Site icon NewsIT

Η «ανταρσία» και η σκανδάλη που τραβήχτηκε, η Ελλάδα του 2027, ο Σαμαράς και το Paladar, γιατί ήταν αξύριστος ο Άδωνις, oι επενδύσεις σε θερμοκήπια, οι νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ο μύθος του διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου, οι μπηχτές Πάιατ προς Λευκωσία και η έξοδος Διαματάρη από ΑΚΤΩΡ

09.09.2024 | 06:07
Η «ανταρσία» και η σκανδάλη που τραβήχτηκε, η Ελλάδα του 2027, ο Σαμαράς και το Paladar, γιατί ήταν αξύριστος ο Άδωνις, oι επενδύσεις σε θερμοκήπια, οι νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ο μύθος του διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου, οι μπηχτές Πάιατ προς Λευκωσία και η έξοδος Διαματάρη από ΑΚΤΩΡ

«Ανταρσία»

Από το απόγευμα της Παρασκευής (6.9.2024) ο Στέφανος Κασσελάκης έβλεπε τα μαύρα σύννεφα της αποπομπής του του πύκνωναν. Κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Σωκράτης Φάμελλος καλούσε βουλευτές και στελέχη στο γραφείο του στην Μητροπόλεως ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου για να συζητήσουν την στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσουν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες μεταξύ των «87» που κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. «Προετοιμάζουν ανταρσία» έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλητές του. Οι «87» ήταν πλέον αποφασισμένοι να περάσουν στην ευθεία επίθεση. Αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο για να του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία να προσφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εσωκομματικές κάλπες. Όταν εκείνος δεν άρπαξε το γάντι -αν και τον έτρωγε το χέρι του, όπως είπε- έκαναν το κρίσιμο βήμα. Απευθύνθηκαν και σε άλλα μέλη -έφτασαν τις 100 οι υπογραφές- και κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Συμπαρατάχθηκε μαζί τους αν και «μισιούνται μεταξύ τους», και ο Πολάκης. Προστέθηκαν οι Πολακικοί της ΚΕ που υπολογίζονται γύρω στους 20 – 30. «Υπέρ» της πρότασης μομφής ψήφισαν και κάποιοι Κασσελίστας (γύρω στους 10) που πείστηκαν να αλλάξουν στρατόπεδο. Οι υπόλοιποι ήταν ανεξάρτητοι που δεν ανήκαν σε στρατόπεδο και πήραν τελικά θέση κατά του Κασσελάκη. Αυτή φαίνεται ότι είναι η αριθμητική των 163 ψήφων που κήρυξαν έκπτωτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Exit

Μοιραία λάθη, μέσα σε λίγα 24ωρα, έριξαν λάδι στην φωτιά και ώθησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην έξοδο. Από τα Χανιά όπου έκανε τετραήμερο γαμήλιο γλέντι με τον σύζυγο του Τάιλερ, «ξήλωσε» μέσω Zoom, από κοινοβουλευτικές θέσεις διαφωνούντες και τοποθέτησε Κασσελίστας. Αντικατέστησε τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά στην κορυφαία θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ξεδιέγραψε και επανένταξε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη προκαλώντας την δυσαρέσκεια ακόμη και των δικών του. Πρότεινε αιφνίδια την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε Συνασπισμό της Σύγχρονης Αριστεράς. Εισηγήθηκε καταστατικές αλλαγές που καταργούν όλα τα υπάρχοντα όργανα προκαλώντας θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων. Αυτές τις κινήσεις τις κάνει κάποιος όταν νιώθει ισχυρός. Όχι όταν δοκιμάζει τις αντοχές των άλλων εξωθώντας τους στα άκρα.

Τον «άδειασε»!

