Site icon NewsIT

Η εφτάψυχη Ούρσουλα, τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Κύπρος, παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» η Κουνταδάκη, 5000 συν 5000 πράσινες υπογραφές, όταν ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, ο ρόλος Σδούκου στα μέτρα για το ρεύμα, το υπόγειο τρένο στην Πάτρα που δεν θα γίνει και οι πιέσεις στην αγορά γραφείων

19.07.2024 | 06:54
Η εφτάψυχη Ούρσουλα, τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Κύπρος, παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» η Κουνταδάκη, 5000 συν 5000 πράσινες υπογραφές, όταν ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, ο ρόλος Σδούκου στα μέτρα για το ρεύμα, το υπόγειο τρένο στην Πάτρα που δεν θα γίνει και οι πιέσεις στην αγορά γραφείων

Light bulb lit, above euro banknotes. Electricity cost and tariffs.

Εφτάψυχη

Εφτάψυχη αποδείχθηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παρά τις φήμες για μια επικράτηση – θρίλερ και την απόφαση σοκ του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την πολιτική που ακολουθήθηκε στα εμβόλια, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας που προκάλεσε μούδιασμα, εξελέγη για μια νέα 5ετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βγήκε και πιο ισχυρή. Πήρε 401 ψήφους, 41 περισσότερες από όσες χρειαζόταν (360) ενώ στην πρώτη της εκλογή το 2019 πήρε μόνο 9 ψήφους παραπάνω. Προηγήθηκε ένα όργιο παρασκηνίου.

Έδωσαν τα ρέστα τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ έδωσαν τα ρέστα τους για την Ούρσουλα τα τελευταία 24ωρα και ιδιαίτερα μετά την δικαστική απόφαση όπως αναφέρουν οι πηγές του NEWSIT. Ήταν οι δυο επίσημοι διαπραγματευτές για την ανεύρεση συμμαχιών. Την ψήφισαν ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Renew που σημείωσαν διαρροές και οι Πράσινοι. Μάλιστα στους διαδρόμους του Στρασβούργου σχολίαζαν ότι χωρίς τους Πράσινους δεν θα έβγαινε. Την υπόθεση των εμβολίων δεν την «εξαφάνισε» από την ομιλία της μόνο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παρά την σκόνη που σηκώθηκε μετά την δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης  μόνο 2-3 ευρωβουλευτές έκαναν αναφορά στο θέμα στη διάρκεια των τοποθετήσεων τους. Αργά το βράδυ της Τετάρτης πάρθηκε η τελική απόφαση ότι πρέπει να ψηφιστεί, είναι η καλύτερη λύση για να μην μείνει ακέφαλη η ΕΕ.

Χαρτοφυλάκια

 Ο χρόνος τρέχει πλέον για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανασχεδιάζει τα χαρτοφυλάκια. Θα ορίσει Επίτροπο για την Στεγαστική Πολιτική. Ο υπερτουρισμός και η εκτόξευση των Airbnb έχουν διαταράξει την αγορά των ακινήτων και έχει προκύψει πιεστικό στεγαστικό πρόβλημα. Οι πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι θα δοθεί σε χώρα με σοσιαλιστική κυβέρνηση (Ισπανία, Δανία κλπ).

Ο φάκελλος της Κύπρου

Ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που δημιουργείται για πρώτη φορά και θα αφορά την Μεσόγειο, θα δοθεί στην Κύπρο όπως αναφέρουν οι πηγές. Θα αφορά συνεργασίες για επενδύσεις μετανάστευση, μείωση ανεργίας εντός και εκτός της ΕΕ (πχ Αίγυπτος, Λιβύη) κλπ) ενέργεια και ασφάλεια. Ο Επίτροπος θα αναφέρεται στην ύπατο αρμοστή για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Κάγια Καλλας. Δημιουργείται θέση Επιτρόπου Άμυνας αλλά και αντιπροέδρου της Κομισιόν για την εφαρμογή, απλοποίηση, διαλειτουργικότητα και κωδικοποίηση ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Η περιοχή της Μεσογείου πρέπει να τραβήξει αμέριστη προσοχή» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Γι’ αυτό θα διορίσω Επίτροπο για την περιοχή και θα προτείνω μια νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο μαζί με την Κάγια Κάλλας» τόνισε. «Γιατί το μέλλον των δύο ακτών της Μεσογείου είναι ένα και το αυτό».

Στην Ελλάδα τι;

Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σιγήν ιχθύος επικρατεί μέχρι στιγμής ως προς το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας. Παραμένουν στο τραπέζι δυο ονόματα που παίζουν για την θέση του Επιτρόπου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Εκτός και αν προκύψει πρόσωπο – έκπληξη. Οι διαδικασίες σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων στο ευρωκοινοβούλιο από την πρώτη ολομέλεια μετά το καλοκαίρι. Η Τζώρτζια Μελόνι δεν στήριξε την Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανακοίνωσαν βουλευτές της μετά την ψηφοφορία. Δεν παύει όμως η Ιταλία να είναι μια μεγάλη χώρα. Διεκδικεί αντιπροεδρία στην Κομισιόν.

Με φίμωτρο!

Τα δικά της σόου έχει και η ευρωβουλή. Πρωταγωνίστρια στην πρώτη ολομέλεια ήταν μια Ρουμάνα ευρωβουλευτης που θα βάλει υποψηφιότητα στη χώρα της και για τις προεδρικές εκλογές. Την μια καλούσε σε «εξορκισμούς». Την άλλη σηκώθηκε φωνάζοντας και κρατώντας ένα φίμωτρο. Ζητούσε την κατάργηση των αμβλώσεων. Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καλούσε την ασφάλεια να την απομακρύνει από την αίθουσα. Φωνασκούν και κάποιοι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές από την «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών». Η ασφάλεια του ευρωκοινοβουλίου ήδη έχει κάνει έναν σχεδιασμό. Γύρω από τα επίμαχα πρόσωπα υπάρχουν διακριτικά υπάλληλοι  έτοιμοι να παρέμβουν αν χρειαστεί.

Παράπλευρη απώλεια

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που κατέγραψε πτώση 13 μονάδων για τη ΝΔ, και η αυτοκριτική που έγινε, οδήγησαν μεταξύ άλλων σε στοχοποίηση προσώπων ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Βαρύ είναι το κλίμα για όσους συμμετείχαν στο πάρτι μετά την ψήφιση της ρύθμισης. Τα «πανηγύρια» όπως τα αποκάλεσαν βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν. Ήδη φαίνεται ότι «καίνε» την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο  Σκέρτσος

Ένα άλλο πρόσωπο είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Σε εκείνον χρεώνεται και η κατά τα άλλα εξαιρετική επιστήμων, καθηγήτρια Κατερίνας Φουντεδάκη  η οποία θα παρουσιαζόταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως υποψήφια πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ήταν στη στενή νομική ομάδα που επεξεργάστηκε την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Άρχισαν οι ψίθυροι ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρύθμισης για παρένθετη μητέρα για ετερόφυλους και ομοφυλόφιλους που διαψεύδεται από το Μαξίμου. Οι ενστάσεις βουλευτών της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή με την απειλή  της καταψήφισης έφτασαν  την Κυριακή στο Μαξίμου. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μυλωνάκης σε ανοιχτή γραμμή με τον γενικό γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη, άρχισαν να βολιδοσκοπούν τους βουλευτές. Δεν θα εγκρίνονταν και αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η υποψηφιότητα αυτή είχε προταθεί από τον Άκη Σκέρτσο στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εδώ και καιρό. Τώρα απλώς μπήκε στον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου.

Ασυνεννοησία!

Η απειλούμενη «ανταρσία» ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά Μυλωνάκη και η καυτή πατάτα έφτασε στον πρωθυπουργό. «Είπα στους βουλευτές στην ΚΟ ότι θα τους ακούω και τους ακούω» φέρεται να είπε στους συνεργάτες του και έδωσε εντολή για την απόσυρση της κ. Φουντεδάκη. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις της καθηγήτριας με τις οποίες  άφησε αιχμές για «ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη που δυστυχώς επικράτησε…» όπως είπε.

20 – 30!

Κεντρώοι βουλευτές δυσαρεστήθηκαν με την στροφή Μητσοτάκη. Ο χάρτης της ΝΔ όμως μετά τις ευρωεκλογές είναι ότι υπάρχουν 20-30 βουλευτές που είναι αποφασισμένοι να μην δέχονται αβασάνιστα τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Κάποιοι το είχαν δηλώσει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να μην θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους. Τον ρόλο του ειρηνοποιού έχει αναλάβει ο Γιώργος Μυλωνάκης. Θα φανεί εάν τα καταφέρει. Η υπόθεση Κοιυντεδάκη έδειξε ότι υπάρχουν κενά στις συνεννοήσεις και αξιολογήσεις των συνεπειών της μιας ή της άλλης απόφασης, στον κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό συντονισμό. Εάν δεν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το ρολόι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

5000 υπογραφές

Από 5.000 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως ορίζει το καταστατικό, συγκέντρωσαν για να καταθέσουν και επίσημα με την υποψηφιότητα τους στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας, όπως ανακοίνωσαν τα επιτελεία τους χθες (18.7.2024). Δεν αποκλείεται να συνεχίσουν τη συγκέντρωση και επιπλέον υπογραφών σε μια προσπάθεια επίδειξης επιρροής. Ο προεκλογικός αγώνας θα συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι και θα κορυφωθεί από τις 20 – 25 Αυγούστου.

