Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Τίτλοι τέλους θα πέσουν σε λίγες ημέρες μίας μακράς περιόδου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 και περιλάμβανε τρία μνημόνια και μία περίοδο τεσσάρων ετών ενισχυμένης εποπτείας.

Την μεθεπόμενη Κυριακή 21 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει την ελευθερία πλέον να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτική, θέτοντας η ίδια και όχι οι Βρυξέλλες τις προτεραιότητες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η παρακολούθηση παραμένει

Πάντως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει και την απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Θα υπάρχει παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059.

Η χώρα, όμως θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα.

Τα 5 πεδία που εστιάζει η νέα παρακολούθηση

Τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία είναι τα 5 πεδία που αναμένεται να βρεθούν που μαζί με τον νέο προϋπολογισμό θα βρεθούν στο βασικό «μενού» της πρώτης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου ,όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Η σχετική έκθεση που θα εκπονήσουν θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν αφορούν τα εξής πεδία:

  1. Κτηματολόγιο. Υπάρχει πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.

  1. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στον νόμο Κατσέλη για το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το 70% εξ αυτών, η δικάσιμος θα οριστεί το αργότερο έως τα τέλη του 2022, για το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου, θα οριστεί δικάσιμος το αργότερο έως τα τέλη του 2022 και η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείνει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

  1. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την κάλυψη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022.

  1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστική εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (με προθεσμία τον Αύγουστο).

  1. Η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Οκτώβριο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Βουλγαρία: Συμφωνία με την Ουγγαρία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream
Συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι το συμφέρον της Κεντρικής Ευρώπης είναι να φέρει ειρήνη στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν
Βουλγαρία: Συμφωνία με την Ουγγαρία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream