Παρασκευή, 30 Αυγ.
26oC Αθήνα

Η απάντηση Κασσελάκη μέσω …Ζήκου, για τις κάλπες, κρας τεστ η ΚΕ για Πολάκη, καφές και σταφύλια στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν, η Nova και η Apax Partners, οι κινήσεις της ΔΕΗ στα telecoms, η ιδιωτική τοποθέτηση της Trade Estates, η μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και η επένδυση της Intracom Telecom

Η απάντηση Κασσελάκη μέσω …Ζήκου, για τις κάλπες, κρας τεστ η ΚΕ για Πολάκη, καφές και σταφύλια στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν, η Nova και η Apax Partners, οι κινήσεις της ΔΕΗ στα telecoms, η ιδιωτική τοποθέτηση της Trade Estates, η μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και η επένδυση της Intracom Telecom

«Μαλώνεις ρε;»

Δεν θ´ αρπάξει το γάντι ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν θα προσφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ όπως του ζητούν βουλευτές και στελέχη. Αυτό διαμηνύεται από το στενό του περιβάλλον. Όποιος έχει το θάρρος της γνώμης του και θεωρεί ότι ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα ηγεσίας, ιδού η Ρόδος, να κάνει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, στις 7-8 Σεπτεμβρίου τονίζουν. «Διαφορετικά θα θυμίζουν την ελληνική ταινία με τον Χατζηχρήστο στο ρόλο του του Ζήκου» σχολιάζουν.  Ρωτάει ο Ζήκος πιεστικά τον Κιτσάρα (Νίκο Ρίζο) «μαλώνεις ρε;», και όταν εκείνος λέει «μαλώνω», ο Ζήκος απαντάει «τώρα εγώ δεν μαλώνω». Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι δεν πέρασε ακόμη ούτε ένας χρόνος από την εκλογή του Κασσελάκη και δεν μπορεί ο πρόεδρος να πηγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι σε κάλπες επειδή κάποιοι διαμαρτύρονται.

Ρίσκο!

Υπάρχει και ένα μεγάλο ρίσκο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη νομιμοποίηση αφού προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες περίπου 150.000 ψηφοφόροι. Σε μια νέα κούρσα και να εκλεγεί ξανά, με την απογοήτευση που υπάρχει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο πιθανό είναι να προσέλθουν κάποιες λίγες δεκάδες χιλιάδες στις κάλπες, γεγονός που θα τον αποδυναμώσει.

Το γάντι

Οι πιέσεις που δέχεται, όμως, είναι αφόρητες και διαρκείς. Μετά την οριακή επικράτηση του όταν τοποθέτησε σε θέσεις – κλειδιά «Κασσελίστας» ξηλώνοντας και τον Σωκράτη Φάμελλο από την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία τοποθέτησε τον Νίκο Παππά, ανέβηκαν οι τόνοι αμφισβήτησης. Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι του πέταξαν το γάντι, και τον κάλεσαν να προσφύγει στις κάλπες σε μια κίνηση λύτρωσης και εκτόνωσης, στο κλίμα διάλυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα περάσει;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα περάσει μια πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή. Απαιτούνται 150 συν μια ψήφοι (300 είναι τα μέλη). Μετά τη συμμαχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά, πολιτικοί του φίλοι εκτιμούν ότι έχει την πλειοψηφία καθώς ο πρώην υπουργός έχει επιρροή σε μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ. Ο πολιτικός χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει υπέρ αλλά και κατά έτσι που το κόμμα της πάλαι ποτέ αριστεράς μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Κρας τεστ

Πριν την ΚΕ της 6-7 Σεπτεμβρίου είναι και η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, στις 3 του μηνός που έχει καλέσει τον Χρήστο Σπίρτζη για εξηγήσεις μετά το αίτημα για διαγραφή του που κατέθεσαν με επιστολή τους μέλη. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις που έχει κάνει κριτικάροντας τον πρόεδρο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην ΚΟ τόνισε ότι «δεν είναι πολιτική άποψη το να καλείς από την τηλεόραση τον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» φωτογραφίζοντας τον Χρήστο Σπίρτζη.
Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, «αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος» τόνισε. «Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά», κατέληξε. Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Σπίρτζη θα είναι ένα ακόμη κρας τεστ κατά πόσο θα «ακούσει» τον πρόεδρο και θα διαγράψει τον Σπίρτζη ή θα ακολουθήσει την διαδικασία μέχρι τέλους λαμβάνοντας υπόψιν και τις δικές του ενστάσεις.

Εκτός μέχρι την ΚΕ

Η άλλη εκκρεμότητα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης. Τον έχει διαγράψει από την ΚΟ όχι όμως από το κόμμα. Αφορμή ήταν ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε σε συνεργάτρια του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή. Μετά την διαγραφή  της Αθηνάς Λινού την οποία ζητούσε ο Πολάκης  διότι την κατήγγειλε ως «διεφθαρμένη» για πρακτικές και απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της ΜΚΟ Prolepsis, της οποίας ήταν πρόεδρος, φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον υπερασπίστηκε καυτηριάζοντας την απόφαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να του επιβάλει πρόστιμο (έκοψε μισό μισθό) για την συμπεριφορά του. Όμως δεν άνοιξε ακόμη ο δρόμος για την επιστροφή του. Μετά την διαγραφή του ο Πολάκης άφησε ανοιχτό (Ντοκουμέντο) να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου στην ΚΕ. Προφανώς θα περιμένει και αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την κίνηση. Η συμπεριφορά του Πολάκη παραμένει κριτήριο και γι αυτό δεν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση Λινού. Η φράση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» μοιάζει πολύ επίκαιρη στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – θεωρείται ελληνικό έδαφος – έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη. Τους προσφέρθηκε καφές με κρουασάν σοκολάτας και σταφύλια. Τα είπαν επί μία ώρα. Ο Γιώργος Γεραπετριτης έθεσε στον Φιντάν όλα τα θέματα που προκάλεσαν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών. Μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου θα κλειστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι δύο ηγέτες να θίξουν και το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών εξουσιοδοτώντας τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να το εξετάσουν. Υπάρχει κινητικότητα για το κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και τριμερής συνάντηση πριν την συνάντηση των δυο ηγετών.

Ιστορικές μνήμες

Την εμβληματική αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» του ξενοδοχείου capital όπου διαβάστηκε η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη το 1974, έκλεισε με απόλυτη μυστικότητα, πριν από ένα μήνα, η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου. Την Δευτέρα το απόγευμα, στις 2 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει σε νέους για τα επόμενα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα παραβρεθεί στο Ζάππειο όπου θα γιορταστούν τα 50 χρόνια του Κινήματος με την παρουσία των εφτά υποψηφίων και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Ιστορικές μνήμες. Η προεδρική κούρσα είναι σε πλήρη εξέλιξη καθοδόν για τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Δημοσκοπήσεις

Η εμπειρία των δημοσκοπήσεων για την εκλογή προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2021, που έπεσαν έξω και δεν βρήκαν ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ένα αντικείμενο προβληματισμού. Μία κρίσιμη παράμετρο είναι το δείγμα των πολιτών που θα απαντάει το ερωτηματολόγιο της κάθε έρευνας. Εκτιμάται ότι εάν φτάνει και ξεπερνάει τις 3.000 υπάρχει μία μεγαλύτερη ασφάλεια για τις εκτιμήσεις. Κάποιοι εκ των υποψηφίων κάνουν δημοσκοπήσεις και τώρα για να παρακολουθούν τις στάσεις. Άλλοι τις προγραμματίζουν για μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Καρδιοχτύπια και προσδοκίες.

Nova και Apax Partners; Πάλι;

Ανάμεσα στα (πολλά) ανατριχιαστικά πράγματα που διαβάσαμε χθες περιλαμβάνεται και η πληροφορία σύμφωνα με την οποία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της Nova από την BC Partners περιλαμβάνεται και μια γνωστή μας επενδυτική εταιρεία, η Apax Partners. Και γράφουμε γνωστή μας γιατί η Apax Partners ήταν αυτή που είχε αγοράσει την πρώην Telestet (που μετά έγινε Wind Hellas και τελικά συγχωνεύθηκε με την Nova) από ιταλικό όμιλο και την οδήγησε στη χρεοκοπία! Η Apax Partners ήταν αυτή που φόρτωσε την τότε Telestet με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δανεισμού προκειμένου να πάρει αντίστοιχου ύψους μερίσματα και στο τέλος την άφησε στο έλεος των δανειστών. Χρειάστηκε σχεδόν δεκαετής αγώνας από τον τότε επικεφαλής της Wind Νάσο Ζαρκαλή προκειμένου να ορθοποδήσει η εταιρεία, να αντιμετωπίσει, με επιτυχία όπως αποδείχθηκε, ισχυρούς ανταγωνιστές όπως η Cosmote και η Vodafone και να πωληθεί τελικά στην United Group. Η τελευταία ανήκει, κατά 55%, στην βρετανική εταιρεία επενδύσεων BC Partners που σήμερα έχει βγει στην αγορά και την πουλάει αφού δεν τα βρίσκει με τον Σέρβο δισεκατομμυριούχο Ντράγκαν Τσόλακ που είναι συνεταίρος της. Ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα υποψηφίων αγοραστών με σοβαρές πιθανότητες να συγκεντρώνουν δύο όμιλοι από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προς Θεού, Νίκο Σταθόπουλε (της BC Partners), μην πωλήσετε στην Apax!

Τελικά ενδιαφέρθηκε ή δεν ενδιαφέρθηκε η ΔΕΗ;

Πριν από λίγους μήνες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον για τη Nova είχε εκδηλώσει και η ΔΕΗ χωρίς να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν. Φαίνεται πως η ΔΕΗ μαζί με την επενδυτική εταιρεία CVC χτύπησαν την πόρτα της BC Partners αλλά τελικά δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχουν πιθανότητα να αγοράσουν την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Τουλάχιστον με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Στους μήνες που μεσολάβησαν η διοίκηση Γιώργου Στάσση αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών και μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα πακέτα ευρυζωνικών συνδέσεων με βάση το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει. Τώρα αν στο μέλλον υπάρξει κάποια ευκαιρία εξαγοράς, ο Γιώργος Στάσσης έχει δείξει πως δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη!

Ο όμιλος Φουρλή και η ιδιωτική τοποθέτηση σε Trade Estates

Για να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 50%, ο όμιλος Φουρλή πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 11,5% της Trade Estates. Ο Βασ. Φουρλής επιβεβαιώσε προχθές πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ιδιωτική τοποθέτηση προκειμένου να περιοριστεί κάτω του 50% η συμμετοχή του ομίλου στην ΑΕΕΑΠ που σήμερα φτάνει το 61,49% μέσω τεσσάρων εταιρειών. Εκτός από την εισηγμένη Fourlis ΑΕ Συμμετοχών, ποσοστό στην Trade Estates έχουν οι Housemarket, House Market Bulgaria και HM Housemarket Cyprus. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη διατηρεί το 10,02% της Trade Estates. Η μείωση του ποσοστού στην εταιρεία ακινήτων θα επιτρέψει να αποτυπώνονται καλύτερα οι δραστηριότητες του ομίλου στο χώρο της λιανικής όπως είπε και ο Βασ. Φουρλής

Έρχονται περισσότεροι τουρίστες, ξοδεύουν λιγότερα

Από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει πως οι ταξιδιωτικές αφίξεις και εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,5% και 12,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τον Ιούλιο, όπως επισημαίνει και η Alpha Bank σε χθεσινή ανάλυση, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες περυσινές κατά 10,8% και 3,6%. Όμως, η σημαντική άνοδος των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων, δεν συνοδεύεται και από ενίσχυση των κατά κεφαλήν τουριστικών εσόδων. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία για τρίτο διαδοχικό έτος. Από 681,3 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε σταδιακά σε 570,7 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Μιλάμε για μεγάλη μείωση που ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά τουρίστα. Επειδή συνεχώς μιλάμε για αντιστροφή αυτής της πορείας χωρίς να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, καιρός είναι να το δούμε πιο προσεκτικά το θέμα. Η μείωση μπορεί, πάντως, να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός πως καλπάζουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Οι διανυκτερεύσεις ξένων υπηκόων στα καταλύματα που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 21,1% πέρυσι και κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η επένδυση της Intracom Telecom στην Κοζάνη

Από την εποχή που διαβάζαμε βαρύγδουπες εξαγγελίες για επενδύσεις στις πρώην λιγνιτικές περιοχές έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι χωρίς να έχει προχωρήσει κάποιο μεγάλο σχέδιο. Ένα από αυτά που προχωρούν είναι της Intracom Telecom για την κατασκευή βιομηχανικού κτηρίου κατασκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε οικόπεδο 71,5 στρεμμάτων στη θέση «Κασλάς» του δήμου Κοζάνης. Θυμίζουμε πως πρόεδρος του Δ.Σ. της Intracom Telecom είναι ο κ. Isak Alon, υπήκοος Γεωργίας, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο επίσης Γεωργιανός Kartios Edilashvili. Το τετραμελές Δ.Σ. συμπληρώνουν οι κ.κ. Christopher Hill και Ιωάννα Σαμπράκου. Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τη λογιστική κατάσταση για το 2023 αλλά το 2022 είχε έσοδα 142 εκατ. και ζημιές 12,5 εκατ. ευρώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο Βούδας της Ραφήνας και ο Κομφούκιος του Σουνίου», ποιος είναι ο …κλωνοποιημένος στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Μητσοτάκης βλέπει το 2027, το δύσκολο εξάμηνο για τις εξαγωγές, το στοίχημα της Αττικής Οδού, τα διόδια και η διαχείριση κυκλοφορίας, η περιφερειακή υπανάπτυξη και η ηχηρή αποχώρηση από την PSP Μπούμερανγκ για τον Κασσελάκη ο αιφνιδιασμός, το… Ζαγκλιβέρι έφαγε τον Φάμελλο, τι έλεγαν στον Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα, οι δυσκολίες της Ούρσουλα, γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους αριθμούς, όταν τρέχεις και οι άλλοι καλπάζουν, το διήμερο των διυλιστηρίων Τα σενάρια για το «κόμμα» Κασσελάκη, έρχεται με φόρα η Πόπη, το «φάντασμα» του Τσίπρα, κακά μαντάτα φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, oι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν, τα funds που φεύγουν, οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού Η μομφή Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη, γιατί έπεσε στα μαλακά το τσιφτετέλι της Ράπτη, το παρασκήνιο πίσω από την φωτό Δούκα – Χρηστίδη, το θαύμα που ψάχνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εταιρείες holding στα κρατικά ακίνητα και ο μύθος των κλειστών διαμερισμάτων
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις