4 Ιουνίου στη Λάρισα ο Μητσοτάκης
Μετά την Βόρεια Ελλάδα όπου η εκλογική στόχευση της ΝΔ ήταν τα μικρότερα δεξιά κόμματα, ο επόμενος κωδικός έχει τίτλο «Θεσσαλία και αγρότες». Από προνομιακά εκλογικά ακροατήρια που ήταν, το κυβερνητικό κόμμα καταγράφει σημαντικές απώλειες καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια ότι δεν ήταν επαρκή τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού τυφώνα Daniel. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 4 Ιουνίου, θα περιοδεύσει στην Λάρισα. Ο προεκλογικός αγώνας της Θεσσαλίας έχει χρεωθεί στον πρώτο τη τάξει υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Σήμερα θα βρίσκεται στη Λάρισα και μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα θα μιλήσουν για οικονομία και αγροτικά ζητήματα. Θα επιστρέψει στη Μαγνησία το Σαββατοκύριακο.
Δύσκολο σταυρόλεξο
Ο Daniel στοίχισε στη ΝΔ την απώλεια της περιφέρειας που ήταν γαλάζια (έχασε ο Κώστας Αγοραστός). Η μάχη επαναπατρισμού ψήφων αναδεικνύεται σε δύσκολο σταυρόλεξο. Πολύ περισσότερο που ο πήχης ήταν ψηλά.
Στις εθνικές εκλογές τον Ιουνίου του 2023, η ΝΔ πήρε στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας ποσοστά υψηλότερα από της επικράτειας (40,56%):
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 43,09%
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: 42,39%
ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 41,40%
ΛΑΡΙΣΑΣ: 39,35%
Δυσαρέσκεια
Ο αγροτικός κόσμος γκρινιάζει. Περίμενε περισσότερες ενισχύσεις που η κυβέρνηση εξηγεί ότι δεν μπορεί να δώσει πριν να έχει εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι για τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ. Στη Θεσσαλία θα ζητήσει ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι αγρότες ψήφισαν μαζικά τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου 2023. Σύμφωνα με τα exit polls ψήφισε ΝΔ το 47,5%, ΠΑΣΟΚ το 13,4%, ΣΥΡΙΖΑ το 13%, και ΚΚΕ μόλις το 7,8%. Η συγκράτηση των απωλειών είναι ένα πολύ κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση. Δύσκολα θα το κερδίσει.
Ο Σταν και ο Θωμάς
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που κάνει η ΝΔ φαίνεται να κινείται στην πρόθεση ψήφου μεταξύ 32,5-33,5% από το 28% όπου έπεσε προκαλώντας σοκ στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η στρατηγική Σταν Γκρίνμπεργκ και Θωμά Βαρβιτσιώτη έχει μαζέψει απώλειες. Ο πήχης έχει μπει στο ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019, στο 33%. Η συσπείρωση της ανέβηκε στο 65%. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο η αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία και του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο που είχαν υποστεί πλήγμα, μετά τον νόμο για την ισότητα στο γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. Χθες ο πρωθυπουργός πήγε και στην λειτουργία για την γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης. Στα πατριωτικά ακροατήρια της Βόρειας Ελλάδας μέτρησε η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και η θέση που πήρε η κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε από την Φλώρινα ότι εάν δεν τηρηθεί από τους γείτονες, ο ευρωπαϊκός δρόμος θα είναι κλειστός. Από το 12-13% των αναποφάσιστων νεοδημοκρατών υπάρχει αισιοδοξία ότι ένα ποσοστό θα ψηφίσει τελικά το κόμμα του. Αν επιτευχθεί αυτό η ΝΔ μπορεί να φτάσει και το 34-35%. Πάντως, είναι πολύ νωρίς ακόμη για προβλέψεις αφού μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να παίξει καθοριστικό ρόλο για να γράψει στο εκλογικό ταμείο ένα κόμμα έσοδα ή ζημίες.
Καμπάνα για την αποχή
Έχουν απομείνει 17 ημέρες για τις ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ελάχιστο. Αρκετοί δεν ξέρουν ούτε την ημερομηνία (9 Ιουνίου). Συνήθως αυτοί που απέχουν δεν απαντούν ούτε στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό δυσκολεύει την εκτίμηση για την έκταση της αποχής. Το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό. Γνωστοί εκλογολόγοι εκτιμούν ότι μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πιθανό η αποχή να κριθεί κυριολεκτικά την ημέρα της κάλπης. Ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων τότε να αποφασίσει εάν θα πάει να ψηφίσει ή αν θα προτιμήσει παραλία. Για να έχουμε μια εικόνα, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 ψήφισαν 5.261.749 (52,54%), του Μαίου 2014 που συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπήρχε μεγαλύτερη κινητοποίηση 5.941.636 (59,33%) και τον Μάιο του 2019 που πάλι συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικες 5.920.355 (58,69%).
Η 5η κάλπη
Ένας λόγος που αυξάνει τον δείκτη ανησυχίας για την αποχή είναι ότι οι πολίτες έχουν υποστεί και μία κόπωση από τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, τις δύο κάλπες για τις εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο και τις δύο για τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν και τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία μετά την παραίτηση Τσίπρα. Μέσα σε ένα χρόνο αυτή είναι η 5η εθνική κάλπη με ότι συνεπάγεται σε επιβάρυνση από τις αλεπάλληλες εκλογικές καμπάνιες, τις κινητοποιήσεις των στελεχών και των μελών κλπ.
Πιέζουν οι μικροί δεξιοί και αριστεροί
Έτσι όπως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, με την κυβέρνηση να χρεώνεται αστοχίες, την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την νέα ηγεσία υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και την υποτονική πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, οι εκλογολόγοι αξιολογούν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον συνωστισμό μικρών κομμάτων τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά. Τα μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ ξεπερνούν το 20-23% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Τα μικρά κόμματα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζουν το 18% μαζί με το ΚΚΕ. Υπάρχει ένα εκλογικό ακροατήριο το οποίο έχει χάσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανακτήσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει την δυναμική που παρουσιάζει σε νέα εκλογικά ακροατήρια, στις γυναίκες και τους νέους. Θα φανεί εάν οι απώλειες των παλιών θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν από τις εισροές των νέων ψηφοφόρων.
Γκολ ΠΑΟΚ για …Ζαγοράκη;
Στις δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ ο πρώην ευρωβουλευτής και αρχηγός της ομάδας του Euro 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης έβγαινε 5ος – 6ος. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, ο πρώην διεθνής δεν αποκλείεται να πάρει περισσότερες ψήφους από τις αναμενόμενες. Σε όλους τους πανηγυρισμούς των παοκτζήδων συμμετέχει και ειδικά στην βόρειο Ελλάδα η ψήφος του ΠΑΟΚ μετράει…Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει 3 ευρωβουλευτές. Μέχρι στιγμής προηγούνται ο Νίκος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, και ο Γιάννης Μανιάτης.
Οι selebrities
Όλα τα κόμματα έχουν στα ευρωψηφοδέλτια τους και υποψήφιους και υποψήφιες με βαριά βιογραφικά που εάν εκλέγονταν πραγματικά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ευρωβουλή και να εκπροσωπήσουν επάξια τα συμφέροντα της χώρας. Στην συντριπτική πλειονότητα τους όμως είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό το οποίο συνηθίζει να ψηφίζει ή πολιτικούς που ξέρει ή διασημότητες που όμως είναι αμφίβολο ως προς το τι θα μπορέσουν να προσφέρουν. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έλεγε σε συνομιλητές του ότι διάβασε τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων της ΝΔ και αρκετά του έκαναν μεγάλη εντύπωση. Πρότεινε σε τοπικές οργανώσεις να καλέσουν όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα αυτούς που δεν είναι γνωστοί στον κόσμο για να τους γνωρίσουν. Σωστή κίνηση γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν την ευκαιρία και τις προσωπικές γνωριμίες να συστηθούν και κάνουν προεκλογικό αγώνα στα τυφλά.
Ο καυγάς που ξεσήκωσε το ΥΠΕΝ
Σε πολύ υψηλούς τόνους έγινε προχθές μια συζήτηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου ενός εκ των διαχειριστών δικτύων στην ηλεκτρική ενέργεια και στελέχους ανεξάρτητης αρχής με αποτέλεσμα να ακουστεί και σε άλλους ορόφους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο εν λόγω διευθύνων σύμβουλος αντιμετωπιζει μεγάλες προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και νιώθει πως δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη από όλους (για να το πούμε ευγενικά) αν και στο ΥΠΕΝ, για εθνικούς λόγους, βάζουν γερή πλάτη. Το γεγονός πως στη συζήτηση υψηλών τόνων (και βαρύτατων χαρακτηρισμών) συμμετείχε ως παρατηρητής ακομα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος σχολιάστηκε, επίσης από όσους άκουγαν τις φωνές σε άλλους ορόφους του υπουργείου! Ευτυχώς παρενέβη ο Νέστορας του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Τέλης Αϊβαλιώτης και ηρέμησαν τα πνεύματα.
Οι υψηλοί τόνοι στην ενέργεια
Γενικά στην αγορά ενέργειας υπάρχουν αυτόν τον καιρό πολύ υψηλοί τόνοι. Ο σημερινός υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από τον προκάτοχό του που δυσκολεύονταν πολύ να πει «όχι». Ετσι προσπαθεί σήμερα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε πολλά μέτωπα, από τις περικοπές ισχύος στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι τις ρευματοκλοπές, τα τιμολόγια στη βιομηχανία, τα υπεράκτια αιολικά και πολλά άλλα. Και ο υπουργός γνωρίζει πως δε μπορεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους.
ΟΛΠ: Χωρίς επενδύσεις αλλά με πλεονεκτήματα
Ο Πειραιάς πρέπει να είναι το μοναδικό λιμάνι της Ευρώπης στο οποίο υπάρχει μονοπωλιακό καθεστώς στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (containers). Στα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου αλλά και της Βόρειας Ευρώπης έχουν γίνει παραχωρήσεις τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε περισσότερες από μία εταιρείες και για λόγους ανταγωνισμού. Η Cosco απολαμβάνει ένα εξαιρετικά προνομιακό καθεστώς αλλά οι επενδύσεις που έχει κάνει είναι περιορισμένες σε σχέση τουλάχιστον με τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Βέβαια δεν είναι βοηθητικό και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον για τους Κινέζους. Εκτός από τις μονοπωλιακές συνθήκες με τους τερματικούς σταθμούς του Πειραιά, η Cosco έχει φροντίσει να μπει όρος στις συμβάσεις πως δε μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικό λιμάνι σε συγκεκριμένη ακτίνα. Τουλάχιστον στην περιοχή της Αττικής δε μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή τερματικών σταθμών containers τα λιμάνια Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας. Κάποιοι, όμως, ετοιμάζονται να επενδύσουν με το επιχείρημα πως οι όροι κάνουν λόγο για λιμάνια και όχι για προβλήτες! Για να δούμε αν θα τους βγει το σχέδιο.
Ο νέος κανονισμός του Χ.Α. και η διασπορά
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών «τo ποσοστό επαρκούς διασποράς που υποχρεούται να τηρεί κάθε εκδότης σε συνεχή βάση, ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνόλου των κοινών μετοχών όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι κάτω των €200 εκατομμυρίων, ή σε τουλάχιστον 15% όταν η κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη του ανωτέρω ορίου». Η στήλη δεν θα στενοχωρήσει (και άλλο!) τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλο. Λογικό είναι να μη θέλει να φύγουν κάποιες μεγάλες εταιρείες λόγω μικρής διασποράς Όμως από την άλλη πλευρά μήπως να υπάρξει πρόβλεψη για εταιρείες όπως οι ΑΕΕΑΠ που μπαίνουν στο χρηματιστήριο προκειμένου να επωφελούνται από τη χαμηλή φορολογία συγκεκριμένοι βασικοί μέτοχοι και όχι το ευρύ επενδυτικό κοινό; Μια ιδέα ρίχνουμε.
Το μεγάλο περιθώριο για να αυξήσουν τη διασπορά οι εισηγμένες
Ο κανονισμός δίνει, πάντως, στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών αρκετό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν και να αυξήσουν τη διασπορά μετοχών. Προβλέπει πως «για τους ήδη εισηγμένους εκδότες κατά την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, ο 1ος έλεγχος επάρκειας διασποράς του Χ.Α. θα διενεργηθεί τον Ιούλιο 2025 με βάση τη μέση κεφαλαιοποίηση και τη μέση διασπορά του 1ου εξαμήνου του 2025, ενώ για τους επόμενους ελέγχους, θα λαμβάνεται υπόψη πάντα η κεφαλαιοποίηση του πρώτου ελέγχου και η μέση διασπορά της εξάμηνης περιόδου που αφορά κάθε έλεγχος». Εχουν, λοιπόν, ένα χρόνο οι (όχι και λίγες) εισηγμένες για να διαθέσουν ποσοστά πριν μπουν στη νέα κατηγορία μετοχών υπό επιτήρηση.