Σε σχέση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο, “Είναι η μέρα με τη νύχτα” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αν και έσπευσε να παραδεχθεί ότι «ο συναγερμός δεν έληξε».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ αυτών η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου, όπως και του ΟΣΕ.
Υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται».
Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και για τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βρήκε πλήρη υποστήριξη για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα που αφορούν την ανάπτυξη.
Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδηλώσεων του ΔΝΤ, επισήμανε ότι η πρόοδος σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανής, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Ο υπ. Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους του οίκου αξιολόγησης Moody’s και θα μιλήσει στο Institute of International Finance. Την Κυριακή θα συναντηθεί και με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.