Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία 

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία 

800.000 οφειλές για δυο μήνες!

Το ταμείο είναι μείον στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Λογιστήριο έστειλε sms στους βουλευτές και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής για να συνδράμουν με δωρεά ή δάνειο ώστε να  πληρωθούν οι μισθοί και το κόστος λειτουργίας της ΑΥΓΗΣ (199.197 ευρώ) και του Κόκκινου (175.949 ευρώ) για τον μήνα Ιούνιο,  μαζί με τα έξοδα του Ιουλίου, ύψους συν 400.000 ευρώ. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσφέρθηκε να κάνει μια δωρεά 20.000 ευρώ. Ποιοι θα τον ακολουθήσουν είναι άγνωστο. Πριν τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων είχε καλέσει τα μέλη να γίνουν συνδρομητές στην ΑΥΓΗ προς 5 ευρώ το μήνα. Δεν υπήρξε ανταπόκριση… Πώς έπεσε στα 480 φύλλα η κυκλοφορία της εφημερίδας; Απλά γιατί δεν την αγόραζαν οι Συριζαίοι. Όσοι ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα για το κλείσιμο (αναστολή) της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς, χωρίς να έχουν βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη, ας κάνουν και την αυτοκριτική τους.

1027 ευρώ το μήνα!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθε μήνα από την βουλευτική τους αποζημίωση δίνουν στο κόμμα 1.027 ευρώ. Στην έκτακτη ενίσχυση που τους ζητείται τώρα θα ανταποκριθούν -αν το κάνουν- όσοι έχουν κι άλλα εισοδήματα. Αρκετοί έκαναν προεκλογικό αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ευρωεκλογές από την τσέπη τους, αφού το κόμμα δεν είχε κονδύλια να διαθέσει. Και επί Τσίπρα, πάντως, όταν υπήρχε οικονομική δυσχέρεια από η διεύθυνση απευθυνόταν σε εύπορα στελέχη για να χορηγήσουν κάποιο δάνειο με όλα τα επίσημα χαρτιά, όπως εξήγησε ένας εξ αυτών στο newsit.gr. Οι σημερινοί βουλευτές πήραν sms για να δώσουν λεφτά και πριν τις ευρωεκλογές και δέχθηκαν και τηλεφωνήματα με πενιχρή ανταπόκριση.

Το non paper

Κοντά στην απόφαση για την αναστολή της κυκλοφορίας του ημερήσιου φύλλου της Αυγής είχε φτάσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Non paper με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2022, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας «ανταλλάγματα» και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της Αυγής, η οποία μαζί με το ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης, όπως ανέφερε. Ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών επισήμαναν  ότι  «η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει». Στο πλαίσιο αυτό, είχε μπει σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην Αυγή, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών.

Στο πρόγραμμα αν και είχε χαρακτηριστεί γενναιόδωρο ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορούσε να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. Το non paper ανέφερε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εξετάσει και να πάρει «τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, με ενίσχυση της παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Κυριακάτικο φύλλο της». Οι δύσκολες αποφάσεις δεν πάρθηκαν τότε και ήρθε το σημερινό αδιέξοδο.

Η κρατική επιχορήγηση

Η ετήσια κρατική επιχορήγηση λόγω του 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει γύρω στα 3,8-4 εκατ. ευρώ από τα περίπου 7-7,5 εκατ. ευρώ που έπαιρνε. Δεν φτάνει ούτε για τα κομματικά media. Επιπλέον κόστος είχε και ο προεκλογικός αγώνας. Η στήλη αναζήτησε τα ΦΕΚ με τις αποφάσεις για την διανομή της κρατικής επιχορήγησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου 2023 πήρε τα εξής ποσά τους τελευταίους εννέα μήνες:

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Τακτική χρηματοδότηση  1.821.019 ευρώ
1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Τακτική χρηματοδότηση. 350.166 ευρώ
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές:  880.645 ευρώ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
Εκλογική χρηματοδότηση 374.678 ευρώ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
Τακτική χρηματοδότηση 700.318 ευρώ
Το σύνολο φτάνει τα 4.126.826 εκατ. ευρώ 

Ο κόφτης του Παπαθανάση στη ΝΔ

Άγριος κόφτης στις δαπάνες και λιτότητα ήταν η συνταγή που ακολούθησε  ο τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Παπαθανάσης, αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στους διαδρόμους της Βουλής σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, θυμήθηκε ότι όταν ανέλαβε οι κομματικοί υπάλληλοι ήταν κοντά στους 250 και ήταν 9 μήνες απλήρωτοι. Άρχισε πρόγραμμα απολύσεων σταδιακά με καταβολή όλων των δεδουλευμένων και τις αποζημιώσεις σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Ανάμεσα τους ήταν και «μητσοτακικοί» για να μην υπάρχει το  αίσθημα της αδικίας. Σήμερα εργάζονται στη ΝΔ γύρω στους 60-70. Επίσης παρέλαβε ένα ενοίκιο 105.000 ευρώ και με το νέο κτίριο που βρήκε στο Μοσχάτο το κατέβασε γύρω στα  9.500 ευρώ. Έκοψε όλα τα κινητά. Άφησε μόνο πέντε καρτοκινητά για την ασφάλεια του προέδρου. Υπολόγισε ότι το αρχικό κεφάλαιο ήταν γύρω στα 70 εκατ. αλλά με τα υψηλά επιτόκια έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Το 50% της κρατικής επιχορήγησης πάει απευθείας στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των δανείων που όμως λογικά δεν φτάνει ούτε για τους τόκους.

Ο Νίκος φέρνει μπροστά τις κάλπες

Οι πηγές της στήλης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε τον Δεκέμβριο, ούτε τον Νοέμβριο (που ήδη εξέφρασε ενστάσεις για τον μαραθώνιο) ούτε πάνω στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που προηγείται θα προτείνει να γίνουν εσωκομματικές κάλπες. Θα γίνουν νωρίτερα. Κάποιοι μάλιστα στοιχηματίζουν ότι μπορεί οι ημερομηνίες (α’ και β’ γύρος) να είναι και μέσα στον Σεπτέμβριο, ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες που θα μπορούσαν να παίξουν είναι 22 και 29 Σεπτεμβρίου. Ή 29 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή 30 Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει έναν καθαρό οδικό χάρτη, όπως τονίζει το επιτελείο του. Το σημαντικό είναι ότι οι καθυστερήσεις που φαινόταν να παίζει στην αρχή, δείχνοντας ακόμη και 2025, έχουν εγκαταλειφθεί. Ίσως είναι και στρατηγική η επίσπευση. Να μην αφήσει πολύ χρόνο στους άλλους υποψήφιους να προετοιμαστούν για την αναμέτρηση.

Κουίζ: Ποια κρίσιμη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο πλαίσιο της εσωκομματικής κούρσας του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να βάλει ίσως τις βάσεις μιας νέας συμμαχίας,  μετά το «πάμε μαζί» του Χάρη Δούκα με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη;

ΑΒΑΞ – Οι παράπλευρες απώλειες μίας διαιτησίας

Η στήλη αναφέρθηκε εχθές στη δυσμενή εξέλιξη που είχε η εξέλιξη της διαιτησίας της εταιρείας ΑΒΑΞ στο Λίβανο, που επέφερε αφενός μία λογιστική ζημία ύψους 16 εκατ. ευρώ κι αφετέρου την επιπλέον υποχρέωση να πληρωθούν από την ελληνική τεχνική εταιρεία τα 1,3 εκατ. ευρώ των εξόδων της διαιτησίας. Το θέμα, πάντως, δεν εξαντλείται εδώ. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι για την ίδια ακριβώς υπόθεση -και όχι μόνο- ελέγχεται πειθαρχικά ο ορκωτός ελεγκτής της ΑΒΑΞ για ουσιαστικές ελλείψεις στη δουλειά του κατά τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας. 

Πρακτικά, αν από τον πειθαρχικό έλεγχο επιβεβαιωθεί η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του ορκωτού ελεγκτή, αυτό θα σημαίνει ότι το επενδυτικό κοινό επί της ουσίας παραπλανήθηκε από τις σχετικές αναφορές – εκτιμήσεις της εταιρείας στις λογιστικές καταστάσεις, οι οποίες ήταν μάλλον θετικές για την εταιρεία και σε πλήρη αντιδιαστολή με την (αρνητική) κατάληξη της υπόθεσης. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο μεταξύ να σημειώσουμε ότι η μετοχή της εταιρείας έχει απωλέσει συνολικό 0,5 ευρώ (ή πάνω από το 1/4 της αξίας της) σε σχέση με τα υψηλά του τελευταίου 12μήνου, καθώς η τιμή της μετοχής έχει διαμορφωθεί περί τα 1,35 ευρώ όταν είχε φτάσει μέχρι και τα 1,86 ευρώ. Ίσως για αυτό το λόγο, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκινά πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, προκειμένου να στηρίξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας.    

Ο επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης

Όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός και αιχμηρός «τόσο – όσο» ήταν ο επικεφαλής της Helleniq Energy όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση για έκτακτη εισφορά στα «υπερκέρδη» της εταιρείας. 

Ο κ. Σιάμισιης προσπάθησε εντέχνως να μην την «πέσει» ευθέως στον μέτοχό του, καθώς το ελληνικό Δημόσιο παραμένει ένας εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας, τοποθετήθηκε με αιχμές εναντίον της ευρωπαϊκής οδηγίας στην οποία βασίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση του όρου «υπερκέρδη» και επέκρινε τη σύγκριση των κερδών με τις χρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας.  

Ωστόσο, άφησε έντονες αιχμές για το timing της απόφασης, καθώς η διανομή κερδών της εταιρείας είχε ήδη ανακοινωθεί. Η στήλη δεν μπορεί να αποφασίσει αν ήταν πιο τυχεροί οι άνθρωποι της Helleniq Energy που πραγματοποίησαν τη γενική συνέλευσή τους μετά την ανακοίνωση της έκτακτης εισφοράς, την οποία και κλήθηκαν επισήμως να σχολιάσουν, ή οι άνθρωποι της Motor Oil που έφαγαν την κρυάδα μια μέρα μετά τη γενική τους συνέλευση, αλλά απέφυγαν έτσι τον επίσημο σχολιασμό της.

Folli Follie: Από τα δείπνα με μέλη βασιλικών οίκων στη φυλακή

Αυτές τις μέρες οι δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση της Folli Follie, όχι άδικα απασχόλησαν πολλές παρέες του επιχειρηματικού χώρου, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις τόσο για το «εύρος» των ποινών, όσο και για παλαιότερα «επεισόδια» αυτής της επιχειρηματικής ιστορίας που ίσως εξηγούν την πορεία της Folli Follie. 

Σε μία από αυτές τις συζητήσεις ακούστηκε κάποιος πολύ γνωστός της οικογένειας που βρέθηκε στο κέντρο της καταιγίδας, να λέει «όπως και να το κάνεις κάποια στιγμή όταν κάθεσαι για πρωϊνό προσκεκλημένος μέλους βασιλικής ή και αυτοκρατορικής οικογένειας της Ασίας και η γαλαζοαίματη σύζυγος σου δείχνει ότι φοράει κόσμημα της Folli Follie, δεν είναι δύσκολο να χάσεις τον… μπούσουλα. Κοιτάζεις που βρίσκεσαι και ξεχνάς από που ξεκίνησες. Θεωρείς ότι όλα πλέον μπορείς να τα κάνεις χωρίς να υπολογίζεις σε… λεπτομέρειες. Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, από εκεί που ξεκίνησες κάποιοι σε περιμένουν και κυρίως περιμένουν το μερτικό τους. Αν αυτό το ξεχάσεις ή νομίσεις ότι μπορείς να το παρακάμψεις σε περιμένουν εκπλήξεις… Αυτές οι εκπλήξεις άργησαν αλλά ήρθαν και για την οικογένεια που απογείωσε την Folli – Follie. Και ήταν επαρκώς δυσάρεστες».

Τα όσα ακολούθησαν όταν ζητήθηκε από τον ομιλούντα να το κάνει… δίφραγκα, δεν μεταφέρονται εδώ για προφανείς λόγους. 

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank

Μετά την Εθνική και τη Eurobank, τρίτη τράπεζα που παίρνει την επενδυτική βαθμίδα, έγινε η Alpha Bank. H αυστηρή Moody’s συνόδευσε την αναβάθμιση που έδωσε στην Alpha Bank, με θετικές προοπτικές για την Τράπεζα, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Τα ομόλογα υψηλής και μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank αναβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες. 

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Alpha Bank είναι η φθηνότερη τραπεζική μετοχή σε επενδυτική βαθμίδα. Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα με P/TBV 0,5 και δείκτη P/E 4,8 αν δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία είναι σίγουρα ελληνική, με την Alpha Bank να διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης επενδυτικής ευκαιρίας μεταξύ των τραπεζών στο ταμπλό του ΧΑ. Η χθεσινή ανακοίνωση της Moody’s δίνει στην τράπεζα την κατάλληλη ώθηση που αναζητούσε το τελευταίο διάστημα για να ξεφύγει από την περιοχή των 1,50 ευρώ και να φθάσει, τουλάχιστον, τις αποτιμήσεις των υπόλοιπων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank παρουσιάζει σήμερα τους χαμηλότερους δείκτες P/TBV και P/E, με την αναβάθμιση της Moody’s να φέρνει την τράπεζα 1 βαθμίδα κάτω από την Eurobank (P/TBV 0,92, P/E 6,2), ενώ αναμένεται αφού κλείσει ο κύκλος αναβαθμίσεων από την Moody’s να είναι στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική (P/TBV 0,89, P/E 6,5) και μία βαθμίδα πάνω από την Πειραιώς (P/TBV 0,59, P/E 4,5). 

Οι ευρωεκλογές, ο ΟΔΔΗΧ και το πρόγραμμα δανεισμού

Σε ένα άλλο πεδίο, τώρα, δεν ξέρουμε ποιους πολιτικούς αναλυτές έχει στις υπηρεσίες του ο ΟΔΔΗΧ αλλά έχει πέσει διάνα. Για να σκεφτούμε τι θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο σήμερα, δηλαδή το Β’ εξάμηνο του 2024 για τόκους αν δεν είχε «τρέξει» να καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού του από νωρίς, πριν τις Ευρωεκλογές, πριν τις ιστορίες με την Γαλλία κλπ. Κάνετε μία σύγκριση με τι «τόκο» έχει δανεισθεί μέχρι και τον Μάϊο και με τι δανείζεται τώρα. Και για να λέμε την αλήθεια δανείζεται όχι γιατί χρειάζεται, αλλά για να καλύπτει τις «φυσιολογικές» ανάγκες της αγοράς. Σιγά σιγά θα ψάχνουμε με το κλεφτοφάναρο για να βρεθεί ελληνικό ομόλογο στην αγορά…    

Επενδύσεις και αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας δεν σημαίνουν και καλύτερους μισθούς

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, στην “καρδιά” τους έχουν τα εργασιακά ζητήματα. Σε σχέση ειδικά με το ζήτημα της αύξησης των μισθών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής για την σχέση του κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα.Αν και, θεωρητικά, οι επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών μισθών, η έκθεση επισημαίνει πως η μετάφραση της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας σε αυξήσεις ονομαστικών μισθών δεν είναι πάντοτε απλή ή δεδομένη.

Και αυτό γιατί ενώ μια αύξηση στην παραγωγικότητα συχνά μεταφράζεται σε υψηλότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, ο βαθμός στον οποίο αυτά τα κέρδη θα μεταφραστούν σε υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τρεις βασικούς παράγοντες:

    • τη δυναμική της αγοράς εργασίας

    • τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και

    • του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα, η σχέση μισθών και παραγωγικότητας της εργασίας, ήταν θετική και παρέμεινε θετική και μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Ως εκ τούτου, η σχέση μισθών και επενδύσεων ήταν επίσης θετική, η οικονομική κρίση, ωστόσο, την εξασθένησε σημαντικά. Γενικά, όπως επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού, οι επενδύσεις κεφαλαίου συντελούν στη τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, οι οποίες αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της μακροπρόθεσμης αύξησης της παραγωγικότητας. 

Μισθοί ή κέρδη ευθύνονται περισσότερο για τον πληθωρισμό;

Απάντηση στο καυτό ερώτημα «τις πταίει;» για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα, επιχείρησε να δώσει επίσης, και η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και ο Συντονιστής, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς. Στην έκθεση επιχειρείται μια συγκριτική ανάλυση, σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρωζώνης, στις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού, φιλοδοξώντας να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τη συνεισφορά του κόστους εργασίας και των κερδών των επιχειρήσεων στην εξέλιξή του φαινομένου, ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που ενέτεινε τις πιέσεις στις τιμές.

Έτσι, σύμφωνα με την ανάλυση, τα κέρδη στην Ελλάδα είχαν υπερδιπλάσια συνεισφορά στον πληθωρισμό μέχρι το 2024 σε σχέση με το μισθολογικό κόστος, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι καταγράφηκε στην Ευρωζώνη. Εντούτοις, το Γραφείο εκτιμά πως η δυναμική των κερδών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά από το πρώτο τρίμηνο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, και κατά αυτό το διάστημα το μερίδιο του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό υπερέχει κατά το διπλάσιο περίπου του μεριδίου των κερδών.

Ποια εξήγηση δίνει το Γραφείο; Όπως τονίζει, η ανάλυση παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις είτε για λόγους μειωμένου ανταγωνισμού, είτε λόγω αυξημένης ζήτησης που προήλθε από το αυξημένο απόθεμα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τον τουρισμό κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις του εισαγόμενου κόστους στις τιμές και να ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη τους κυρίως κατά την έντονη φάση των πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωζώνη κατά την πρώτη φάση του πληθωριστικού σοκ με σημαντικές όμως διαφορές ανά κράτος μέλος, με την Ελλάδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο, προτού η τάση αυτή ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται.

Θολό το τοπίο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Εργασιακό, όμως, δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι και τα ωράρια βάσει των συμβάσεων εργασίας. Κρίσιμη για την τήρηση της νομιμότητας είναι, κατά την κυβέρνηση, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ωστόσο, θολό φαίνεται να είναι το τοπίο για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία τρεις μέρες πριν τα «εγκαίνια» της, δηλαδή από την 1η Ιουλίου. Ήδη οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ έχουν ζητήσει την παράταση της προθεσμίας μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η ΓΣΕΕ καταγγέλλει πως δεν αρκεί η «ερμηνευτική εγκύκλιος» την οποία δημοσιοποίηση το Υπουργείο Εργασίας, αλλά απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, κάτι που αρνούνται υπηρεσιακοί παράγοντες ότι ισχύει, αν και δεν ξεκαθαρίζουν αν αυτό σημαίνει πως θα επιβληθούν κυρώσεις έως και 10.500 ευρώ από την 1η Ιουλίου σε όποιον εργοδότη του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας παραβιάσει το νόμο.

Μένει να δει κανείς πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο -και μάλιστα κατακαλόκαιρο και με τις ηγεσίες των μικρομεσαίων και των μισθωτών να έχουν στηλώσει τα πόδια- σε ένα τόσο μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και εργαζομένων που δεν έχει καμία σύγκριση με εκείνο των σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, των τέως ΔΕΚΟ, κλπ. όπου δηλαδή έχει ήδη εφαρμοσθεί η κάρτα εργασίας. Με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία ανέρχονται πάνω – κάτω σε 450.000, ενώ οι επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 60.000. Μιλάμε δηλαδή για το 1/5 των μισθωτών και των επιχειρήσεων της χώρας. Οψόμεθα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα Δυο πρώην πρωθυπουργοί, μία Κ.Ο και ένα τετ α τετ στο Μαξίμου, ποια ονόματα συζητιούνται για την ΠτΔ, οι φαρμακερές ατάκες και τα σενάρια για τις πράσινες κάλπες, στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη, τα οφέλη (για όλους) από τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ/μετοχή, το deal της Energean που καλύφθηκε από τη σκόνη της ερήμου και ένα ωραίο ποιηματάκι για παπαγάλους!
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις