Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Αυλαία με συγκεντρώσεις, σε αχαρτογράφητα νερά η αποχή, οι τέσσερις συγκρίσεις που θα κρίνουν την επόμενη μέρα, oι τρεις πληγές για Έλληνες και Ευρωπαίους, το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών των Καυκά και Jinko Solar και οι τραπεζικές προμήθειες

Αυλαία με συγκεντρώσεις, σε αχαρτογράφητα νερά η αποχή, οι τέσσερις συγκρίσεις που θα κρίνουν την επόμενη μέρα, oι τρεις πληγές για Έλληνες και Ευρωπαίους, το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών των Καυκά και Jinko Solar και οι τραπεζικές προμήθειες

Πέφτει η αυλαία

Πέφτει, σήμερα τα μεσάνυχτα, η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το οποίο θεωρεί γούρι του. Στην εμβληματική πλατεία με φόντο το εθνικό κοινοβούλιο, έκανε συγκέντρωση και στις εθνικές εκλογές του 2023 όταν πήρε το 41%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα, όχι τυχαία επιλογή αφού από την Αχαία κατάγεται ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου την παρακαταθήκη διεκδικεί από το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τον Νίκο Παπανδρέου ότι δεν είναι άξιος συνεχιστής της. Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει την προεκλογική του καμπάνια στον τόπο καταγωγής του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές.

Υψηλό ρίσκο

Σε 430 αντιπροσωπευτικά εκλογικά κέντρα της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας θα στηθούν τα εκλογικά τμήματα των exit polls. Θα συμμετάσχουν όλα τα πανελλαδικά κανάλια, η ΕΡΤ και ένα περιφερειακό, το action 24. Οι ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου θεωρούνται από τις πλέον απρόβλεπτες. Το εύρος των εκλογικών ποσοστών που θα πάρουν τα κόμματα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενέχει μεγάλο ρίσκο. Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί οι εκτιμήσεις να πέσουν έξω ιδιαίτερα σε όσα ανακοινωθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαντήσεις των ψηφοφόρων που θα προσέρχονται για να ψηφίσουν μετά τις 4.30 το απόγευμα που θα έχει ληφθεί το προτελευταίο δείγμα. Γι αυτο και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Οι εκλογολόγοι θα περιμένουν τις τελευταίες ομάδες  των ψηφοφόρων και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το υπ. Εσωτερικών για να νοιώσουν ασφαλείς. Οι πρωινοί  ψηφοφόροι είναι μεγάλης ηλικίας στην συντριπτική πλειονότητα τους ενώ οι απογευματινοί νεαρής ηλικίας.

Η μεγάλη νικήτρια

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεγάλη νικήτρια θα είναι η αποχή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ στάσιμη μεταξύ 31,5% -33,5% (μ.ο 32,5%). Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους αναποφάσιστους να πάνε να την ψηφίσουν. Και οι ψηφοφόροι της που κατευθύνθηκαν στα μικρά δεξιά κόμματα δύσκολα θα επαναπατριστούν. Η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια οδήγησε σε κλιμάκωση της κόντρας για την τιμή της φέτας στα ράφια των σούπερ μέτρων στοίχισε γύρω στη μιάμιση μονάδα στη ΝΔ και έδωσε δυναμική δύο μονάδων στο κόμμα τουΣτέφανου Κασσελάκη. 

Μπούμερανγκ το πόθεν Έσχες

Η δημοσιοποίηση, όμως, από τον ίδιον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του πόθεν έσχες του, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απάντησε για τις εταιρείες και τα σπίτια που είχε ή έχει. Τώρα κινείται μεταξύ 14%  και 18% (μ.ο 16% ). Λίγο κερδισμένο βγήκε το ΠΑΣΟΚ (12-14%). Δυναμική με δημοσκοπικό ενδιαφέρον  παρουσίασαν τα μικρά κόμματα, δεξιά και αριστερά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα παρουσιαστούν σήμερα. Αύριο Σάββατο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση τους. Οι εκλογολόγοι όμως θα συνεχίσουν να μετράνε και να τεστάρουν τα μοντέλα τους ενόψει της  Κυριακής. Εάν είναι μεγάλη η αποχή πιθανόν να υπάρχει εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων από το υπ.Εσωτερικών ίσως και πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής.

Χαλάρωση με προσκλήσεις

Αύριο Σάββατο είναι ημέρα χαλάρωσης και αναμονής. Για τους πολιτικούς αρχηγούς, τους υποψήφιους και τα κόμματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να προσκαλούν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα κόμματα τους στην προεκλογική περίοδο για να τους ευχαριστήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες στην ψαροταβέρνα Νησιώτισσα στην Λεωφόρο Πεντέλης. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Dana Coupa, στο Θησείο. Μετά τις εκλογές, με τον σύζυγο  του Τάιλερ θα πάει στις Σπέτσες για να ξεκουραστεί. Τα έδωσε όλα γιατί πήρε όλη την καμπάνια πάνω του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στην Κρήτη όπου ψηφίζει. Συνηθίζει να συναντά στελέχη και δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ για καφέ ή τσικουδιά στο κέντρο του Ηρακλείου. 

Τι θα κρίνει το παιχνίδι των εντυπώσεων

Είναι οι πρώτες ευρωεκλογές οι οποίες γίνονται με κατακερματισμένη την κεντροαριστερή παράταξη, με μία πολιτικά κυρίαρχη κεντροδεξιά δύναμη, την ΝΔ. Το βράδυ των εκλογών θα μετρήσει:

Το ποσοστό που θα πάρει το κυβερνητικό κόμμα. Ο πήχης έχει μπει στο 33% που η ΝΔ πήρε στις ευρωεκλογές του 2019. Περίπου ένα μήνα μετά, στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν πήρε 39,85%. Είθισται στις ευρωεκλογές να ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα. Το ψυχολογικό όριο είναι το ποσοστό να γράφει μπροστά το 3.
Η διαφορά που θα έχει η ΝΔ από το δεύτερο κόμμα που φαίνεται ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης την σημασία του. Και 12 μονάδες να είναι  (από τις 23 των εθνικών εκλογών) δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα. Εάν είναι μικρότερη δεν θα ανατρέψει μεν την κυβέρνηση αλλά θα δυσκολέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο στην ελευθερία κινήσεων αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος του.

Η επόμενη μέρα 

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν στην ώρα τους, το 2027, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα εκλογικά ποσοστά της 9ης Ιουνίου θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας. 

Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα παίξει ρόλο ως προς το ποιος θα είναι – ο Στέφανος Κασσελάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης- εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίες που είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. 
Κρίσιμο είναι και το ποσοστό που θα αθροίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Εάν είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της ΝΔ, την επόμενη ημέρα θα ενταθούν οι πιέσεις για την ενοποίηση του χώρου όχι μόνο από την εκλογική βάση αλλά και σε επίπεδο κορυφής. Αν είναι μικρότερο θα στείλει μήνυμα αποσυσπείρωσης και αναζήτησης άλλων προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν ενοποιητικό ρόλο (πχ Αλέξης Τσίπρας). 

Α’ Θεσσαλονίκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη ξεκίνησε μία συζήτηση για την εκλογική περιφέρεια στην οποίαν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης στις εθνικές  εκλογές  όποτε κι αν γίνουν. «Θα συνεχίσω αυτό που κάνω» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα του Νίκου Ευαγγελάτου, στο LIVENEWS, στο MEGA, τι θα πράξει εάν δεν περάσει τον πήχη που έβαλε (κοντά στο 20%). Φαίνεται ότι δεν θα παραιτηθεί ότι ποσοστό και να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι δύσκολο να τον αμφισβητήσουν  είναι πάνω από το 16%, με δεδομένη την διάσπαση του 3% το οποίο κατευθύνθηκε στην Νέα Αριστερά. Η Α Θεσσαλονίκης θεωρείται μία πιθανή εκλογική περιφέρεια στην οποίαν θα κατεβεί υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Αναλαμβάνω προσωπικά τη Θεσσαλονίκη» τόνισε τουλάχιστον δύο φορές και ερμηνεύεται ως δήλωση προθέσεων. Οι άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες που δικαιούται να βάλει υποψηφιότητα ως αρχηγός κόμματος πιθανόν να είναι η Α Αθήνας και ίσως και η Θεσσαλία.

Δυσκολίες 

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως έγινε γνωστό άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς χρέη. Όμως και με ένα 17,8%  που πετσόκοψε την κρατική επιχορήγηση κατά 40%, με αποτέλεσμα να παίρνει γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Για τις εκλογές πήρε μια αποζημίωση γύρω στις 880.000€. Τα τηλέφωνα όμως στους βουλευτές είναι συνεχή από την Κουμουνδούρου προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόμμα, επιπλέον του ποσού (γύρω στα 1000€ το μήνα) που τους παρακρατείται από τον βουλευτικό μισθό τους. Πιθανόν να υπάρξει και οικονομική εξόρμηση καθώς σε λίγο το ταμείο θα είναι μείον. Μόνο η μισθοδοσία των κομματικών ΜΜΕ υπερβαίνει τα 2,5 εκατομ. το χρόνο.

Εύσημα στον Γεραπετρίτη

Ήταν αισιόδοξος από την αρχή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει έναν υψηλό στόχο. Μετά από έναν προεκλογικό αγώνα που έκανε με επαφές που είχε με τους ομολόγους του στην ΕΕ αλλά και στις συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών από πολλές χώρες, πέτυχε η Ελλάδα να εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε  μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Η Αθήνα το είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές. Το πέτυχε την τρίτη.

Ακρίβεια, fake news και ανισότητα αγχώνουν Έλληνες και Ευρωπαίους

Πέντε στους δέκα Ευρωπαίους ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, τέσσερις στους δέκα για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού / προσφυγικού, περισσότεροι από τρεις στους δέκα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τρεις στους δέκα για τα fake news και την κατάντια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σχεδόν δύο στους δέκα για τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Αυτές είναι οι πέντε πρώτες ανησυχίες με βάση την έρευνα της KAPA Research σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η ανησυχία για τις οικονομικές ανισότητες είναι μεγαλύτερη αφού περισσότεροι από τρεις στους δέκα τη θεωρούν μεγάλο πρόβλημα. Το 56% των Ελλήνων βλέπει την αύξηση του κόστους ζωής ως το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί έναντι μόλις 37% των Ιταλών και 36% των Πολωνών. Στην ερώτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, το 43% των Ελλήνων (το μεγαλύτερο μεταξύ των πολιτών των 10 κρατών – μελών που συμμετέχουν στην έρευνα) πιστεύει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Στις περισσότερες χώρες, πρώτη προτεραιότητα θεωρείται ο αυστηρότερος έλεγχος της μετανάστευσης.

Πλησιάζει το deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πυκνώνουν οι πληροφορίες πως αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής θα βγουν οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον ορισμένες πτυχές της μεγάλης συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως τουλάχιστον κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες. Για την ιστορία, η στήλη είχε αποφύγει να εμπλακεί στα λαβυρινθώδη σενάρια και στις συχνές επαναλήψεις των τελευταίων μηνών. Τώρα γράφουμε επειδή φαίνεται πως πραγματικά οδηγούμαστε προς το τέλος. Υπό την προϋπόθεση, πάντως, πως δεν θα έχουμε τίποτα εκπλήξεις την τελευταία στιγμή που θα καθυστερήσουν και άλλο τη διαδικασία, όπως, για παράδειγμα, η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων.

Καυκάς και Jinko Solar ιδρύουν εταιρεία ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ Jinko Solar, ένας από τους ισχυρότερους ομίλους παγκοσμίους με μεγάλη παρουσία και στην Ελλάδα, και η γνωστή ελληνική εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού Καυκάς ιδρύουν μια νέα επιχείρηση με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πάνελ. Η νέα εταιρεία, η PV Revive Συστήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης, ιδρύθηκε προχθές με αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και συγκεκριμένα αποβλήτων φωτοβολταϊκών πλαισίων. Πρόκειται για φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βάση τη νομοθεσία περί εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων. Φυσικά, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, στο μετοχολόγιο του νέου συστήματος θα προστεθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κατέβηκαν οι (δημόσιοι) τόνοι στον ΣΕΒ

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ Ιουλία Τσέτη κατέβασε τους τόνους τις τελευταίες ημέρες και σταμάτησε τις βολές προς το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Είχε προηγηθεί πόλεμος ανακοινώσεων / δηλώσεων / επιστολών με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο επειδή δεν επιτρέπεται η ψηφοφορία εξ’ αποστάσεων για το νέο Δ.Σ. του ΣΕΒ. Ο αντίπαλος της κας Τσέτη, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε κρατήσει απόσταση από την αντιπαράθεση. Την Δευτέρα το βράδυ η κα Τσέτη έχει πάντως καλέσει αρκετό κόσμο σε εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της.Μερίσματα και τραπεζικές προμήθειες

Μπορεί οι διοικήσεις των τραπεζών να πανηγυρίζουν από χθες επειδή θα μοιράσουν μερίσματα έπειτα από 16 χρόνια, αλλά η πόρτα που άνοιξαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές επιτρέπει και στους πελάτες να σηκώσουν τους τόνους. Με άλλα λόγια οι πελάτες των τραπεζών έχουν από χθες ένα ακόμα επιχείρημα: «Μειώστε τις υπέρογκες προμήθειες και μοιράστε μικρότερα μερίσματα»! Κάνουμε λάθος;

Πέφτει η αυλαία

Πέφτει, σήμερα τα μεσάνυχτα, η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το οποίο θεωρεί γούρι του. Στην εμβληματική πλατεία με φόντο το εθνικό κοινοβούλιο, έκανε συγκέντρωση και στις εθνικές εκλογές του 2023 όταν πήρε το 41%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα, όχι τυχαία επιλογή αφού από την Αχαία κατάγεται ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου την παρακαταθήκη διεκδικεί από το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τον Νίκο Παπανδρέου ότι δεν είναι άξιος συνεχιστής της. Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει την προεκλογική του καμπάνια στον τόπο καταγωγής του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές.

Υψηλό ρίσκο

Σε 430 αντιπροσωπευτικά εκλογικά κέντρα της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας θα στηθούν τα εκλογικά τμήματα των exit polls. Θα συμμετάσχουν όλα τα πανελλαδικά κανάλια, η ΕΡΤ και ένα περιφερειακό, το action 24. Οι ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου θεωρούνται από τις πλέον απρόβλεπτες. Το εύρος των εκλογικών ποσοστών που θα πάρουν τα κόμματα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενέχει μεγάλο ρίσκο. Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί οι εκτιμήσεις να πέσουν έξω ιδιαίτερα σε όσα ανακοινωθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαντήσεις των ψηφοφόρων που θα προσέρχονται για να ψηφίσουν μετά τις 4.30 το απόγευμα που θα έχει ληφθεί το προτελευταίο δείγμα. Γι αυτο και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Οι εκλογολόγοι θα περιμένουν τις τελευταίες ομάδες  των ψηφοφόρων και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το υπ. Εσωτερικών για να νοιώσουν ασφαλείς. Οι πρωινοί  ψηφοφόροι είναι μεγάλης ηλικίας στην συντριπτική πλειονότητα τους ενώ οι απογευματινοί νεαρής ηλικίας.

Η μεγάλη νικήτρια

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεγάλη νικήτρια θα είναι η αποχή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ στάσιμη μεταξύ 31,5% -33,5% (μ.ο 32,5%). Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους αναποφάσιστους να πάνε να την ψηφίσουν. Και οι ψηφοφόροι της που κατευθύνθηκαν στα μικρά δεξιά κόμματα δύσκολα θα επαναπατριστούν. Η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια οδήγησε σε κλιμάκωση της κόντρας για την τιμή της φέτας στα ράφια των σούπερ μέτρων στοίχισε γύρω στη μιάμιση μονάδα στη ΝΔ και έδωσε δυναμική δύο μονάδων στο κόμμα τουΣτέφανου Κασσελάκη. 

Μπούμερανγκ το πόθεν Έσχες

Η δημοσιοποίηση, όμως, από τον ίδιον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του πόθεν έσχες του, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απάντησε για τις εταιρείες και τα σπίτια που είχε ή έχει. Τώρα κινείται μεταξύ 14%  και 18% (μ.ο 16% ). Λίγο κερδισμένο βγήκε το ΠΑΣΟΚ (12-14%). Δυναμική με δημοσκοπικό ενδιαφέρον  παρουσίασαν τα μικρά κόμματα, δεξιά και αριστερά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα παρουσιαστούν σήμερα. Αύριο Σάββατο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση τους. Οι εκλογολόγοι όμως θα συνεχίσουν να μετράνε και να τεστάρουν τα μοντέλα τους ενόψει της  Κυριακής. Εάν είναι μεγάλη η αποχή πιθανόν να υπάρχει εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων από το υπ.Εσωτερικών ίσως και πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής.

Χαλάρωση με προσκλήσεις

Αύριο Σάββατο είναι ημέρα χαλάρωσης και αναμονής. Για τους πολιτικούς αρχηγούς, τους υποψήφιους και τα κόμματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να προσκαλούν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα κόμματα τους στην προεκλογική περίοδο για να τους ευχαριστήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες στην ψαροταβέρνα Νησιώτισσα στην Λεωφόρο Πεντέλης. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Dana Coupa, στο Θησείο. Μετά τις εκλογές, με τον σύζυγο  του Τάιλερ θα πάει στις Σπέτσες για να ξεκουραστεί. Τα έδωσε όλα γιατί πήρε όλη την καμπάνια πάνω του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στην Κρήτη όπου ψηφίζει. Συνηθίζει να συναντά στελέχη και δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ για καφέ ή τσικουδιά στο κέντρο του Ηρακλείου. 