Κυρίως, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης την πάτησε διότι εμπιστεύτηκε τον Νίκο Παππά όταν του έλεγε ότι ελέγχει την ΚΕ, όπως σχολιάζουν Κασσελίστας. Τον είχε πείσει ότι και να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος του δεν θα περάσει. Τον ενημέρωνε για μια αριθμητική που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής με διαφορά 40 ψήφων από αυτούς που αντιδρούσαν είναι μεγάλη (163 προς 123). Δεν είναι οριακή. Άρα υπήρξε ένα παρασκήνιο εν άγνοια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικοί του φίλοι επισημαίνουν ότι άλλη διάσταση παίρνει και η δήλωση που έκανε ο Νίκος Παππάς ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει στην ΔΕΘ εφόσον «δεν εκπέσει από πρόεδρος». Τώρα που έχει εκπέσει, με απόφαση της ΚΕ θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, ως πρόεδρος της ΚΟ όπου τον τοποθέτησε ο Κασσελάκης πριν από μια βδομάδα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν τόσο σίγουρος για την ΚΕ που το γραφεία του δεν θεώρησε απαραίτητο να αρχίσει τα τηλέφωνα στα δεκάδες μέλη της ΚΕ με τα οποία είχε ανοικτή γραμμή γιατί τον στήριζαν. Κάποια από αυτά τα μέλη (και βουλευτές) πέρασαν στο απέναντι στρατόπεδο και τα έχασε από συμμάχους.. «Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα» δήλωσε ο Κασελλάκης. «Η νομενκλατούρα του κόμματος φόρεσε κουκούλα στα μέλη της ΚΕ. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο Παρίσι!

Η πεποίθηση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ότι πίσω από αυτό το «οργανωμένο σχέδιο» για να τον διώξουν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και κάποια συμφέροντα. Υπάρχει μία σκανδάλη που τραβήχτηκε νωρίς δήλωσε, φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό. Τον προκάλεσε για μια φορά ακόμη να βγει μπροστά και να αναλάβει το κόμμα ή να τον στηρίξει. Ο Τσίπρας τηρεί σιγήν ιχθύος. Εχθές επρόκειτο να πετάξει για το Παρίσι, για το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου κάνει στενή παρέα με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Και να τους λέει κάτι, τηρείται ομερτά. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες της κούρσας για την ηγεσία, ο Τσίπρας να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Μέχρι στιγμής φέρονται να καταθέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρη, πιθανόν ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολουθεί τις εξελίξεις ως …απλό μέλος, ξεκουράζεται και μαζεύει δυνάμεις για την τελική αναμέτρηση που μπορεί να μην ήρθε ακόμη.

Φορτσάρει για το 2027

Να ξορκίσει την δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση, ότι έχει αφήσει το τιμόνι στον αυτόματο, κατά την δεύτερη θητεία της, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Δεν θέλει να ακούει για τα περί «δήθεν κατάρας της δεύτερης τετραετίας» που λένε νεοδημοκράτες και όχι μόνο, και έκλεισε ραντεβού με τους πολίτες στις εκλογές της άνοιξης του 2027. Έθεσε και το δίλημμα: Φουρτούνες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι ποιο χέρι θα κρατάει σταθερό το τιμόνι του σκάφους ώστε να φτάσουμε στο λιμάνι του 2027. Μοίρασε από λίγα σε πολλούς. Το 2027 θέλει να κριθεί. Και διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να βγει στην σύνταξη. Αντίθετα λέξη δεν είπε για την ακρίβεια, την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Μέσω της αύξησης του εισοδήματος αναζητά τις απαντήσεις. Το ζητούμενο όμως είναι οι δραστικές παρεμβάσεις.

Ξυρίστηκε!

Στοίχημα με τον εαυτό του έβαλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ήταν αξύριστος στην Θεσσαλονίκη και έλεγε ότι θα ξυριστεί αν ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην ΔΕΘ, υιοθετήσει ένα μέτρο που του ζήτησε. Αφορούσε την αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ ώστε να φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Αυτό ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών του κατά 130 ευρώ τον μήνα. «Ήταν ένα αίτημα 20-30 χρόνων των γιατρών και είμαι υπερήφανος γιατί το έλυσα» έλεγε το βράδυ του Σαββάτου, ο Γεωργιάδης, ξυρισμένος.

Στο Paladar!

Την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ επισήμανε η διευθύντρια του NEWSIT Κατερίνα Σερέτη, στην ερώτηση που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο. « Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. « Έχουμε μία ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης» συνέχισε. « Η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή, την ακούω, αλλά δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να συμφωνώ με αυτήν». Όλα έχουν τους συμβολισμούς τους. Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε, αντί για την ΔΕΘ, να περάσει το Σάββατο του στο κοσμικό μπαρ – ρεστοράν Paladar, στο Λουτράκι. Ήταν ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα του, και απολάμβανε τη θάλασσα και τον ήλιο. Εκεί κοντά είναι και το εξοχικό του. Άλλωστε, όπως λένε πολιτικοί του φίλοι, δεν άλλαξε κάτι στην κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τις επισημάνσεις που έκαναν Σαμαράς – Καραμανλής. Οπότε αντί για ΔΕΘ, προτίμησε παραλία.

Ο Δούκας

Στην εκδήλωση στο περίπτερο της Γερμανίας που είναι η τιμώμενη χώρα στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσε το παρών ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας το Σάββατο. Επισκέφθηκε και διάφορα περίπτερα όπου τον είχαν προσκαλέσει. Η Θεσσαλονίκη είναι η εκλογική του περιφέρεια. Συναντήθηκε και χαιρετήθηκε με πολλούς υπουργούς που ήταν στην ΔΕΘ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο της Έκθεσης. «Ήρθα για να δείξω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» αστειεύτηκε ο Θανάσης Γκλαβίνας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι. Έγινε συζήτηση και για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μια συζήτηση που άνοιξε ο Παύλος Γερουλάνος. «Όταν άνοιξε το θέμα στην αρχή της κούρσας το έκλεισε ο Νίκος Ανδρουλάκης» είπε ο Γκλαβίνας. «Δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση που αποπροσανατολίζει» τόνισε. Κάποιοι αναφέρονται και σε ηρωοποίηση του Δούκα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος επικοινώνησε με όλους τους υποψηφίους και η Επιτροπή Εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ) θα το κλείσει ανακηρύσσοντας τις υποψηφιότητες. Σήμερα (9.9.2024) θα καταθέσουν τις υπογραφές που συγκέντρωσαν. Απαιτούνται 5.000 απλών μελών ή το 15% μελών της ΚΕ. Ο αριθμός αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για την δυναμική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο για το ποιος ή ποια θα εκλεγεί πρόεδρος.

Το σχέδιο για αύξηση των θερμοκηπίων με το βλέμμα στη Θεσσαλία

Θα μας συγχωρέσουν οι πολιτικοί αναλυτές που έχουν ξοδέψει αρκετό μελάνι τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξηγήσουν τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά η στήλη συγκράτησε το φιλόδοξο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα συνδυάζεται με το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ιδιώτες επενδυτές. Τις εκτάσεις αυτές, θα αναλάβουν να καλλιεργούν οι επενδυτές, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας. Αυτό ακριβώς χρειάζεται σήμερα ο κλάδος. Περισσότερα θερμοκήπια, για εξοικονόμηση νερού και αυξημένη απόδοση καλλιεργειών, και νέους επενδυτές σε εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Κάτι περισσότερο από τον καπνό και το βαμβάκι της Θεσσαλίας δηλαδή!

Οι νέες εξαρτήσεις της Ευρώπης στο φυσικό αέριο

Στο 8ο Southeast Europe Energy Forum που έγινε την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη μάθαμε για τη νέα έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) με τίτλο «Power Plays – Η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση» που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες. Η έρευνα που συζητήθηκε στο πάνελ που συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αποτυπώνει με εξαιρετικά αναλυτικά στοιχεία την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πως η ΕΕ επιχείρησε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τονίζει, όμως, πως τώρα έχουν δημιουργηθεί νέες εξαρτήσεις όπως για παράδειγμα από τη Νορβηγία όπου ένα σαμποτάζ στις υποδομές μεταφοράς αερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Επιπλέον χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Αλγερία και η Λιβυή προμηθεύουν το 10% του φυσικού αερίου που έχει ανάγκη η ΕΕ και τυχόν μείωση παραγωγής θα προκαλέσει προβλήματα. Ζητήματα προκύπτουν και από τη στάση του Αζερμπαϊτζάν που προμηθεύει με αέριο την ΕΕ μέσω του Νοτίου Διαδρόμου που περνάει από την Ελλάδα. Η έρευνα τονίζει πως μεγάλο ζήτημα είναι και η εξάρτηση της ΕΕ από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Επισημαίνει πως μια κυβέρνηση στις ΗΠΑ με πιο πράσινο πρόσημο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση παραγωγής και τεράστια προβλήματα για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης.

Ο μύθος του διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου

Η έρευνα του CSIS επισημαίνει την επαμφοτερίζουσα στάση του Αζερμπαϊτζάν και τη συνεργασία με τη Μόσχα στην περίπτωση της σύγκρουσης με την Αρμενία. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την ενέργεια Μάθιου Μπράιζα, που μίλησε στο συνέδριο του Economist, επίσης την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη, ήταν πιο δυσάρεστος. Είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το Αζερμπαϊτζάν θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Νοτίου Διαδρόμου που περνάει από την Ελλάδα (ΤΑΡ), από 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως σε 20 bcm μέχρι το 2027 όπως υπόσχεται. Εξήγησε πως για να αυξηθεί η χωρητικότητα του Νοτίου Διαδρόμου από τα 11 στα 12 bcm χρειάζεται επένδυση μόλις 200 εκατ. δολάρια. Όμως για να αυξηθεί από τα 12 στα 13 bcm η απαιτούμενη επένδυση εκτοξεύεται στα 800 εκατ. δολάρια γιατί πρέπει να προστεθούν συμπιεστές και άλλες υποδομές. Πρόκειται για επενδύσεις πολύ μεγάλες κατά τον Μ. Μπράιζα. Ο Μπράιζα ζει και εργάζεται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Μπηχτές Τζέφρι Πάιατ στη Λευκωσία για το καλώδιο

Με το γάντι τα είπε ένα χεράκι στη Λευκωσία για τις αντιδράσεις στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Ελλάδα ο σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια, και πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist είπε πως κατανοεί τις αντιδράσεις των συμφερόντων που σήμερα επωφελούνται από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ενεργειακά απομονωμένη από την ΕΕ. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (και αργότερα με Ισραήλ) αλλά και η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, δημιουργούν έναν δακτύλιο μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κάποιοι θα θυμούνται την επιστολή των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, λίγο πριν αναχωρήσει ο Πάιατ από την Αθήνα, με την οποία απέσυραν τη στήριξή τους στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ως ακριβού και περιβαλλοντικά μη φιλικού έργου, και στήριζαν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Τα νεότερα για την ηλεκτρική διασύνδεση αναμένονται αύριο μετά τη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στη Λευκωσία με συμμετοχή και της γαλλικής Nexans που παράγει το καλώδιο.

Φεύγει ο Αντώνης Διαματάρης από το Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ

Μετά το σχόλιο της στήλης, την Παρασκευή, για τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την τοποθέτηση του Αντώνη Διαματάρη στη θέση του προέδρου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όταν είναι ταυτόχρονα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΚΤΩΡ, πλημμύρισαν τα δημοσιογραφικά γραφεία από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Διαματάρης πρόκειται να παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ ώστε να μην τεθεί κάποια στιγμή θέμα ασυμβίβαστου αφού η κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει έργο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υποθέτουμε πως αυτό θα συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και στην ιστοσελίδα της ΑΚΤΩΡ, όσο και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ο Αντ. Διαματάρης εμφανίζονταν στο Δ.Σ. της τεχνικής εταιρείας.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version