Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Games of thrones στο ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση Στέφανου στον Νίκο, η λαϊκή δεξιά και τα καρδιοχτύπια των υπουργών, το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ, η γκρίνια για τα κτίρια του κέντρου που θα αδειάσουν, οι Πορτογάλοι που ρίχνουν 700 εκατ. στις ελληνικές ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα νησιά που κρέμονται από μια κλωστή

Games of thrones στο ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση Στέφανου στον Νίκο, η λαϊκή δεξιά και τα καρδιοχτύπια των υπουργών, το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ, η γκρίνια για τα κτίρια του κέντρου που θα αδειάσουν, οι Πορτογάλοι που ρίχνουν 700 εκατ. στις ελληνικές ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα νησιά που κρέμονται από μια κλωστή

Games of thrones

Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ μετά το 12,79% που κατέγραψε στις ευρωεκλογές αποκαλύπτοντας την αδυναμία του να εισπράξει οφέλη από τη ΝΔ που έχασε 13 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 και τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 14,92%. Ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει 7-8 πρωθυπουργήσιμους. Το ίδιο ισχύει και στο έργο game of thrones που παίζεται στην Χαριλάου Τρικούπη σήμερα. Έχουν δηλώσει «παρών» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο 7-8 αρχηγήσιμοι σε μια προεδρική κούρσα που είναι άγνωστο αν θα ξεκινήσει εντός του 2024 όπως για παράδειγμα ζητάει ο πάλαι ποτέ υποστηρικτής του Νίκου Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ή αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταφέρει να το τραβήξει μέχρι το Φθινόπωρο του 2025 εφαρμόζοντας κατά γράμμα το καταστατικό. Έχει την πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος διότι είχαν εκλεγεί όταν ήταν κυρίαρχος. Αυτό όμως δεν κάνει τη ζωή του πιο εύκολη διότι η συνεχής αμφισβήτηση θα τον φθείρει. Επίσης υπάρχει η εκτίμηση ότι η  επανεκκίνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αφορά μια ψυχρή αριθμητική αλλά είναι θέμα καθαρά πολιτικό.

Τρίζει η καρέκλα!

Το σκηνικό εσωκομματικής ρήξης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κάνει την καρέκλα του Νίκου Ανδρουλάκη να τρίζει. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που όλο και περισσότεροι του τηλεφωνούν και του ζητούν να παρέμβει την Κυριακή δίνει πολιτική συνέντευξη στην Καθημερινή. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Παύλος Χρηστίδης, η Νάντια Γιαννακόπουλου, η Μιλένα Αποστολάκη,  ο Νίκος Παπανδρέου,  είναι μεταξύ αυτών που αισθάνεται την ανάσα τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Αιφνιδιασμός 

Η αιφνιδιαστική κίνηση έγινε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ο οποίος με επιστολή του στον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος έως το τέλος του 2024. Πυροδοτήθηκε νέος κύκλος ζυμώσεων.  Ο Παύλος Χρηστίδης δεν επιθυμεί να ρίξει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας αν και συζητείται το όνομα του. Θα μιλήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Τετάρτη (19.06.24). Θα καταθέσει σειρά προτάσεων για την λειτουργία του κόμματος και θα επισημάνει την ανάγκη για ένα ανοιχτό προσκλητήριο «προς όλους ανεξαιρέτως» χωρίς άλλη καθυστέρηση. 

Στοιχήματα

Πέφτουν και στοιχήματα πόσοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Σε τρία ονόματα καταλήγουν: Δούκας, Γερουλάνος, Χριστοδουλάκης. 

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Θανάσης Γκλαβίνας είναι εκ των «προεδρικών» που δίνουν την μάχη των τηλεπαραθύρων και των ερτζιανών προς υπεράσπιση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αν και είχε τον κομματικό μηχανισμό και τον πρόεδρο να τον στηρίζει δεν πέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Και αυτό έχει εκληφθεί ως πλήγμα στον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Σενάρια συνωμοσίας»

Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Γίνονται και τραπέζια σε κάποιες απομακρυσμένες ταβέρνες. Κάποια στελέχη αποδίδουν τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο ΠΑΣΟΚ σε «ένα συντονισμένο σχέδιο, χειρουργικά σχεδιασμένο». Τα ερωτήματα που θέτουν είναι αν ο στόχος είναι η αλλαγή ηγεσίας ή μια διαπραγμάτευση για να καταστεί υπό ομηρία το ΠΑΣΟΚ ή εάν η μεγάλη εικόνα είναι να δημιουργηθεί κάτι νέο, πάνω από όλα αυτά. Άλλα στελέχη, όμως,  εκ των πρωταγωνιστών  των εξελίξεων, αποδίδουν τα «σενάρια συνωμοσίας» όπως τα αποκαλούν ειρωνικά, σε συγκεκριμένους εμπνευστές και αρνούνται την βασιμότητα τους. Όλα εκπορεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις περιορισμένες ηγετικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως τονίζουν, και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που έχει αρκετούς υποστηρικτές, φαίνεται να κινείται στην γραμμή Κωνσταντινόπουλου. Όποιος αισθάνεται ισχυρός δεν φοβάται την λαϊκή βάση και αυτό ισχύει και για τον Νίκο Ανδρουλάκη εφόσον θεωρεί ότι συνεχίζει να ελέγχει το ΠΑΣΟΚ. 

Πέταξε το γάντι ο Στέφανος

Μετά τα πυρά που αντάλλαξαν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ αιφνιδίασε χθες απευθύνοντας προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία. «Να συνεργαστούμε με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για προτάσεις νόμου για το καλό της κοινωνίας» δήλωσε στο «Μπρα ντε φερ» στα Παραπολιτικά 90,2.  «Υπάρχουν μερικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε. « Κάνω πρόσκληση να συνεργαστούν η κοινοβουλευτικές ομάδες για προτάσεις νόμου». Στην ερώτηση αν θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άφησε την πρωτοβουλία στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου» τόνισε. « Δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά» τόνισε. «Αυτό που βλέπω στην Αθήνα θα είναι προμετωπίδα, θα χτίσουμε πυρήνες στην Αθήνα, είναι το πρώτο στοίχημα που γυρνάει το κύμα από το μείγμα δεξιάς-ακροδεξιάς. Σε αυτή τη διαδικασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου». Σε άλλη ερώτηση εάν μαζί με το ΠΑΣΟΚ καταθέσουν πρόταση για προανακριτική για τα Τέμπη απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνδράμει στο κείμενο  του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρόεδρος – αντιπρόεδρος 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 14,8% που πήρε στις ευρωεκλογές δεν μπορεί από μόνος του να κυριαρχήσει διεκδικώντας την κυβέρνηση. Ένα σχήμα συνεργασίας όμως ακόμη και με θεσμοθετημένους ρόλους του πρόεδρου και του αντιπροέδρου, πιθανόν να είναι μέσα στις σκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του. Όλα θα κριθούν στην πράξη. Το ΠΑΣΟΚ που διάφορα σενάρια το έφεραν να συνεργάζεται με την Νέα Αριστερά, μετά το περίπου 2% που εκείνη πήρε στις ευρωεκλογές περιορίζονται εξαιρετικά τα περιθώρια της δυναμικής που θα μπορούσε μα αναπτύξει  ένα τέτοιο εγχείρημα.

Κινέζικο μαρτύριο

Το τραγούδι της Άννας Βίσση «Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα», τραγουδούν πολλοί βουλευτές οι οποίοι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους θυμηθεί όταν θα συνθέτει το υπουργικό συμβούλιο. Έχουν ανάψει τα τηλέφωνα ποιος ξέρει τι, ή τι νομίζει ότι ξέρει. Την Παρασκευή (14.06.24) το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση του και από την ερχόμενη Τρίτη και μετά που ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα μετά από δύο ταξίδια στο εξωτερικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τις διορθωτικές αλλαγές της κυβέρνησης.

Κεντρώοι vs δεξιοί

Την ίδια στιγμή μέσα στους κόλπους της ΝΔ είναι σε εξέλιξη ένα πλούσιο παρασκήνιο. Μετά τον Μάριο Σαλμά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε την σύγκλιση της Κ.Ο.  για να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν φαίνεται οι εκφραστές της λαϊκής δεξιάς να αποδέχονται την ανάλυση  της κυβέρνησης ότι η ΝΔ είχε ισοβαρείς διαρροές και προς τα δεξιά και προς το κέντρο και ότι δεν είναι στην προτεραιότητα του πρωθυπουργού να ακολουθήσει την στρατηγική κλίνατε επί δεξιά όπως πολύ τον πιέζουν. Ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί ότι αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν όπως φάνηκε και από τους ευρωβουλευτές που εξελέγησαν στις  πρώτες θέσεις – ανάμεσα τους είναι ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης- είναι η παραδοσιακή πατριωτική δεξιά ενώ οι επαγγελματίες του κέντρου έμειναν στον καναπέ τους ή πήγαν στις παραλίες όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». Είναι πασιφανές ότι έχει μπει πολύ ψηλά ο πήχης από την λαϊκή δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τα πρόσωπα που θα επιλέξει στην κυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. Ο ίδιος δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις. Έχει συναίσθηση των αιτιών της μεγάλης πτώσης της ΝΔ την οποία αποδίδει στην ακρίβεια, τα ομόφυλα ζευγάρια κλπ. Πως θα αποτυπωθεί αυτό  στις στρατηγικές θα φανεί. Πάντως το μπρα ντε φέρ Μητσοτάκη – λαϊκής δεξιάς θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη με το άλλοθι της απώλειας του ενός εκατομμυρίου ψήφων.

