Τετάρτη, 3 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Σαμαρά, ποιους θεωρεί «μαύρα πρόβατα» ο Κασσελάκης, το brainstorming πριν την ΚΕ, ο δημοφιλής Παύλος, γιατί η αντιμετώπιση της ακρίβειας «καίει» την κυβέρνηση, το πλάνο για Attica Bank, το χλιαρό ενδιαφέρον για τη Φυλή, το φημολογούμενο deal με Μαντωνανάκη και το αγκάθι των περιφερειακών ανισοτήτων

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Σαμαρά, ποιους θεωρεί «μαύρα πρόβατα» ο Κασσελάκης, το brainstorming πριν την ΚΕ, ο δημοφιλής Παύλος, γιατί η αντιμετώπιση της ακρίβειας «καίει» την κυβέρνηση, το πλάνο για Attica Bank, το χλιαρό ενδιαφέρον για τη Φυλή, το φημολογούμενο deal με Μαντωνανάκη και το αγκάθι των περιφερειακών ανισοτήτων

Δεξιοί και μετριοπαθείς

Καθαρή απάντηση, χωρίς καμιά υποχώρηση από τις γνωστές του θέσεις, έδωσε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που του έκανε σειρά από υποδείξεις με την ομιλία του την Δευτέρα, με πιο χαρακτηριστική ότι πρέπει να κλίνει προς τα δεξιά. «Το 2023 η ΝΔ πήρε 41% και αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους» δήλωσε στη συζήτηση με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για διεύρυνση που οδήγησε σε «μετάλλαξη», ότι το δένδρο έχασε τις ρίζες του και ότι «όσο η Ευρώπη στρίβει δεξιά, ορισμένοι αναζητούν τους ανεμόμυλους του φαντασιακού Κέντρου» που κατά τον Μητσοτάκη είναι ο χώρος όπου κερδίζονται οι εκλογές. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η ΝΔ πήρε εντολή για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να εστιάσει  σε αυτές με μετρήσιμο αποτέλεσμα. «Το μήνυμα των πολιτών ήταν “πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε» τόνισε.

Ηρωική έξοδος;

Με καζάνι που βράζει είναι η Ν.Δ. Έχουν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών μετά τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Καραμανλή στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» με τις οποίες έστειλαν μήνυμα ότι δημιουργούν μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά ο Σαμαράς αποδόμησε με επιθετικούς όρους στο σύνολο της την κυβερνητική πολιτική από την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, μέχρι όλη την βεντάλια των εθνικών θεμάτων, την διεύρυνση, την μείωση του ΦΠΑ, τον ανασχηματισμό, το επίδομα μητρότητας, το καλάθι της νοικοκυράς κλπ. Το ερώτημα που πλανάται στην γαλάζια παράταξη είναι αν μετά από αυτήν την ρήξη, θα υπάρξει και άλλο βήμα. Εάν θα συνεχίσει το σφυροκόπημα στον Μητσοτάκη για να τον φθείρει ή αν επιδιώκει ηρωική έξοδο ώστε να παίξει ρόλο διαμορφωτή του χώρου της λαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς. Ή ακόμη αν σκέφτεται να κάνει δικό του κόμμα, το είχε πράξει στο παρελθόν με την Πολιτική Άνοιξη.

Δείχνει το 20%

Τα ερωτήματα αυτά είναι πιεστικά με αφορμή και άλλες αναφορές του. Το ένα δεδομένο είναι ότι φαίνεται να απορρίπτει τα μικρά δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, κόμμα Λατινοπούλου) κάποια από τα οποία αποκαλεί και «μορφώματα». Το άλλο είναι ότι εστιάζει στη νέα πολιτική πραγματικότητα, «ότι δηλαδή σχηματοποιούνται 3 κι όχι 2, πολιτικά “μπλοκ”., μετά τις ευρωεκλογές, το κεντρο-δεξιό με 28%, το κεντρο-αριστερό με αθροιστικά παρόμοιο ποσοστό, και το υπερδεξιό-λαϊκιστικό πέριξ του 20%». Παράλληλα, έθεσε  το ζήτημα των συνεργασιών με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές στις οποίες με τον εκλογικό νόμο που ισχύει θα πρέπει το πρώτο κόμμα να πάρει άνω του 38,5% για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί μετά την πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές στις οποίες έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. «Ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;», διερωτήθηκε.

