Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Η επιστροφή Παπασταύρου στο Μαξίμου, το εξελόφυλλο των υπουργών, τι θα γίνει με τον Θωμά, ο Γερουλάνος, ο Δούκας και τα άλλα παιδιά, η United και η έρευνα της Ε.Ε. για τους Άραβες, τα δύσκολα για τη λιανική της τεχνολογίας και η …εξαφάνιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Η επιστροφή Παπασταύρου στο Μαξίμου, το εξελόφυλλο των υπουργών, τι θα γίνει με τον Θωμά, ο Γερουλάνος, ο Δούκας και τα άλλα παιδιά, η United και η έρευνα της Ε.Ε. για τους Άραβες, τα δύσκολα για τη λιανική της τεχνολογίας και η …εξαφάνιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Το εξελόφυλλο των υπουργών

Είναι θέμα ωρών ή ενός – δύο 24ωρων ο δομικός ανασχηματισμός τον οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δείξει στην πράξη ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη. Σήμερα το πρωί στις 10 έχει συνάντηση στο Μαξίμου με τους επτά ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με την ΝΔ, τους Γιώργο Αυτιά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρη Τσιόδρα. Mε τον Φρέντι Μπελέρη επικοινώνησε χθες στις φυλακές της Αλβανίας. Μετά θα δώσει συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον alpha. Πιθανόν ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη να γίνει η ορκωμοσία. Ήδη για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου προφανώς με τη νέα του σύνθεση.

Μαδάει την μαργαρίτα

Ο πρωθυπουργός κάνει σειρά συσκέψεων από το βράδυ της Κυριακής. Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θοδωρής Λιβάνιος, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης ήταν ανάμεσα στους υπουργούς με τους οποίους συζήτησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έχει ζητήσει αναλυτική παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων που στις εθνικές εκλογές του 2023 ψήφισαν Ν.Δ. πριμοδοτώντας την με το 41% και στις 9 Ιουνίου 2024 είτε προτίμησαν την αποχή είτε υπήρξαν νέες διαρροές προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος όπως έδειξαν οι ψήφοι, με αποτέλεσμα η ΝΔ να πέσει στο 28,31%. Γράφονται και σβήνονται ονόματα υποψηφίων υπουργών αλλά και εκείνων που θα δουν την έξοδο.

Πυξίδα οι απώλειες

Στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνουν οι εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Αναζητούνται τα αίτια. Ο πρωθυπουργός φέρει βαρέως ότι η ΝΔ έχασε το Ηράκλειο στην Κρήτη. Επίσης το γαλάζιο επιτελείο έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα με την Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ κρίσιμο. Δεν δείχνει απλώς μία εκλογική απώλεια αλλά μία διαχρονική ρήξη του τοπικού πληθυσμού με την ΝΔ η οποία παρά τις προσπάθειες που έγιναν – στην προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός την επισκέφθηκε τουλάχιστον πέντε φορές – δεν γεφυρώνεται το χάσμα.

Πρόσωπα και στρατηγικές

Επομένως ο ανασχηματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με το ξήλωμα κάποιον υπουργών οι οποίοι δεν αποδίδουν, αλλά να οδηγήσει και σε μία στρατηγική για τις παθογένειες που υπάρχουν, γεωγραφικές και σε σχέση με κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τιμώρησαν την κυβέρνηση για το τεκμαρτό που τους επέβαλε. Δεν πρόκειται να καταργηθεί το φορολογικό μέτρο αλλά είναι υπό διερεύνηση ο τρόπος που επικοινωνήθηκε, ο τρόπος και ο χρόνoς εφαρμογής του (παραμονές ευρωεκλογών) κλπ.

Η επιστροφή του Παπασταύρου

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος παραιτήθηκε μαζί με το Γιάννη Μπρατάκο μετά τη συνάντησή τους με επιχειρηματία η οποία χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση για να χτυπήσει την κυβέρνηση, φαίνεται ότι επιστρέφει στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου. Η απομάκρυνση του τότε, από αρκετούς βουλευτές είχε θεωρηθεί μία υπερβολική και άδικη κίνηση.

Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που πρότεινε την υποψηφιότητά του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που εκτιμάται ότι επαναπάτρισε ψήφους από μικρά δεξιά κόμματα και συγκράτησε νέες διαρροές, γεγονός που αποτιμάται ίσως και σε 2-3 μονάδες.

Κόντρα στην λευκή απεργία

Η εκλογή στην ευρωβουλή του Μπελέρη, και μάλιστα χωρίς την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είναι σε απόσταση με τον πρωθυπουργό, ήταν μία επιτυχία του Παπασταύρου. Αν και ήταν εκτός κυβέρνησης, συνέχισε να βοηθάει στον προεκλογικό αγώνα του φυλακισμένου δημάρχου την ώρα που άλλοι υπουργοί και βουλευτές έκαναν λευκή απεργία. Εφόσον επιστρέψει ο Παπασταύρου θα αναλάβει και πάλι υπουργός Επικρατείας.

Ο 3ος Βαρβιτσιώτης

Δεν θα είναι έκπληξη εάν στο νέο υπουργικό σχήμα συμμετέχει και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης ο οποίος έχει συνδράμει στην επικοινωνιακή και όχι μόνο στρατηγική Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται δεν θα έχει έναν ρόλο μέσα στο Μαξίμου, ούτε σε οικονομικό υπουργείο λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Έχει δεξιότητες που επιβραβεύτηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Ο αδερφός του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει αποχωρήσει από την πολιτική για την ναυτιλία. Δεν αποκλείεται να ήρθε και η δική του ώρα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Σκρέκας, ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι μεταξύ των υπουργών που μπορεί να δουν την έξοδο ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος την είσοδο.

Κλίνατε επί δεξιά

Επειδή πολλή συζήτηση έχει γίνει για ψήφους που έχασε η ΝΔ προς τα δεξιά κόμματα, εκλογολόγοι της κυβέρνησης έδωσαν στο newsit.gr ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ στις εκλογές του 2023 συγκέντρωσαν 716.000 ψήφους ενώ στις ευρωεκλογές, 720.000 διαμοιραζόμενα και τα ιμάτια των Σπαρτιατών ( 193.000 ψήφους) που δεν συμμετείχαν μετά το μπλόκο από τον Άρειο Πάγο. Θα υπάρξει μία δεξιόστροφη κατεύθυνση, αλλά αυτή δεν πρόκειται να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, όπως επισημαίνουν υπουργικά στελέχη. Ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι «ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς δεν μένει πλέον στο περιθώριο, σε αντίθεση με άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ήρθε η ώρα να βγει μπροστά».

Κεντρώοι vs δεξιοί

Υπάρχει πάντως και μία κόντρα ανάμεσα σε υπουργούς που προέρχονται από το κέντρο οι οποίοι θεωρούν ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επέφερε πλήγμα στην ΝΔ ενώ δεξιοί υπουργοί επιμένουν ότι έβλαψε την κυβέρνηση προεκλογικά και θα μπορούσε να αναβληθεί για μετά τις ευρωεκλογές.

Τα όργανα

Στην πλευρά των ηττημένων είναι και τα τρία πρώτα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς με επιστολή του στον πρόεδρο της ΝΔ ζητάει την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Οφείλουμε να δώσουμε σοβαρή απάντηση, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μας, που επέλεξαν να απέχουν και άλλοι να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική» τονίζει.

Το ΠΑΣΟΚ

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη την βραδιά των ευρωεκλογών η οποία δεν είχε καμία δόση αυτοκριτικής για το πενιχρό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή που και η ΝΔ Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν δυνάμεις, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η μη εκλογή του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου που κατέβηκε με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ένα πρόβλημα επιρροής του προέδρου του κόμματος που τον στήριζε όπως συζητιέται ευρέως μέσα στους κόλπους του κινήματος και όχι μόνο. Αντίθετα νίκησε το παπανδρεϊκό ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς εξελέγησαν ευρωβουλευτές ο Νίκος Παπανδρέου, ο Γιάννης Μανιάτης και πήγε πολύ καλά (είναι 4ος σε ψήφους) ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Λευτέρης Καρχιμάκης (5ος).

Εν αναμονή ο Γερουλάνος

Υπάρχουν πολλές φωνές στο ΠΑΣΟΚ που ζητούν την σύγκληση των οργάνων. Όπως έγινε γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και μέχρι τέλος Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι μέσα σε αυτούς που θεωρούν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πέτυχε τον στόχο που είχε και πρέπει να αναζητήσει τα αίτια. Όσον αφορά στην ένταση της κριτικής που θα ασκηθεί στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη και τυχόν επόμενα βήματα που θα ζητηθούν, βρίσκεται εν αναμονή και θ´ αποφασίσει αναλόγως εάν και όταν έρθει η ώρα.

Ο δήμαρχος

Στα σενάρια της επόμενης μέρας, αρκετή συζήτηση γίνεται και σε ό,τι αφορά στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Είναι προφανές ότι φτάνει και στον ίδιο, ένα τέτοιο κλίμα. Εικάζεται όμως ότι ο ίδιος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αυτοπροταθεί. Μόνον εφόσον υπάρξουν πολλά στελέχη που θα του ζητήσουν να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει γι αυτόν σημείο σκέψης. Οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πολλές. Δεν κρύβονται πλέον κάτω από το χαλί.

Η United Group και η έρευνα Κομισιόν σε αραβικές επενδύσεις στα Telecoms

Επιπτώσεις στο σχεδιασμό της βρετανικής BC Partners, που φέρεται να συζητά την πώληση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου United Group (ελέγχει τη Nova στην Ελλάδα) σε εταιρεία σαουδαραβικών συμφερόντων, θα έχει μια έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διερευνήσει τη συμφωνία εξαγοράς θυγατρικών του τσέχικου ομίλου PPF στις τηλεπικοινωνίες από την Emirates Telecommunications Group (e&) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ευρώπη φαίνεται πως θέλει να ελέγχει καλύτερα το τι συμβαίνει με στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι τηλεπικοινωνίες. Και δεν είναι πλέον διατεθειμένοι, μετά την εμπειρία με τους Κινέζους, να αφήσει τα αραβικά κεφάλαια να αλώσουν τον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως διερευνά αν υπήρξε κρατική επιδότηση, μέσω τραπεζικών δανείων, στην e& προκειμένου να εξαγοράσει τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του PPF (εξαιρέθηκε μόνο η θυγατρική τηλεπικοινωνιών στην Τσεχία). Η αρχική έρευνα έδειξε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις κρατικής στήριξης όπως υποστηρίζει σε χθεσινή ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη το σχεδιασμό του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners που θέλει να πωλήσει την United Group, έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες.

Ποια Κομισιόν;

Βέβαια για ποια Κομισιόν μιλάμε πλέον όταν γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος σε Παρίσι και Βερολίνο; Με τη Γαλλία να πηγαίνει σε εκλογές στα τέλη Ιουλίου και τη Γερμανία να ταρακουνιέται από την κατάρρευση του συνασπισμού του σημερινού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, μπορεί να κυβερνηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Με ποια ηγεσία; Τα πράγματα είναι δύσκολα για την Ευρώπη και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν εκείνα τα αντανακλαστικά που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ασταθής.

Τηλεφωνήματα σε εξωκοινοβουλευτικούς

Στην αγορά εντείνονται οι φήμες για ανασχηματισμό αφού κυκλοφορεί πως υπήρξαν τηλεφωνήματα σε μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα προκειμένου να διερευνηθεί η διάθεσή τους να αναλάβουν κάποια κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όχι αναγκαστικά από τη θέση του υπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει να φαίνεται πως σέρνεται πίσω από τα γεγονότα και αυτό δεν βοηθάει στην πρόβλεψη για την ημερομηνία του ανασχηματισμού. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να τον προχωρήσει άμεσα και να εμφανιστεί ως προετοιμασμένος από καιρό για αλλαγές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Προσοχή όμως! Όλα αυτά είναι σενάρια που πολλές φορές συγκρούονται κατά μέτωπο με την πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει. Ο χρόνος δεν περισσεύει για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η λιανική της τεχνολογίας στα δύσκολα και η ΔΕΗ

Δεν είναι εύκολο σπορ η λιανική της τεχνολογίας σε μια μικρή χώρα. Το ξέρει η οικογένεια Γεράρδου που έβγαλε την αλυσίδα Πλαίσιο από το χρηματιστήριο για να αποκτήσει αυξημένη ευελιξία, το ξέρει ο Πάνος Γερμανός που σε μία μόνο χρήση είδε την Public να έχει κέρδη, το ξέρει και Θεόδωρος Φέσσας που βλέπει την iStorm να διακινεί τα premium προϊόντα της Apple αλλά να έχει ελάχιστα κέρδη. Το κατάλαβαν και οι Βρετανοί της Curry’s που πώλησαν την Κωτσόβολος στη ΔΕΗ, αλλά και οι Γερμανοί της Media Markt που έφυγαν δια συγχώνευσης με την Public. Το παιχνίδι θα κερδηθεί στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι αλυσίδες καταστημάτων. Και σε αυτόν το χώρο η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά και με πλεονεκτήματα.

Η ανυπαρξία του ΟΛΘ και η εθνική στρατηγική στα logistics

Χαμηλότερα και από το λιμάνι του Βόλου κατατάσσεται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στην τελευταία αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τα μεγαλύτερα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Και κανένας δε φαίνεται να προβληματίζεται που η «εξαφάνιση» του βασικού μετόχου εξαφάνισε και το λιμάνι της συμπρωτεύουσας από την παγκόσμια κατάταξη. Το λιμάνι που θα γίνονταν πύλη της Βαλκανικής, παγκόσμιος κόμβος στη διακίνηση εμπορευμάτων και άλλα ηχηρά. Ετσι διαβάζαμε όταν πωλήθηκε στην κοινοπραξία του Ιβάν Σαββίδη με τη γαλλική Terminal Link. Τι έγινε από τότε; Τίποτα! Έδω το ξεπέρασε ακόμα και ο Βόλος! Αλήθεια, ασχολείται κανένας με την τήρηση των συμφωνηθέντων για τις επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με βάση τη σύμβαση παραχώρησης; Προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις