Οικονομία

Απέσυραν την εγκύκλιο του Θεοχάρη μετά το φιάσκο με τα ελληνικά ομόλογα

Ανακαλείται η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών .

Πριν ανακαλέσουν την συγκεκριμένη εγκύκλιο είχε προκληθεί συναγερμός στις διεθνείς αγορές με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες μάλιστα αποδίδονταν στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη. 

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, όταν κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (1117/25.04.2014) με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, άρχισε ο χαμός. 

Η εγκύκλιος όριζε ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Προκλήθηκε πανικός στις διεθνείς αγορές με τα ελληνικά ομόλογα να ξεπουλάνε κυριολεκτικά, ενώ ο αντίκτυπος έφτασε και στην Αθήνα με την κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αντιδράσει και να βγάλει ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πουλάνε οι επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα λόγω… εκλογών

Η εγκύκλιος του Θεοχάρη που προκάλεσε πανικό στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

ΟΔΔΗΧ: Νέος δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.