Site icon NewsIT

Έρχονται πρόστιμα στη ΝΔ για τα e mails, ο Κασσελάκης θα βάλει υποψηφιότητα για σύνεδρος, που δεν πήγε ο Μητσοτάκης με Καραμανλή και Σαμαρά, η 5G Ventures και οι ασφάλειες, το νέο κρατικό fund καινοτομίας, το …καυτό θέμα των φιλοδωρημάτων και τα παρκαρισμένα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης

16.10.2024 | 05:51
Έρχονται πρόστιμα στη ΝΔ για τα e mails, ο Κασσελάκης θα βάλει υποψηφιότητα για σύνεδρος, που δεν πήγε ο Μητσοτάκης με Καραμανλή και Σαμαρά, η 5G Ventures και οι ασφάλειες, το νέο κρατικό fund καινοτομίας, το …καυτό θέμα των φιλοδωρημάτων και τα παρκαρισμένα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Αφήστε με να χάσω από σας!»

Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο. Οι «Τσιπρικοί» θεωρούν λήξαν το θέμα του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης επικαλείται το καταστατικό και επιμένει ότι το συνέδριο παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το επιτελείο του είναι να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί απλός σύνεδρος και στο συνέδριο είτε να τον προτείνουν για πρόεδρο άλλα μέλη είτε υποστηρικτές του να θέσουν θέμα ακύρωσης της απόφασης του αποκλεισμού του. «Μου έχουν πει τόσα πολλά επίθετα» δήλωσε στη Μάρα Ζαχαρέα στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ. «Αν έχω υπάρξει τόσο κακός πρόεδρος ας με αφήσουν να χάσω» τόνισε. «Γιατί δε με αφήνουν να χάσω; Γιατί με φοβούνται». Κι αυτό το επιχείρημα είναι ισχυρό στη μετωπική όλων εναντίον ενός. Γιατί να μην αποφασίσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός κι αν οι «Τσιπρικοί» δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους τους και τους θεωρούν περιπλανημένους.

Καμπάνα και στη ΝΔ

Μετά το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Εσωτερικών για την διαρροή των e mails αποδήμων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023, και των 40.000 ευρώ στην πρώην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που τα ζήτησε από τη ΝΔ και τα χρησιμοποίησε με αφορμή την ρύθμιση για την επιστολική ψήφο, έρχεται καμπάνα και για τη ΝΔ. Το πρόστιμο αναμένεται υψηλό. Πιθανόν να κυμανθεί στο ύψος του υπουργείου Εσωτερικών για το κόμμα και στο ύψος του προστίμου προς την τότε ευρωβουλευτή, για τους κομματικούς Κορομηλά και Θεοδωρόπουλο που τα διακίνησαν. Είναι θέμα ωρών ή 24ωρων η ανακοίνωση της απόφασης από την Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν υπήρξε ομοφωνία όπως συνέβη στις περιπτώσεις του υπ. Εσωτερικών και της κ. Ασημακοπούλου. Κατατέθηκαν μάλιστα προτάσεις ακόμη και για την επιβολή προστίμου κάποιων εκατομμυρίων στη ΝΔ που απορρίφθηκαν.

Πληρώθηκαν!

Τα πρώτα πρόστιμα των 400.000 του Εσωτερικών και των 40.000 ευρώ της πρώην ευρωβουλευτή ήδη πληρώθηκαν. Έγιναν όμως ενστάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο στο παρελθόν τρεις γνωστούς πολιτικούς (τα ονόματα τους είναι σε γνώση του newsit.gr) τους αθώωσε και τους επιστράφηκαν τα χρήματα διότι το κίνητρο δεν ήταν οικονομικό όφελος. Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε προεκλογικές περιόδους γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι πιθανό να έρθει σχετική νομολογία και στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο κριτικής βρέθηκε και ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Χάρις Δούκας για αποστολή sms.

Αντ´ αυτού!

Η κοινή γραμμή την οποία ακολουθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αποτελεί έναν συνεχή πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Ενώ δεν παραβρέθηκαν στα 50χρονα της ΝΔ για να στείλουν μήνυμα ρήξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκαν στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Επί μέρες σχολιαζόταν η νέα κοινή τους εμφάνιση. Σύμφωνα με τις πηγές του NEWSIT είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά 3 – 4 μέρες πριν την εκδήλωση ενημέρωσε το γραφείο του ότι θα τον εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης. Έτσι ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε να κάθεται στην πρώτη σειρά -στην θέση που υποτίθεται ότι θα καθόταν ο πρωθυπουργός- ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Σαμαρά. Λέτε αυτό να υποψιάστηκε ο Μητσοτάκης και είπε άστο καλύτερα;

Όλα καλά!

Έχασε όμως την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να ζήσει από κοντά τον θερμό χαιρετισμό του Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην υπουργό του Τσίπρα Νίκο Παππά. Περασμένα ξεχασμένα τα «Θα τους πάω μέχρι τέλους» του Σαμαρά και οι κατηγορίες Παππά κατά Σαμαρά περί «πολιτικής δειλίας» κλπ. Τουλάχιστον πολιτικός πολιτισμός μεταξύ αντιπάλων διαφορετικών κομμάτων υπάρχει!

Δείπνο!

Μετά τη βράβευση ο Αντώνης Σαμαράς πήγε για δείπνο στο «49», παρέα με τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον σύμβουλο του Νίκο Τσούτσια. Στο διπλανό εστιατόριο L’ Abreuvoir, έτρωγαν τα ζεύγη Μηταράκη και Δημητριάδη. Κάποια στιγμή οι δυο παρέες χαιρετήθηκαν.

Στην Κύπρο!

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στην Κύπρο. Έχει προσκληθεί σε ειδική εκδήλωση και θα απονείμει το ετήσιο βραβείο της «γυναίκας της χρονιάς». Φέτος το βραβείο απονέμεται σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από τον Αττίλα. «Βραβεύονται εκείνες οι σπουδαίες γυναίκες που δυστυχώς μέχρι και σήμερα βιώνουν τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δηλαδή οι άξιες μανάδες και γιαγιάδες μας» τονίζουν οι διοργανωτές. Ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Πυρά

Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν άλλαξε τίποτα στην κυβερνητική πολιτική από τον περασμένο Ιούνιο που μαζί με τον Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσαν μύδρους κατά της κυβέρνησης από την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια μέχρι τα ελληνοτουρκικά, αναμένονται σαμαρικά πυρά από την Κύπρο. Στις 8 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για συνομιλίες με τον ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη.

Πλαίσιο για ΑΟΖ

Έχουν την εντολή από τους ηγέτες, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο να βάλουν στο τραπέζι μια πιο βαριά ατζέντα. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιανουάριο να υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετριτης. Η αρχή Σαμαρά είναι ότι δεν συζητάς με πειρατές!

Τριμερής στη Νέα Υόρκη

Στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος επρόκειτο να γίνει το άτυπο γεύμα το οποίο διοργάνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ που επιμένει σε δυο ξεχωριστά κράτη. Μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 που περιήλθαν σε αδιέξοδο, γίνεται τώρα μία νέα προσπάθεια με ένα νέο οδικό χάρτη τον οποίον θα παρουσιάσει ο Γκουτιέρες. Εάν υπάρξουν σημεία σύγκλισης δεν αποκλείεται και μία τετραμερής με την παρουσία Γεραπετρίτη και Φιντάν, σύμφωνα με κυπριακά μέσα. Η σκληρή στάση Ερντογάν δυσκολεύει την επαναπροσέγγιση και το πιο πιθανό είναι ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει και νέα παρέμβαση από την Κύπρο.

…Γούρι!

Ήταν ο εύζωνας που συγκίνησε το πανελλήνιο όταν στην τελευταία του σκοπιά δάκρυσε. Το βίντεο ανέβασε η αδελφή του στα social media. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το είδε και τον προσκάλεσε στο Μαξίμου. Βγήκαν μαζί φωτογραφία και στην ανέβασε στο instagram: «Τα δάκρυα του Γιώργου για την τελευταία του σκοπιά ως Εύζωνας, μας συγκίνησαν και μας γέμισαν περηφάνια! Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε» ήταν το μήνυμα του. Το newsit.gr πληροφορήθηκε ότι ο Γιώργος βρήκε δουλειά σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Βοήθησε και η πρωθυπουργική σύσταση μέσω συνεργατών του!

Το Υπερταμείο, η 5G Ventures και οι ασφάλειες!

Με υπερηφάνεια είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης πως ένα τμήμα των εσόδων που είχε το δημόσιο από τις άδειες που παραχώρησε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να αναπτύξουν δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία θα πήγαινε σε ένα fund που θα επένδυε σε καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Μάλιστα ιδρύθηκε, υπό την αιγίδα του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) μια νέα εταιρεία, η 5G Ventures που από το όνομα σε προϊδεάζει πως θα επικεντρωθεί σε τεχνολογίες που συνδέονται με τα νέα δίκτυα. Οπότε αγορά άρχισε να προβληματίζεται όταν είδε την 5G Ventures να επενδύει στην Hellas Direct μια όχι και τόσο νέα εταιρεία που ασχολείται με πώληση ασφαλιστικών συμβολαίων μέσω Διαδικτύου. Στην εποχή μας, αυτό δεν θεωρείται και τόσο καινοτομικό. Αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια αφού η 5G Ventures ανακοίνωσε πως επενδύει σε μια εταιρεία ανταλλαγής ή αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών κινητής τηλεφωνίας! Τώρα όσοι δεν συμπαθούν τη διοίκηση του Υπερταμείου και της 5G Ventures ζητούν απολογισμό για τις επενδύσεις του κρατικού fund.

Νέο κρατικό fund καινοτομίας;

Σε αυτό το κλίμα, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) και μεγάλοι θεσμικοί ανατρίχιασαν όταν άκουσαν πως η διοίκηση του Υπερταμείου εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει, κάτω από το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο που ετοιμάζει, έναν ακόμα βραχίονα που θα επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Δηλαδή δε φτάνει η 5G Ventures, θα φτιάξουμε και άλλο ένα fund! Η στήλη πληροφορείται πως τα παράπονα έχουν φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι εταιρείες private equity θεωρούν πως δεν πρέπει το ελληνικό δημόσιο να τις ανταγωνίζεται στην προσέλκυση ξένων χαρτοφυλακίων. Έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να βρει κάποιος συν-επενδυτές σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν ανταγωνίζεται το ελληνικό δημόσιο! Για να δούμε τελικά τι θα γίνει.

Τα ξεχασμένα ακίνητα του Θ. Δουζόγλου

Η στήλη κατά κανένα τρόπο δε θέλει να στενοχωρήσει και να προβληματίσει τον ομογενή επιχειρηματία εκ Βενεζουέλας Θεόδωρο Δουζόγλου που είχε ανακοινώσει τεράστια σχέδια στο ελληνικό real estate και στα ξενοδοχεία. Εξάλλου δεν έχουμε καμία διάθεση να εισπράξουμε ένα από εκείνα τα εξώδικα που στέλνει ο επιχειρηματίας σε όσους τολμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Όμως η αγορά ακινήτων ανησυχεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν κανένα από τα σχέδια αξιοποίησης των σημαντικών ακινήτων που αγόρασε την προηγούμενη δεκαετία.

Το …καυτό θέμα των φιλοδωρημάτων

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να μην έχει καταφέρει ακόμα να διασφαλίσει την εγκυρότητα των στοιχείων στα συστήματα εισροών / εκροών που λειτουργούν στα πρατήρια καυσίμων, αλλά χθες μάθαμε πως θα λυθεί το μέγα ζήτημα με τα φιλοδωρήματα σε σερβιτόρους και άλλους εργαζόμενους όπως π.χ. στον τουρισμό. Για να σοβαρευτούμε, το ζήτημα προέκυψε με την επέλαση των ηλεκτρονικών συναλλαγών γιατί όταν πληρώναμε με μετρητά το φιλοδώρημα ήταν «μαύρα». Τώρα εμφανίζεται σε μια συναλλαγή με POS και συνεπώς πρέπει με κάποιο τρόπο να φορολογηθεί. Το ΣτΕ γνωμοδότησε πως είναι εισόδημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως θα υπάρχει αφορολόγητο όριο 300 ευρώ το χρόνο…

Η ΤτΕ απομυθοποιεί την «επιτυχία» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια έκθεση του τομέα αναλύσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, έρχεται να απομυθοποιήσει τις επιτυχίες που διαφημίζει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι λέει η έκθεση; Πως από τα περίπου 17,2 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης μόλις τα έξι δισ. δηλαδή ένα στα τρία ευρώ, έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία. Τα άλλα είναι παρκαρισμένα σε κρατικούς οργανισμούς ή σε τράπεζες και περιμένουν! Τι περιμένουν; Μάλλον πρέπει να ρωτήσουμε το υπουργείο Οικονομικών. Από το σκέλος των επιχορηγήσεων, όπως αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ, έχουμε λάβει 6,34 δισ. ευρώ αλλά μόνο τα 3,74 δισ. έχουν εκταμιευθεί. Τα υπόλοιπα 2,6 δισ. παραμένουν στα συρτάρια κρατικών φορέων με την αγορά να περιμένει. Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε τα μισά κεφάλαια από τα πέντε δισ. δεν έχουν εκταμιευθεί στις επιχειρήσεις που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις.

Ο Χάρης Δούκας και οι ανακαινίσεις με 10.055 ευρώ!

Κάποιος πρέπει να ειδοποιήσει τον δήμαρχο Αθηναίων και παραλίγο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα πως το κόστος μιας ανακαίνισης είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από 10.055 ευρώ που ανακοίνωσε πως θα επιδοτήσει 70 ιδιοκτήτες. Ένα – δύο κουφώματα να αλλάξεις, να βάψεις, κ.λπ. φτάνεις στο δεκαχίλιαρο του κ. Δούκα. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε το πιλοτικό πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» με το οποίο επιδοτεί μέχρι 10.055 ευρώ 70 ιδιοκτήτες κλειστών σπιτιών προκειμένου να εγκατασταθούν στη συνέχεια σε αυτά. Για να μην είμαστε άδικοι, το πρόγραμμα αφορά ανθρώπους που έχουν σπίτια σε άθλια κατάσταση και απλώς απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις ανακαινίσεις ώστε να ξανανοίξουν και να τους στεγάσουν. Η ενίσχυση ανέρχεται στο 100% των δαπανών επισκευής της κατοικίας (με όριο το ποσό των 10.055 ευρώ) και χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 4 ετών, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version