Το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ και το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ

Παρά τις ενστάσεις που έχει καταθέσει ο δήμος Αθηναίων, αφού θα αδειάσουν δεκάδες κτίρια του δημοσίου που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο των 600 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στις παρυφές του Υμηττού, στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας πριν την προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι καθώς και σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες από το χώρο της ανάπτυξης / διαχείρισης ακινήτων. Το έργο προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και προβλέπεται η μετεγκατάσταση μιας ντουζίνας υπουργείων που σήμερα στεγάζονται σε πλήθος κτιρίων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Η στήλη διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την τύχη του μεγάλου έργου.

Τι θα γίνουν τα άδεια κτίρια υπουργείων στο κέντρο της Αθήνας;

Στην κυβέρνηση, που στηρίζουν το σχέδιο μετεγκατάστασης στην (πρώην) ΠΥΡΚΑΛ υποστηρίζουν πως τα δεκάδες άδεια κτίρια του κέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατοικία ώστε να επιστρέψουν κάτοικοι σε συνοικίες που σήμερα είτε κυριαρχούν τα γραφεία, είτε έχουν αλωθεί πλήρως από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ακούμε με συμπάθεια τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επιστροφή στο κέντρο, αλλά κάποιος να εξηγήσει σε όσους είναι σίγουροι πως θα υπάρξει συνωστισμός πως για να επιστρέψει κάποιος σε μια περιοχή χρειάζεται και άλλες υποδομές ή υπηρεσίες. Όπως ποιοτικά δημόσια σχολεία, καθαρά πεζοδρόμια στα οποία μπορείς να περπατήσεις, αίσθημα ασφάλειας, επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνεις στην εργασία σου και χώρους πρασίνου / ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά. Υπάρχουν αυτά στο σημερινό κέντρο της Αθήνας; Όχι.

Οι Πορτογάλοι που επιμένουν στις ελληνικές ΑΠΕ

Γύρω στα 700 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει στη χώρα μας και στον τομέα της πράσινης ενέργειας την επόμενη τριετία η πορτογαλική EDP Renewables (EDPR) με επίκεντρο το μεγάλο αιολικό πάρκο που προωθεί στην Εύβοια σε συνεργασία με την MORE του ομίλου Motor Oil. Έχει ενδιαφέρον η στάση των Πορτογάλων σε περίοδο ανακατατάξεων στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας. Χθες η EDPR εγκαινίασε το δεύτερο έργο της στη χώρα μας, το αιολικό πάρκο «Ερημιά» στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Στον όμιλο υποστηρίζουν πως διαθέτουν ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και περιλαμβάνουν αιολικά, αλλά και ηλιακά πάρκα και αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης στη χώρα. Με τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου «Ερημιά», η EDPR «σχεδόν διπλασιάζει το ενεργειακό της αποτύπωμα στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 80 MW εγκατεστημένης δυναμικότητας και αναπτύσσοντας πάνω από 100 MW πρόσθετων έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή».

Τα κινήματα για την προστασία των νησιών και οι επενδύσεις

Μεγάλος είναι πλέον ο κίνδυνος να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά λόγω των υπερβολών με τη δόμηση στα νησιά που οδήγησε σε ένα ισχυρό κίνημα κατά των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Ακόμα και επενδύσεις με βιώσιμα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών σε κάποια νησιά βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο και απειλούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και με ακύρωση. Η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους ακόμα και σε ξένους επενδυτές που θεωρούσαν πως το σχέδιό τους είχε περάσει, έπειτα από πολυετή δοκιμασία ενίοτε, όλους τους σκοπέλους και θα ξεκινούσε η υλοποίησή του. Λογάριαζαν χωρίς τα κυκλώματα που προκάλεσαν σοβαρά ζητήματα σε πολλά νησιά με καταπάτηση παραλιών, με αυθαίρετα κτίσματα, ακόμα και με απειλές ή ξυλοδαρμούς ελεγκτών.

Το Ελληνικό και η πρόσβαση στο μεγάλο συγκρότημα

Εξαιρετική και η χθεσινή παρουσίαση της Lamda Development για τα έσοδα και τα συμβόλαια από τις πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό και για το ποσοστό των εμπορικών κέντρων The Ellinikon Mall και Riviera Galleria για το οποίο έχουν ήδη συμφωνηθεί όροι μίσθωσης. Εξαιρετικά και τα στοιχεία για την πρόοδο των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει. Όμως, τώρα μετά τον ανασχηματισμό, κάποιοι στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούν (γιατί είναι δική τους δουλειά και όχι των επενδυτών του Ελληνικού) με το σχεδιασμό των συγκοινωνιακών υποδομών που θα επιτρέψουν την πρόσβαση στον νέο πόλο με ανθρώπινους όρους! Να μη χρειάζεσαι δηλαδή δύο – τρεις ώρες για να κατέβεις από Καρέα και μία – δύο ώρες να κατέβεις τη Βουλιαγμένης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις