Site icon NewsIT

Cyprus: Time to Reunify, το θρίλερ της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Μπελέρης στα έδρανα της ολομέλειας, γιατί δεν θα έχει επιτελείο η Άννα, oι απανωτές θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και τα καμπανάκια, πανηγύρια χωρίς λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ελληνικός σιδηρόδρομος και οι κινήσεις ανάστασης

17.07.2024 | 06:22
Cyprus: Time to Reunify, το θρίλερ της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Μπελέρης στα έδρανα της ολομέλειας, γιατί δεν θα έχει επιτελείο η Άννα, oι απανωτές θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και τα καμπανάκια, πανηγύρια χωρίς λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ελληνικός σιδηρόδρομος και οι κινήσεις ανάστασης

Cyprus: Time to Reunify

Ώρα για επανένωση! Με αυτό το σύνθημα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βάζει στην πρώτη γραμμή το κυπριακό θέμα, 50 χρόνια μετά τον Αττίλα. Όσοι ευρωβουλευτές ήθελαν, φωτογραφίζονταν κρατώντας την κυπριακή αφίσα, στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Το έκαναν ένας ένας και οι Έλληνες, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη κα. Φωτογραφήθηκαν και οι εφτά μαζί. Ανάμεσα τους ήταν και ο Φρέντη Μπελέρης που πήρε άδεια από τις αλβανικές φυλακές για να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Συγκινημένος

Ευρωβουλευτές άλλων χωρών που γνώριζαν την περιπέτεια του τον πλησίαζαν να του μιλήσουν. Ήταν συγκινημένος που ζει αυτές  τις στιγμές της ελευθερίας αλλά και της δικαίωσης όπως έλεγε. Ευχαρίστησε για την συμπαράσταση στην περιπέτεια του. «Είμαι εδώ για να μάθω» δήλωσε. «Και για να αγωνιστώ για τα συμφέροντα των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται. Θέλω να είστε αυστηροί μαζί μου όπως και με τον κάθε συνάδελφο.»

Θρίαμβος

Τα μυστήρια των Βρυξελλών κορυφώνονται στο Στρασβούργο αυτά τα 24ωρα καθώς παίζονται οι κορυφαίες θέσεις στη νέα ΕΕ που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μέσα σε ένα θερμό κλίμα η 45χρομη Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη για τα επόμενα δυόμισι χρόνια πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου με ρεκόρ ψήφων. Ψήφισαν 699 ευρωβουλευτές, βρέθηκαν 60 λευκά και έλαβε 562 ψήφους (458 έλαβε το 2022). Την στήριξε το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ της πρόσφερε μια ανθοδέσμη  και μια ακόμη ο συμπατριώτης της Μαλτέζος ευρωβουλευτής Νταβίντ Κάζα. Έχει σημασία η εκλογή της με τόση μεγάλη πλειοψηφία για ένα λόγο παραπάνω. Δεν είναι ευρωβουλευτές που την γνωρίζουν και ανέπτυξαν προσωπικές σχέσεις μαζί της. Το 54% έχει πρωτοεκλεγεί και βοήθησε  η καλή της φήμη όπως σχολίαζαν στα πηγαδάκια.

Αγωνία

Σε αντίθεση με την Μέτσολα, αντικρουόμενα ακούγονται στους διαδρόμους στο ευρωκοινοβούλιο εδώ στο Στρασβούργο για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία θα ξαναείναι υποψήφια για την θέση της προέδρου της Κομισιόν. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) θα απευθυνθεί στην ολομέλεια, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση  με τους ευρωβουλευτές. Στη μία το μεσημέρι θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία. Άλλες πηγές εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί γιατί πάντα επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης στην ΕΕ και δεν θα μείνει ακέφαλη με δύο πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και στη Γάζα μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Θρίλερ!

Άλλες φωνές της δίνουν 50%-50% να εκλεγεί. Έχει γίνει συμφωνία να την στηρίξουν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του Renew του Μακρόν που συγκεντρώνουν 401 ευρωβουλευτές (χρειάζεται 361). Όμως η ψηφοφορία είναι μυστική. Θεωρούνται βέβαιες οι διαρροές. Την έκταση τους δεν μπορούν να προβλέψουν. Αρκετοί αφήνουν αιχμές για δάκτυλο Βέμπερ που ενώ είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν το 2019 εμφανίστηκε η τότε Γερμανίδα υπουργός Άμυνας από το πουθενά και του πήρε την μπουκιά από το στόμα. Τότε την στήριξε ενθέρμως ο Μακρόν ενώ σήμερα λέγεται ότι έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις τους και οι ψήφοι του Renew δεν είναι βέβαιο ότι θα πάνε μονοκούκι. 

Παζάρια

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας», δεν την στηρίζει μεν αλλά άφησε ελεύθερους τους ευρωβουλευτές της να ψηφίσουν όπως επιθυμούν. Θεωρήθηκε ότι έκλεισε το μάτι στην πρόεδρο της Κομισιόν διότι μπορεί παρασκηνιακά να πήρε τα χαρτοφυλάκια που ήθελε για τους Επιτρόπους που θα στείλει η Ιταλία. Η ακροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ECR έχει 78 ευρωβουλευτές. Χθες (16.7.2024) σε μυστική σύσκεψη που κράτησε περίπου μια ώρα σε αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δέχθηκε σφυροκόπημα. Αν οι απαντήσεις που έδωσε στους ακροδεξιούς έπεισαν και πόσους θα φανεί.

Στο βάθος Λαγκάρντ ή Ντράγκι;

Το 2019 εξελέγη οριακά με μόλις εννέα ψήφους από το ελάχιστο όριο που θα έπρεπε να πάρει. Η στρατηγική της μυστικότητας στην απόκτηση των εμβολίων κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι μια αχίλλειος πτέρνα της. Το plan b σε περίπτωση  που δεν εκλεγεί είναι στο τραπέζι της συζήτησης  στα κλειστά γραφεία αλλά και στα καφέ και εστιατόρια του ευρωκοινοβουλίου. Τα ονόματα που ακούγονται είναι «εν ενέργεια πρωθυπουργών σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Αυτοί είναι τρεις: Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ, ο Κροάτης Πλένκοβιτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός των ηγετών μεταξύ των «27» ακούγονται τα ονόματα του Μάριο Ντράγκι αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ! Κοντός ψαλμός…

Ο Φειδίας και ο Μασκ!

Ο ευρωβουλευτής που δέχεται τα περισσότερα αιτήματα για συνεντεύξεις στην ολομέλεια του Στρασβούργου είναι ένας! Ο Κύπριος youtuber Φειδίας Παναγιώτου! Αφού δήλωσε ότι θα έρθει στο ευρωκοινοβούλιο με ωτοστόπ – ανέβασε και TikTok ότι το έκανε – ρώτησε τους ακολούθους του  εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πλειοψηφία του απάντησε όχι. Ο Έλον Μανσκ που του έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του στην ευρωβουλή ανέβασε και αυτό το βίντεο στο λογαριασμό του που έχει εκατομμύρια followers «Ο Φειδίας είναι σωστός, πολύ σημαντική απόφαση» έγραψε». Τέτοια βλέπει ο Φειδίας και θα πάει για πλανητάρχης.

«Είναι πολλά 50 χρόνια…»

Μετά την επανεκλογή της η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, στον εναρκτήριο λόγο της, έκανε αναφορά στην μεγάλη πληγή του ελληνισμού αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. «Πενήντα χρόνια είναι πολλά» δήλωσε. «Στηρίζουμε την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα πάμε προς τα εμπρός στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαϊκών μας Αρχών και Αξιών. Πρέπει επιτέλους να καλύψουμε αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες» τόνισε. Θύμισε μάλιστα ότι και το 2022 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη θέση της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη». Στις 20 Ιουλίου είναι η μαύρη επέτειος από την τουρκική εισβολή του 1974. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία ενώ στα κατεχόμενα θα πανηγυρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν την αιματοχυσία και την κατοχή. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συνέχεια.

«Κυβερνών ΠΑΣΟΚ»

«Είμαι η Άννα Διαμαντοπούλου και ζητώ τη στήριξή σας. Για ένα μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ». Αυτή η φράση της πρώην υπουργού και Επιτρόπου κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν και η πιο χαρακτηριστική των προθέσεων της. Να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνών κόμμα. Με την πλούσια εθνική και διεθνή εμπειρία την οποία  έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι ποντάρει στο χαρτί της κυβερνησιμότητας το οποίο λείπει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή από το ΠΑΣΟΚ. «Για να ξανά συστηθούμε, για να συναντηθούμε. Για να ξανά ενωθούμε» τόνισε.

Χωρίς επιτελάρχες

Με τους στενούς συνεργάτες τους οποίους είχε όλα αυτά τα χρόνια στο γραφείο της φέρεται αποφασισμένη να δώσει τον προεκλογικό της αγώνα η Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr, δεν πρόκειται να έχει ένα επιτελείο γνωστών στελεχών. Εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε θα επιλέξει την ομάδα της και δεν θα είναι μόνο από το ευρύτερο περιβάλλον της αλλά από το όλον ΠΑΣΟΚ. Αρχίζει τις περιοδείες τις οποίες και θα συνεχίσει όπως κι όλοι υποψήφιoι και μέσα στο καλοκαίρι. Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που στο ΠΑΣΟΚ. δεν θα έχουν τηρήσει στην πράξη την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τα μπάνια του λαού είναι ιερά.

Οι απανωτές θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και τα καμπανάκια

Με τη μορφή χιονοστιβάδας κυκλοφορούν οι θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες με επίκεντρο τη δυνατότητά τους να μοιράσουν πρόσθετα μερίσματα μέχρι το 2026. Στην τελευταία της έκθεσης η UBS δίνει τιμή στόχο 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, 2,60 ευρώ για την Eurobank, 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Ο διεθνής οίκος τονίζει πως οι συστημικές τράπεζες δίνουν μερίσματα στους μετόχους για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Οι διανομές ξεκινούν από το 10% – 30% των κερδών και αυξάνονται προς το 50% σε βάθος τριετίας. Την ίδια στιγμή όμως ο SSM έρχεται να χτυπήσει καμπανάκι για την αύξηση των κόκκινων δανείων που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους με επίκεντρο στεγαστικά δάνεια και δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου. Οι τραπεζίτες έχουν λόγους να αισθάνονται καλύτερα, πάντως, μετά τις συνεχείς αναβαθμίσεις και τις θετικές εκθέσεις. Όταν κλείσει και το μέτωπο του πέμπτου τραπεζικού πόλου θα αισθάνονται ακόμα καλύτερα. Και όπως γνωρίζουμε, κλείνει άμεσα.

Η κλιματική αλλαγή μας πρόλαβε!

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής πρέπει να πεταχτούν αυτές τις ημέρες μέχρι την Ουγγαρία και την Ρουμανία για να διαπιστώσουν την αγωνία των τοπικών αρχών προκειμένου να αποφύγουν κατάρρευση των ηλεκτρικών τους συστημάτων που καλούνται να ανταποκριθούν σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα. Αλλά και οι αρνητές της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποιούν αυτές τις ημέρες πως μια ατελής ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή μια κουτσή ενιαία αγορά κεφαλαίων έχει κόστος. Μεγάλο κόστος που το πληρώνουν οι αδύναμοι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα τα είπε χθες στη συνεδρίαση του Ecofin αλλά δεν ξέρουμε πόσοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τον άκουσαν!