Τι θα κρίνει το παιχνίδι των εντυπώσεων

Είναι οι πρώτες ευρωεκλογές οι οποίες γίνονται με κατακερματισμένη την κεντροαριστερή παράταξη, με μία πολιτικά κυρίαρχη κεντροδεξιά δύναμη, την ΝΔ. Το βράδυ των εκλογών θα μετρήσει:

Το ποσοστό που θα πάρει το κυβερνητικό κόμμα. Ο πήχης έχει μπει στο 33% που η ΝΔ πήρε στις ευρωεκλογές του 2019. Περίπου ένα μήνα μετά, στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν πήρε 39,85%. Είθισται στις ευρωεκλογές να ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα. Το ψυχολογικό όριο είναι το ποσοστό να γράφει μπροστά το 3.
Η διαφορά που θα έχει η ΝΔ από το δεύτερο κόμμα που φαίνεται ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης την σημασία του. Και 12 μονάδες να είναι  (από τις 23 των εθνικών εκλογών) δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα. Εάν είναι μικρότερη δεν θα ανατρέψει μεν την κυβέρνηση αλλά θα δυσκολέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο στην ελευθερία κινήσεων αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος του.

Η επόμενη μέρα 

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν στην ώρα τους, το 2027, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα εκλογικά ποσοστά της 9ης Ιουνίου θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας. 

Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα παίξει ρόλο ως προς το ποιος θα είναι – ο Στέφανος Κασσελάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης- εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίες που είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν στην κεντροαριστερή πολυκατοικία. 
Κρίσιμο είναι και το ποσοστό που θα αθροίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Εάν είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της ΝΔ, την επόμενη ημέρα θα ενταθούν οι πιέσεις για την ενοποίηση του χώρου όχι μόνο από την εκλογική βάση αλλά και σε επίπεδο κορυφής. Αν είναι μικρότερο θα στείλει μήνυμα αποσυσπείρωσης και αναζήτησης άλλων προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν ενοποιητικό ρόλο (πχ Αλέξης Τσίπρας). 

Α’ Θεσσαλονίκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη ξεκίνησε μία συζήτηση για την εκλογική περιφέρεια στην οποίαν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης στις εθνικές  εκλογές  όποτε κι αν γίνουν. «Θα συνεχίσω αυτό που κάνω» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα του Νίκου Ευαγγελάτου, στο LIVENEWS, στο MEGA, τι θα πράξει εάν δεν περάσει τον πήχη που έβαλε (κοντά στο 20%). Φαίνεται ότι δεν θα παραιτηθεί ότι ποσοστό και να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι δύσκολο να τον αμφισβητήσουν  είναι πάνω από το 16%, με δεδομένη την διάσπαση του 3% το οποίο κατευθύνθηκε στην Νέα Αριστερά. Η Α Θεσσαλονίκης θεωρείται μία πιθανή εκλογική περιφέρεια στην οποίαν θα κατεβεί υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Αναλαμβάνω προσωπικά τη Θεσσαλονίκη» τόνισε τουλάχιστον δύο φορές και ερμηνεύεται ως δήλωση προθέσεων. Οι άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες που δικαιούται να βάλει υποψηφιότητα ως αρχηγός κόμματος πιθανόν να είναι η Α Αθήνας και ίσως και η Θεσσαλία.

Δυσκολίες 

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως έγινε γνωστό άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς χρέη. Όμως και με ένα 17,8%  που πετσόκοψε την κρατική επιχορήγηση κατά 40%, με αποτέλεσμα να παίρνει γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Για τις εκλογές πήρε μια αποζημίωση γύρω στις 880.000€. Τα τηλέφωνα όμως στους βουλευτές είναι συνεχή από την Κουμουνδούρου προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόμμα, επιπλέον του ποσού (γύρω στα 1000€ το μήνα) που τους παρακρατείται από τον βουλευτικό μισθό τους. Πιθανόν να υπάρξει και οικονομική εξόρμηση καθώς σε λίγο το ταμείο θα είναι μείον. Μόνο η μισθοδοσία των κομματικών ΜΜΕ υπερβαίνει τα 2,5 εκατομ. το χρόνο.

Εύσημα στον Γεραπετρίτη

Ήταν αισιόδοξος από την αρχή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει έναν υψηλό στόχο. Μετά από έναν προεκλογικό αγώνα που έκανε με επαφές που είχε με τους ομολόγους του στην ΕΕ αλλά και στις συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών από πολλές χώρες, πέτυχε η Ελλάδα να εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε  μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Η Αθήνα το είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές. Το πέτυχε την τρίτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις