το αν θα ανοίξουν ή όχι, την ερχόμενη Παρασκευή.
Υγιεινή και ασφάλεια
Πολύ σημαντικό είναι το θέμα επίσης της αστικής ευθύνης. Κανένας νόμος δεν διασφαλίζει τον ξενοδόχο, εάν προκύψει κάποιο κρούσμα κορονοϊού. Έχοντας εμπειρία από παλαιότερα περιστατικά όπως σε μία μαζική γαστρεντερίτιδα γκρουπ Βρετανών τουριστών, για την οποία ο ξενοδόχος αναγκάστηκε να λογοδοτήσει στη βρετανική Δικαιοσύνη, οι επαγγελματίες τώρα είναι διπλά αγχωμένοι, λόγω της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. Τι θα γίνει λοιπόν εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό, κατά τη διάρκεια που παραθερίζει σε κάποιο ξενοδοχείο της χώρας; Θα προσφύγει στα δικαστήρια της χώρας του και θα ζητήσει αποζημιώσεις από τον ξενοδόχο; Αυτό είναι σοβαρό ερώτημα, καθοριστικό για τους ξενοδόχους, οι οποίοι προβληματίζονται εάν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τις μονάδες τους. Να σημειωθεί, ότι τα ξενοδοχεία καραντίνας επιδοτούνται από το κράτος με 10 ευρώ το δωμάτιο όσο παραμένουν κενά και 30 ευρώ, εάν είναι κατειλημμένα.
Εξίσου, όμως σημαντικό θέμα για τους ξενοδόχους αποτελεί το εργασιακό, για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, ενώ και γι’ αυτές που έχει πάρει υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία. «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών δεν είδαμε» τονίζει ο κ. Σολούνιας, εξηγώντας ότι «το 0,44% για τον εργοδότη είναι πολύ λίγο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρχει κι άλλη μείωση ασφαλιστικών. Περιμένουμε».