Πανηγύρια χωρίς λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συνεδρίαση του Ecofin έδωσε αφορμή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να βγάλει μία πανηγυρική ανακοίνωση για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση «καταγράφηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ (…) κατέχοντας σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς τις απορροφήσεις». Τώρα για να πάμε στα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Με στόχο για απορρόφηση 3,617 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήσαμε μόλις 775 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις 130 εκατ. ευρώ το μήνα. Για να πετύχουμε το στόχο των 3,617 δισ. ευρώ πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να απορροφούμε περίπου 480 εκατ. ευρώ το μήνα. Ας βγούμε στους δρόμους πανηγυρίζοντας! Η στήλη τα έχει γράψει, έχει προειδοποιήσει για το ναυάγιο.

Θα πληρώσουν οι Κόμερ;

Με την έγκριση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης του Καζίνο Λουτρακίου, που είχε καταθέσει ο όμιλος Κόμερ, οι Ιρλανδοί δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώσουν άμεσα – δηλαδή μόλις βγει η ταυτότητα πληρωμής από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ – 26 εκατ. ευρώ. Και να πληρώνουν 400.000 ευρώ το μήνα για κάτι χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες, η ταυτότητα πληρωμής πρέπει να βγει άμεσα και ο όμιλος Κόμερ να πληρώσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μιλάμε για μια τεράστια συμφωνία εξυγίανσης αφού αφορά χρέη σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία προς το ελληνικό Δημόσιο. Για την έκδοση της απόφασης χρειάστηκαν επτά μήνες από την ημέρα που συζητήθηκε η υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου. Οι ειδικοί στα τυχερά παιχνίδια πιστεύουν πως αν οι Κόμερ δεν βάλουν πολλά λεφτά από την τσέπη, μέσω αύξησης κεφαλαίου, δύσκολα θα διασωθεί το καζίνο.

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και οι κινήσεις ανάστασης

Να τετραγωνίσει τον κύκλο προσπαθεί η κυβέρνηση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αποτυπωθεί οι αλλαγές που προωθεί. Κατ’ αρχήν από τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ένα ΑΦΜ ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ, κάτι που σημαίνει πως τυπικά θα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά, όμως, θα απέχουμε πολύ από την ενοποίηση των δύο φορέων. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναγκάστηκε να αναλάβει αυτό τα έργα αποκατάστασης του δικτύου στην Θεσσαλία, κόστους μισού δισ. ευρώ, επειδή η Κομισιόν έχει κόψει τη χρηματοδότηση σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με αφορμή όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια σε κάποιες εργολαβίες. Τα έργα αποκατάστασης είναι απαραίτητα προκειμένου να αποκατασταθεί η υποδομή σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στα οποία είναι σε εξέλιξη εργολαβίες για ηλεκτροκίνηση! Αν δεν υπάρχει γραμμή που θα μπει η ηλεκτροκίνηση; Για τέτοια κατάσταση μιλάμε.

Ο J. D. Vance και η διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών

Πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα από σχόλια για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ J. D. Vance, το όνομα του οποίου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας (15.7.2024). Αν υπάρχει ένας κλάδος που ανησύχησε σφόδρα με την υποψηφιότητα J. D. Vance για την αντιπροεδρία αυτός είναι ο κλάδος της τεχνολογίας. Ο Vance στηρίζει την ιδέα διάσπασης των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων των ΗΠΑ καθώς έχει μιλήσει πολλές φορές για «την ολιγαρχία των Big Tech». Μάλιστα έχει στηρίξει δημοσίως την πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου (Ανταγωνισμού) των ΗΠΑ, της γνωστής FTC, Lina Chan όταν άρχισε να διερευνά τη γιγάντωση των τεχνολογικών κολοσσών. Δήλωσε πως η Khan είναι «ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους της διοίκησης Μπάιντεν που κάνουν πραγματικά καλή δουλειά»!

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version