Site icon NewsIT

Δυο πρώην πρωθυπουργοί, μία Κ.Ο και ένα τετ α τετ στο Μαξίμου, ποια ονόματα συζητιούνται για την ΠτΔ, οι φαρμακερές ατάκες και τα σενάρια για τις πράσινες κάλπες, στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη, τα οφέλη (για όλους) από τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ/μετοχή, το deal της Energean που καλύφθηκε από τη σκόνη της ερήμου και ένα ωραίο ποιηματάκι για παπαγάλους!

21.06.2024 | 06:33
Δυο πρώην πρωθυπουργοί, μία Κ.Ο και ένα τετ α τετ στο Μαξίμου, ποια ονόματα συζητιούνται για την ΠτΔ, οι φαρμακερές ατάκες και τα σενάρια για τις πράσινες κάλπες, στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη, τα οφέλη (για όλους) από τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ/μετοχή, το deal της Energean που καλύφθηκε από τη σκόνη της ερήμου και ένα ωραίο ποιηματάκι για παπαγάλους!

Οι πρώην προκαλούν άγχος

Με τεντωμένες τις κεραίες αναμένει το Μαξίμου αλλά και οι βουλευτές και τα γαλάζια στελέχη, τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη. «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», την 1η Ιουλίου, 7.30μμ, στο Πολεμικό Μουσείο. Είναι η πρώτη φορά που μιλούν και οι δύο από το ίδιο βήμα. Και θα είναι η πρώτη φορά εάν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εξαπολύσουν ταυτόχρονα τα βέλη τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίον έχουν αποστασιοποιηθεί.

Απόντες

Απείχαν από το προεκλογικό αγώνα στις εθνικές εκλογές που η ΝΔ πήρε 41% και από τις ευρωεκλογές που έπεσε στο 28,3%. Με τον Α.Σαμαρά το διαζύγιο μοιάζει οριστικό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί κάθετα με τον νυν πρωθυπουργό σε μια σειρά θεμάτων: από την στροφή στο κέντρο και την απομάκρυνση της ΝΔ από την λαϊκή δεξιά, την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα εθνικά θέματα κλπ.

Τα ζεύγη Καραμανλή – Μπρατάκου

Με τον Κώστα και την Νατάσα Καραμανλή ο τελευταίος που δείπνησε από το Μαξίμου ήταν ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άγγελος Μπρατάκος με την σύζυγο του υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ίσως και πάνω από ένα χρόνο να μιλήσει μαζί τους. Πιο εκρηκτικός ο Σαμαράς, πιο διακριτικός ο Καραμανλής, αποφάσισαν την κοινή εμφάνιση, αφού το συζήτησαν. Το συνηθίζουν για μια σειρά από θέματα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε με την στάση του, να φέρει κοντά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που στο παρελθόν, δεν ήθελε ο ένας να βλέπει τον άλλον.

Γκρίνια διαρκείας

Το 1 εκατομμύριο των ψηφοφόρων που έφυγαν από την ΝΔ μέσα σε 11 μήνες και επέλεξαν την αποχή, έχει προκαλέσει μία γκρίνια διαρκείας στην γαλάζια παράταξη. Την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει η Κ.Ο της ΝΔ για την αποτίμηση του απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος. Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 27/6, ο Νότης Μηταράκης καλεί σε ψαροταβέρνα  8-10 συναδέλφους του για φαγητό.

Τετ α τετ με Μυλωνάκη

Πριν από λίγες ημέρες ο Νότης Μηταράκης θεάθηκε στο Μαξίμου όπου χαιρετήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε μία μακρά συνάντηση με τον νέο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη. Κάτι σε «αγάπη και προδερμ» παρέπεμπε αυτό το τετ-α-τετ. Προφανώς το Μαξίμου αποφάσισε ότι πρέπει να φέρει κοντά του τους βουλευτές που έμειναν έκτοπα κυβέρνησης.

Προεδρολογία

Ο Μηταράκης άνοιξε το θέμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα της κεντροδεξιάς που θα μπορούσαν να διαδεχθούν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θεωρεί μάλιστα ότι μία θητεία είναι αρκετή για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ ακόμη που δεν θα στήριζαν την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για την οποίαν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά της και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να την στήριζε και για μια δεύτερη θητεία στο προεδρικό.

Ονόματα!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να δεσμευτεί αν το κόμμα του θα στηρίξει την κυρία Σακελλαρόπουλου.  Ποια ονόματα ακούγονται μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ; Του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αν και το ενδεχόμενο να μη στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες, αυτό πλέον φαίνεται να κλονίζεται. Δύσκολα θα ανακάμψει η ΝΔ γρήγορα. Η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας είναι το 2025 Και από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα πρέπει όλοι σιγά-σιγά να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Κλειστή ομάδα

Οι φαρμακερές ατάκες που άκουσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, περιέγραφαν ένα κλειστό κόμμα. Στα «καρφιά» επιστρατεύτηκαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Μπέρια (των χιλιάδων εκκαθαρίσεων) του Στάλιν, ο Ανδρέας Παπανδρέου για να γίνει η σύγκριση με πολιτικό νάνο όποιου τον μιμείται με διαγραφές κλπ. Ακόμη και πρόσωπα όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου ενώ τον στήριξαν στην εκλογή του και αναμφισβήτητα θα είχαν να συνεισφέρουν στο «όλον ΠΑΣΟΚ», τους κράτησε μακριά και τώρα είναι απέναντι του. Από τα περίπου 65 άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση – μέλη του Π.Σ και βουλευτές – τον υπερασπίστηκαν ούτε 4-5.

«Καθαρό» κόμμα;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πλήρωσε αυτό που όλοι ψιθύριζαν τόσον καιρό. Ότι κυβερνάει με μια κλειστή ομάδα η οποία συνεχώς μειωνόταν. Γι αυτό και το πενιχρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το χρεώνουν όλο σε εκείνον. Το «καθαρό» κόμμα που ήθελε να φτιάξει, να φύγουν οι «Μητσοτακικοί», οι «Τσιπρικοί» κλπ «ακόμη και αν μείνει το ΠΑΣΟΚ 4%» εκείνος θα έκτιζε πάνω σε αυτό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν το ήθελαν οι υπόλοιποι σύντροφοι.  Αυτοί είχαν την προσδοκία το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση και μετά κυβέρνηση.

Σφίγγα ο Ανδρουλάκης

Δεν περίμενε το 9ωρο σφυροκόπημα. Είναι όμως μαχητής. Δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τα χαρτιά του για τον οδικό χάρτη τον οποίο θα προτείνει.
Ο Ιούλιος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί για τις κάλπες για την ηγεσία. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην πλειονότητά τους είναι μεγάλης ηλικίας και θα ήταν πολύ δύσκολο μέσα στους καύσωνες να στηθούν σε ουρές για να ψηφίσουν. Η μειωμένη προσέλευση θα πλήξει το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον όποιο αρχηγό θα εκλεγόταν καθώς στο παρελθόν το Κίνημα πέτυχε να κινητοποιήσει   δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε εσωκομματικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι αντίπαλοι του Ανδρουλάκη που θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να τους αιφνιδιάσει, αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα γινόταν δέκτης μαζικών αντιδράσεων μέσα στο φορτισμένο κλίμα, όπως υποστηρίζουν.

Έκτακτο Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη;

Το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να προηγηθεί της εκλογής νέας ηγεσίας ένα έκτακτο συνέδριο που όμως θέλει δύο μήνες για να προετοιμαστεί, ή μια πανελλήνια συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν όλα τα πολιτικά θέματα εκεί αναλυτικά και εκεί να μπουν σρ ψηφοφορία και οι προτάσεις. Η πλευρά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα που είναι βέβαιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως την πιο κατάλληλη περίοδο για την εκλογική διαδικασία, θεωρεί τα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η  συνεχιζόμενη δημόσια αντιπαράθεση απόψεων θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος που επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κατέβει στους πολίτες να παρουσιάσει την δική του πολιτική πρόταση. Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης κρίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να δώσει τη μάχη και εάν κερδίσει χρόνο αυτό μπορεί να τον οφελήσει, θα επιχειρήσει να πάει τις κάλπες μετά το Φθινόπωρο, προς το τέλος του χρόνου. Σε 10 ημέρες στην ΚΕ θα αναμετρηθούν οι δυο βασικές τάσεις.

Στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη

 Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε χθες το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, επισημοποιώντας τη συμφωνία με την αραβική Masdar, για την εξαγορά από την τελευταία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36,6%) ανέρχεται στο ποσό των 880 εκ. Ευρώ (περιλαμβανομένου και του Επιτρεπόμενου Μερίσματος), αποτιμώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (100%) στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και την συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η Masdar διεθνώς, στο πλαίσιο του στρατηγικού της στόχου για 100 GW πράσινης ισχύος μέχρι το 2030.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ούτε είναι απλά απόρροια της ευκαιρίας να πωληθεί σε ένα ελκυστικό τίμημα (20,38 ευρώ/μετοχή λαμβάνοντας υπόψη και το μέρισμα του 2023). Αντιθέτως, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου που υλοποιεί αθόρυβα εδώ και χρόνια ο Γιώργος Περιστέρης, με στόχο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρχικά και τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας μετέπειτα, σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σήμερα το πρωί ο Γιώργος Περιστέρης έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, για τα μεγάλα οφέλη του deal για όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και φυσικά μεταξύ αυτών και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επειδή όμως ο Γιώργος Περιστέρης είναι πρωτίστως ένας ευπατρίδης επιχειρηματίας, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος είναι ότι υπήρξε από τους πρώτους και πιο αφοσιωμένους υπέρμαχους της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα και επί 27 χρόνια έμεινε πιστός στο όραμά του, όχι μόνο να καταστήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εθνική πρωταθλήτρια στην πράσινη ενέργεια, αλλά να την αναδείξει σε βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Και η χθεσινή εξέλιξη, αποδεικνύει ότι το πέτυχε.

Γιατί η Masdar είναι προτιμότερη από ένα fund στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ούτε δέκα ημέρες δεν έχουν περάσει από τότε που η στήλη επισήμανε πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη μόνο από funds, αλλά από μακροπρόθεσμούς επενδυτές που αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις που αποκτούν, και ήρθε χθες ο Γιώργος Περιστέρης να μας επιβεβαιώσει. Όπως είπε, ο όμιλος επιδίωξε να πωληθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όχι σε κάποιο fund που είναι εξ’ ορισμού κερδοσκοπικό και βραχυπρόθεσμο, αλλά σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή που θα την αναπτύξει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων της. Και η συμφωνία με την Masdar, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως, κουμπώνει με αυτή την επιδίωξη. Ο Γ. Περιστέρης είπε, μεταξύ άλλων, πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για επενδύσεις της Masdar στις γειτονικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο πως η συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει ρήτρα μη ανταγωνισμού σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, δηλαδή τις τρεις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τι θα έκανε ένα fund; Θα εξωράϊζε τη βιτρίνα της εταιρείας που αγόρασε, μπορεί να έκανε και μερικές απολύσεις για να βελτιώσει άγαρμπα τα κέρδη και σε 4 – 5 χρόνια θα την μεταπωλούσε.

Γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ ανά μετοχή;

Η χθεσινή συμφωνία, που αποτιμά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε όρους επιχειρησιακής αξίας (EV) στα 3,2 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της Masdar μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρεται και στη χθεσινή έκθεση της Axia, ο όμιλος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησε σε μια συμφωνία που αποτιμά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με βάση την επιχειρησιακή αξία) περίπου 16 φορές τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) ενώ κάποιες από τις αντίστοιχες συμφωνίες στην Ευρώπη είχαν γίνει πρόσφατα με αποτίμηση 10 φορές τα EBITDA. Η Masdar πληρώνει αυτό το πρόσθετο τίμημα κυρίως για δύο λόγους. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με προβλέψιμα έσοδα σε εποχή αναστάτωσης για τις τιμές στην πράσινη ενέργεια λόγω πολυετών συμβάσεων με ταρίφες. Εκτός από τη σαφή ορατότητα που προσφέρει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, η εισηγμένη έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα. Ώριμο χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ και μάλιστα σε τομείς που αναπτύσσονται γρήγορα όπως η αντλησιοταμίευση, τα υδροηλεκτρικά και τα υπεράκτια αιολικά. Και η συμφωνία προβλέπει πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να συμμετάσχει με 50% ακριβώς σε αυτές τις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπό το νέο μέτοχο. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Η σκόνη από την έρημο σκέπασε το deal της Energean

Σχεδόν την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Masdar για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Energean ανακοίνωνε μια μεγάλη συμφωνία με τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό Carlyle. Η Carlyle αποκτά περιουσιακά στοιχεία της Energean Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία με τον ελληνικών συμφερόντων όμιλο να ενισχύει τα κεφάλαιά του μέχρι και με ένα δισ. ευρώ που θα διαθέσει για να επεκταθεί σε νέες αγορές, να στηρίξει τη δραστηριότητα στην ΑΟΖ του Ισραήλ και να προχωρήσει τη μεγάλη επένδυση για μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο. Η επένδυση στον Πρίνο, που έχει πλέον αποκτήσει ευρύτερο, πανευρωπαϊκό και μεσογειακό, χαρακτήρα, έχει πλέον μπει σε μια ρότα μετά και την ίδρυση θυγατρικής από την Energean.

Περί παπαγάλων!

Επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια συζήτηση περί παπαγάλων και διαφόρων που παπαγαλίζουν αφήνουμε εδώ ένα ωραίο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου:

«Σαν έμαθε τη λέξη καλησπέρα

ο παπαγάλος, είπε ξαφνικά:

«Είμαι σοφός, γνωρίζω ελληνικά

τί κάθομαι εδώ πέρα!»

«Κυρ-παπαγάλε, θάχουμε την τύχη

ν᾿ ακούσουμε τι λες και πάρα πέρα;»

Ο παπαγάλος βήχει, ξεροβήχει,

μα τι να πει; Ξανάπε: καλησπέρα!»

Χαριτωμένο δε νομίζετε;

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version