Το παζλ

Όλο αυτό το παζλ όμως οδηγεί σε ένα νέο δεξιό κόμμα του οποίου την μπαγκέτα θα κρατάει ο Σαμαράς;
Στενοί πολιτικοί του φίλοι με τους οποίους συνομίλησε το newsit.gr το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Ήταν πρόεδρος της ΝΔ, εξελέγη πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να κάνει ένα δικό του κόμμα, αυτά τα ξεπέρασε ιστορία, είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα τους. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι όχι να κάνει κάτι αλλά να μην κάνει τίποτα, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εξ’αυτών. Όταν ο Σαμαράς έδωσε τη μάχη για να εκλεγεί περιφερειάρχης ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο πέτυχε μία μεγάλη νίκη για την ΝΔ η οποία στον Β’ γύρο κατέγραψε εμβληματικές ήττες (Δήμος Αθήνας, δήμος Θεσσαλονίκης κλπ). Η πεποίθηση τους είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μία ατζέντα η οποία ακουμπάει σε ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης της παράταξης το οποίο αισθάνεται αποξενωμένο από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι’ αυτό χτυπάει καμπάνες.

Διαγραφή αλά Σημίτη;

Από την άλλη βέβαια η ψήφος Σαμαρά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας όσο και σε κρίσιμες ψηφοφορίες για θέματα με τα οποία διαφωνεί ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτή η ρήξη  θα οδηγήσει και σε διαζύγιο; Στις 12 Ιουνίου 2008 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έθεσε εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη μετά τη διαφωνία του στην πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας. «Κάνε ό,τι νομίζεις, εγώ πράττω κατά συνείδηση», ήταν η αντίδραση Σημίτη. Βασικά δεν ήταν κανονική διαγραφή αλλά με επιστολή του ο Παπανδρέου στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό τον ενημέρωνε ότι τον θέτει εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χωρίς να ενημερώσει τον πρόεδρο της βουλής γιατί σέβεται την ιστορία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προβεί σε δραστικά μέτρα κατά του Αντώνη Σαμαρά όπως δηλώνουν πηγές στο Μαξίμου στο newsit.gr. Ενόχληση όμως υπάρχει γι’ αυτό το «άδειασμα» στον πρωθυπουργό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα επόμενα επεισόδια εάν ο Αντώνης Σαμαράς επιμείνει σε μία συνεχή  κριτική φθοράς.

Brainstorming

Μετά τις προειδοποιητικές βολές που έριξε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Στέφανος Κασσελάκης, χθες, μόλις επέστρεψε, πήγε στο γραφείο του στη Βουλή και άρχισε να βλέπει έναν έναν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντησέ γύρω στους 10. Ανάμεσα τους ήταν ο Βασίλης Κόκκαλης, η Καλλιόπη Βέττα, η Ράνια Θρασκιά, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας, η Γιώτα Πούλου (που απέλυσε από επιστημονικό συνεργάτη τον Θεοχαρόπουλο), ο Γιώργος Ψυχογιός. Σήμερα Θα συναντήσει κι άλλους. Ανάμεσα τους είναι και η Κατερίνα Νοτοπούλου  η οποία του ασκεί δριμεία κριτική το τελευταίο διάστημα.

Αποφασισμένος!

Κάνει ένα brainstorming. Έχει διαφορετική ατζέντα με τον καθένα και την καθεμία βουλευτή. Θέλει να τους ακούσει αλλά και να τους εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του πριν από την κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει αύριο και την ακόμη πιο κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή που όπως φαίνεται μπορεί να κρατήσει και διήμερο Σάββατο και Κυριακή (6,7/7). Τα οικονομικά είναι ψηλά στην ατζέντα του διότι υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια.

«Μαύρα πρόβατα»

Αναμένεται να θέσει όλους προ των ευθυνών τους και σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των κομματικών ΜΜΕ που απορροφούν  σχεδόν ολόκληρη την κρατική επιχορήγηση η οποία έχει περικοπεί λόγω του χαμηλού ποσοστού που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023 ενώ τα έξοδα τρέχουν με βάση την προηγούμενη που ήταν σχεδόν διπλάσια. Ο Στέφανος Κασελάκης φέρεται αποφασισμένος να βάλει σε ράγες το κόμμα, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους δριμείς επικριτές του. Τρεις θεωρεί ότι κάνουν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο: Σπίρτζης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος.

Στο Γκολφ Γλυφάδας

Η οικονομική ελίτ συγκεντρώθηκε στο Γκολφ της Γλυφάδας που φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του άρεσε να παίζει γκολφ) στην συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ Μητσοτάκης και Λέττα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ήταν σε διαφορετικά τραπέζια οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκος Παπαθανάσης, Παύλος Μαρινάκης, Ζωή Ράπτη, επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Παπαστεργίου κα.

Ο δημοφιλής Παύλος

Ένα πρόσωπο όμως που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το πρωί που παρακολουθούσε τις εργασίες του συνεδρίου του Economist ήταν ο Παύλος, γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου. Στο συνέδριο πήγαν να τον χαιρετήσουν και συζήτησαν αρκετή ώρα μαζί του οι υπουργοί Δένδιας και Γεραπετρίτης. Και στο δείπνο έσπευσαν αρκετοί να τον χαιρετήσουν. Είναι ζεστός στις εκδηλώσεις του ο Παύλος. Βρίσκεται πολύ συχνά στην Αθήνα. Τα στέκια του είναι η αθηναϊκή λέσχη και το γνωστό καφέ του Κολωνακίου Da Capo.

Γιατί η αντιμετώπιση της ακρίβειας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας

Τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δείχνουν γιατί η κυβέρνηση έχει στην κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες αφού το 58% των νοικοκυριών αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Και τον Ιούνιο οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –28,2 και την Ουγγαρία (-25,1) να ακολουθούν. Στο ΙΟΒΕ τονίζουν πως «κατά τους επόμενους μήνες το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων όπως και των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών».

Πως προχωρά το σχέδιο της Attica Bank

Σήμερα – αύριο αναμένεται να σταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων της Attica Bank και της Παγκρήτιας για το πώς θα καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτήσει η εξυγίανση του ενιαίου σχήματος από τα κόκκινα δάνεια και πού θα βρουν τα αναγκαία κεφάλαια. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει deadline μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου και εκτιμώ ότι η κίνησή της αυτή είναι μήνυμα με συγκεκριμένο παραλήπτη που μάλλον έχει λόγο να καθυστερεί με τις υπογραφές. Ο ιδιώτης μέτοχος, πάντως, δεν είναι ο παραλήπτης αυτός. Η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, όπως έχω μάθει, έχει διαβιβάσει την απάντησή της στη διοίκηση της Attica Bank, μετά τη διορία της 5ης Ιουλίου που έθεσε η ΤτΕ, δηλώνοντας σε πλήρη ετοιμότητα να υπογράψει το οριστικό πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων, αφού οι σχετικές συζητήσεις με το ΤΧΣ και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια. Γιατί και ο σωτήρας «Ηρακλής 3» που ενέκρινε η Κομισιόν για την εξυγίανση των ελληνικών μη συστημικών τραπεζών, εκπνέει σε λιγότερο από ένα εξάμηνο.

Θα μετατραπεί σε προσφορές το ενδιαφέρον στη Φυλή;

Δεν ήταν και τόσο μεγάλο το αρχικό ενδιαφέρον για το επιχειρηματικό πάρκο logistics στη Φυλή, στο ακίνητο που σήμερα λειτουργεί ως νεκροταφείο αυτοκινήτων του ΟΔΔΥ παραπλεύρως της Αττικής Οδού. Στο συγκεκριμένο ακίνητο σχεδιάζει η κυβέρνηση να μεταφέρει, επιτέλους, τους μεταφορείς που σήμερα λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας (με ετήσια ανανέωση των αδειών εγκατάστασης) στην περιοχή του Ελαιώνα, σε παράγκες και προχειροκατασκευές. Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται από funds, όπως η αμερικανική H.I.G. Capital (μέσω της Ορφεύς Βεϊνόγλου) μέχρι τον όμιλο Μελισσανίδη, τον όμιλο Κοπελούζου και την Goldair που αναπτύσσει το μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο. Το ζήτημα είναι, βέβαια, αυτό το αρχικό ενδιαφέρον να μετατραπεί κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες σε δεσμευτική προσφορά προς το ΤΑΙΠΕΔ που τρέχει τον διαγωνισμό.

Ο Σαββίδης, ο Φάις και τα άλλα στοιχειωμένα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ

Από το ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής που απέκτησε προ δεκαετίας ο Ιβάν Σαββίδης μέχρι την Κασσιόπη Κέρκυρας που είχε παραχωρηθεί στην αμερικανική NCH Capital, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μισή ντουζίνα εκτάσεις που πωλήθηκαν ή παραχωρήθηκαν χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί. Στο Ποσείδι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έβαλε ούτε τούβλο, ενώ στην Κασσιόπη μπήκε μόνο ο θεμέλιος λίθος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα οι αμερικανοί ακούγεται πως πωλούν χωρίς να έχει τελειώσει η διαδικασία. Αλλά και για το Καστέλο Μπιμπέλι, που πέρασε σε κοινοπραξία του Σάμι Φάις και μετόχων της Bluehouse Capital ακόμα περιμένουμε τα έργα αφού η επένδυση έμπλεξε σε κυκεώνα αδειοδοτήσεων. Όσο για κάτι άλλα ακίνητα – φιλέτα στην Ερμιόνη, έχουν γίνει δύο και τρεις διαγωνισμοί χωρίς να καρποφορήσουν, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες της περιοχής.

Υπάρχει deal Παντ. Μαντωνανάκη – Ελληνικού Δημοσίου;

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το μεγαλοξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη ώστε ο τελευταίος να μη διεκδικήσει τα περίπου οκτακόσια (αριθμητικά, 800!) εκατομμύρια ευρώ που έχει κερδίσει με αμετάκλητες διαιτησίες του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολυετούς διαμάχης μεταξύ Μαντωνανάκη και Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το πρώην Ξενία Λαγονησίου (Grand Resort Lagonissi). Αν ισχύουν οι πληροφορίες, ο Κρητικός ξενοδόχος θα πετύχει αυτό που επιδίωκε από την πρώτη στιγμή: Τον συμψηφισμό των 800 εκατ. ευρώ που κέρδισε στη διαιτησία με τα δάνεια που οφείλει στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή, λέγεται, πως ήταν και μια αρχική συμφωνία που δεν προχώρησε στην ώρα που έπρεπε. Η συμφωνία θα του επιτρέψει να προχωρήσει και την επένδυση για την οποία κέρδισε τα 800 εκατ. επειδή το δημόσιο την μπλόκαρε. Την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στο Λαγονήσι.

Το μεγάλο αγκάθι των περιφερειακών ανισοτήτων

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν επισήμανε χθες, στο συνέδριο του Economist, αυτό που κατάλαβε (για τα καλά!) η κυβέρνηση στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Πως ανεξάρτητα με το τι λένε οι γενικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας, η διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων (με κλείσιμο τοπικών εργοστασίων, με συνεχή υποβάθμιση της υπαίθρου) αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Τι να τους κάνει τους ωραίους δείκτες της οικονομίας «ο κάτοικος μιας πόλης που βλέπει το εργοστάσιο επίπλων να κλείνει λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού;» είπε ενδεικτικά ο Κρούγκμαν.

Η στήλη είχε επισημάνει πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις σύμφωνα με την οποία οι σημαντικές ανισότητες μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης χώρας διευρύνονται συνεχώς. Η διαφορά διαθέσιμου εισοδήματος της Αττικής από τον εθνικό μέσο όρο ήταν στο 13% το 2017 και υπερδιπλασιάστηκε στο 32% το 2022. Βλέπουμε περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος να μένουν συνεχώς πίσω, με μεγάλα ποσοστά απωλειών, στο διαθέσιμο εισόδημα σε σύγκριση με την Αττική. Ειδικά σε Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτά που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών. Τα ποσοστά φτώχειας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο ήταν άνω του 26%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριστικό ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, Σχέδιο Κασσελάκη: «Θα τους πάω μέχρι τέλους», σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατεβεί για βουλευτής ο Μαρινάκης, το Υπερταμείο και η αποζημίωση για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι διαγωνισμοί των 1,37 δισ. στη Θεσσαλία, τα έργα που πλήρωσαν τις θεομηνίες και οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καλαμάτας Μαζικό «παρών» βουλευτών στους πρώην, ποιος έλεγε «δεν είμαι τροχονόμος» για τους διαφωνούντες, θα κατεβεί υποψήφια η Διαμαντοπούλου; Η κυβέρνηση που έβλεπε το Ταμείο Ανάκαμψης να φεύγει, οι δεύτερες σκέψεις που πρέπει να κάνουν όσοι επένδυσαν στο Airbnb, η ώρα του ταμείου για τους μετόχους των τραπεζών και το σήριαλ της Viva Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις