Site icon NewsIT
07:14 | 20.03.18

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη – Αντικειμενικές, συντάξεις και αφορολόγητο προκαλούν “σεισμό” στην κυβέρνηση

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη – Αντικειμενικές, συντάξεις και αφορολόγητο προκαλούν “σεισμό” στην κυβέρνηση
Θανάσης Παπαδής

- Τρία είναι τα "αγκάθια" του επόμενου διαστήματος για την κυβέρνηση - Οι μειώσεις στις συντάξεις θα "αγγίξουν" και τους χαμηλοσυνταξιούχους - Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί η μείωση στο αφορολόγητο από 1/1/2020 αλλά τα βρίσκει... μπαστούνια με τους δανειστές - Το πιο δύσκολο θέμα της 4ης αξιολόγησης οι αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτος - Άκαμπτη η στάση των δανειστών - Φοβούνται χαλάρωση ενόψει εκλογών

Έχουμε… «φάει» το γάιδαρο αλλά αντικειμενικές αξίες, συντάξεις και αφορολόγητο που είναι η… ουρά, φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

[read4more]

Τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου λένε αθλητές και προπονητές είναι τα πιο δύσκολα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα ότι έχουν μπροστά τους ένα ιδιαίτερα δύσκολο 4μηνο, μέσα στο οποίο καλούνται να διαχειριστούν ίσως τα πλέον δύσκολα μέτρα που θα έχουν λάβει στην διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου. Μέτρα τα οποία και πλήττουν ακόμη και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, που μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές είχαν κάποια ασπίδα προστασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού. Οι ξένοι ξέρουν πως όταν φύγουν, έστω και προσωρινά από την χώρα και ενόψει εκλογών η κυβέρνηση θα χαλαρώσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και θα τεθεί εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στην όσο το δυνατό χαλάρωση του ασφυκτικού πακέτου.

Οι αντικειμενικές αξίες

Οι νέες αντικειμενικές, αν τελικά καταφέρουν να τις βγάλουν, θα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται λαϊκές. Αν αυτό ισχύσει απλά θα σημάνει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά στην επαρχία, οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν λόγο για αυξήσεις ακόμη και άνω του 30%. Στις 22 Μαρτίου οπότε και εκπνέει και η νέα ημερομηνία για την κατάθεση των νέων τιμών από την πλευρά των εκτιμητών, θα φέρει αυξήσεις στις «φτωχότερες» περιοχές της χώρας αλλά και για μειώσεις τιμών στα ακριβότερα προάστια.

Συντάξεις

Οι μειώσεις των συντάξεων, δεν επικεντρώνονται αυτή τη φορά στους έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις αλλά πλήττουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το επιχείρημα ότι προστατεύονται οι φτωχότερες τάξεις δεν θα μπορεί να σταθεί από τον Δεκέμβριο όταν θα περικοπεί κατά 18% το εισόδημα του συνταξιούχου των 700 ευρώ, όταν θα καταργηθεί πλήρως το ΕΚΑΣ ήταν όταν θα μοιράζονται κατά χιλιάδες οι συντάξεις χηρείας των 200 και των 300 ευρώ τον μήνα.

Αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολογήτου –την οποία η κυβέρνηση πασχίζει να εφαρμόσει από την 1/1/2020 όταν πλέον θα έχουν κριθεί όλα σε πολιτικό επίπεδο-  δεν θα αγγίξει φτωχούς αλλά τους πάντες. Εκεί και αν καταρρέει το επιχείρημα περί προστασίας των φτωχών και των αδυνάτων. Και αυτό διότι η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ επηρεάζει αναλογικά περισσότερο τους χαμηλόμισθους παρά τους υψηλόμισθους. Ο χαμηλόμισθος των 650 ευρώ τον μήνα, χάνει έναν ολόκληρο μισθό σε αντίθεση με τον φορολογούμενο των 3.000 ευρώ τον μήνα ο οποίος δεν χάνει ούτε μισό δεκαπενθήμερο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πλήρως ενήμερος για το περιεχόμενο των εισηγήσεων των εκτιμητών και δεν διστάζει να παραδεχτεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα της 4ης αξιολόγησης όχι μόνο από τεχνικής αλλά και από πολιτικής απόψεως. Το να υιοθετηθεί η συνταγή του 2016 και να φορτωθούν όλα τα κακά στους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες η ατομική περιουσία των οποίων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ δεν φαίνεται να αποτελεί τη λύση αυτή τη φορά. Ή θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να αγνοήσει τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών και να φτιάξει αντικειμενικές αξίες κομμένες και ραμμένες στα δικά του κομματικά κριτήρια (σ.σ κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί κύμα προσφυγών στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των νέων τιμών ζώνης) ή θα πρέπει να κάνει ατελείωτες προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Για το θέμα του αφορολογήτου, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μεταθέσει την μείωση του από την 1/1/2019 έστω θυσιάζοντας το καλό πακέτο μέτρων της συγκεκριμένης χρονιάς. Όσον αφορά στους συνταξιούχους, περιθώρια διάσωσης δεν υπάρχουν. Ακόμη και ο χαμηλοσυνταξιούχος, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version