Ρεύμα: Όταν ο (πολιτικός) πανικός είναι κακός σύμβουλος

Όσοι παρακολούθησαν την προχθεσινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διαπίστωσαν πως η κυβέρνηση «πήγε με άλογο, αλλά γύρισε με γάιδαρο» στην περίπτωση των μέτρων για τις υψηλές τιμές στη χονδρική ρεύματος. Πρώτα διέρρευσε πως η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) θα διερευνήσει τυχόν κερδοσκοπία στη χονδρική αγορά για να εισπράξει υπόμνημα πως δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα για τα νοικοκυριά τα οποία τελικά δεν ανακοίνωσε λεπτομερώς αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη χρειαστούν! Χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η πλήρης λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η περιορισμένη παραγωγή του οποίου ήταν μια από τις αιτίες για την έκρηξη τιμών στη χονδρική αγορά. Τελικά τι κερδίζει η κυβέρνηση από όλον αυτό το θόρυβο; Την πιθανότητα να ανακοινώσει ελάχιστες επιδοτήσεις στις αρχές Αυγούστου και να βρεθεί πάλι κατηγορούμενη πως «δίνει ψίχουλα».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου ζητούσε παρέμβαση

Στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων κυκλοφορεί πως η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είναι αυτή που «σήκωσε τα μυαλά» του Μεγάρου Μαξίμου αφού ζητούσε να ανακοινωθούν μέτρα που να δείχνουν πως η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πολίτες. Ακόμα και όταν στελέχη της αγοράς και του υπουργείου ζητούσαν ψύχραιμη αντίδραση αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποχώρησης των τιμών ακόμα και από αυτή την εβδομάδα. Στο τέλος ακολουθήθηκε η μέση οδός. Έγινε το χατίρι της κας Σδούκου αλλά δεν ανακοινώθηκε καμία λεπτομέρεια για τα μέτρα με την ελπίδα πως τελικά δεν θα χρειαστούν!

Προχωράει η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ένα επιπλέον βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar έγινε χθες. Ιδρύθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban Services, η νέα θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα απορροφήσει τις λεγόμενες μη κύριες δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Άραβες. Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβαστούν τα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε περιφέρεια Ηπείρου και περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μετρό, λεωφορεία και τραμ της Αθήνας. Μοναδικός μέτοχος της νέας εταιρείας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις, το όχημα του ομίλου στον τομέα των συμβάσεων παραχώρησης, ΣΔΙΤ, κ.α.

Το τρις εξαμαρτείν με το τρένο στην Πάτρα

Για τρίτη φορά καλείται η Ελλάδα να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο (ναι, σήμερα η δυτική πύλη της χώρας δεν συνδέεται με το δίκτυο!) αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το δεύτερο αίτημα χρηματοδότησης. Η απόρριψη συνδέεται με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για μερική υπογειοποίηση της χάραξης, κάτι που η Κομισιόν θεωρεί πολυτέλεια. Η δημοτική αρχή της Πάτρας ζητάει πλήρη υπογειοποίηση, από το Ρίο μέχρι το λιμάνι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση όταν οι Βρυξέλλες απορρίπτουν προτάσεις για μερική υπογειοποίηση. Μέχρι να αποφασίσουν στην Πάτρα να δεχθούν επίγεια χάραξη ή υπογειοποίηση μικρού τμήματος οι επιβάτες του τρένου θα πηγαίνουν με λεωφορεία μέχρι το Κιάτο!

Η αγορά γραφείων, το Ελληνικό και το κατασκευαστικό κόστος

Σχετικά στα χαμηλά πέρασε η ανακοίνωση της Lamda Development πως δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια για συγκροτήματα γραφείων στο Ελληνικό. Είχαν προηγηθεί οι αλλαγές σχεδίων από τράπεζες με τις οποίες είχαν υπογραφεί μνημόνια κατανόησης για την εγκατάστασή τους σε χώρους του πρώην αεροδρομίου. Η κατάσταση στην αγορά γραφείων παραμένει δύσκολη, παρά τις σημαντικές ελλείψεις ποιοτικών, βιοκλιματικών, κτιρίων στην Αττική. Η εικόνα είναι δύσκολη τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ. Η UBS τονίζει σε πρόσφατη έκθεση πως στην Ευρώπη, οι τομείς των γραφείων και της λιανικής κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Από την άλλη πλευρά, αυτό ακριβώς το χαμηλό επίπεδο αποτελεί για κάποιους σήμα για τοποθετήσεις. Αυτό που κυρίως αναδεικνύουν οι αναλυτές της UBS για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη είναι η «αποσύνδεση» των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Η διαφορά μεταξύ των δύο φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 20% – 25%! Και σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων -και ενίσχυσης των φόβων για παράταση των υψηλών επιτοκίων- είναι δύσκολο να βρεθεί ισορροπία.

Τα κομμένα φτερά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Λίγες ώρες πριν επανεκλεγεί πανηγυρικά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υποστεί δικαστική ήττα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κάνει δεκτή προσφυγή ευρωβουλευτών με την οποία ζητούσαν να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία προμήθειας εμβολίων που είχε κάνει η Κομισιόν την περίοδο της πανδημίας για λογαριασμό κρατών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιοποίησει έγγραφα αλλά είχε κρύψει μεγάλο τμήμα των σχετικών κειμένων επικαλούμενη διάφορα, μεταξύ των οποίων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων διαπραγματεύτηκαν τις συμφωνίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως τα έγγραφα πρέπει να δημοσιοποιηθούν χωρίς μαυρισμένα τμήματα! Η απόφαση αποτελεί οδηγό για το μέλλον αφού η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει, για παράδειγμα, σε προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού για λογαριασμό όλων των κρατών – μελών.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version