Site icon NewsIT

Η ηχηρή σιωπή Τσίπρα, ρυθμιστής ο Πολάκης; Ποιος Κασσελίστας «εξαφανίστηκε», στο τραπέζι η μείωση του  ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η νέα στρατηγική που χρειάζεται η ΔΕΘ και η  Motor Oil με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

02.09.2024 | 06:00
Η ηχηρή σιωπή Τσίπρα, ρυθμιστής ο Πολάκης; Ποιος Κασσελίστας «εξαφανίστηκε», στο τραπέζι η μείωση του  ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η νέα στρατηγική που χρειάζεται η ΔΕΘ και η  Motor Oil με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σιγην ιχθύος 

Με ηχηρή σιωπή απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στον Στέφανο Κασσελάκη που τον προκάλεσε για μια φορά ακόμη να βγει μπροστά και να διαψεύσει ότι είναι ομαδάρχης των «87». «Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές” τόνισε στην Realnews. «Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα». 

Μέχρι πότε;

Είναι πασιφανές ότι ο Κασσελάκης πιέζει τον Τσίπρα να μιλήσει διότι ποντάρει στο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον «αδειάσει» όπως στο συνέδριο που η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε νέες εκλογές για ηγεσία που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν κάνουν κανένα σχόλιο. Ούτε καν το γνωστό no comment διότι και αυτό είναι ένα είδος απάντησης.  Σιγήν ιχθύος κρατούν. Μέχρι πότε ο Τσίπρας θα κρατιέται να μην απαντήσει, βέβαια, κανείς δεν μπορεί  να το προβλέψει. Την απόφαση του να ζητήσει από τον Κασσελάκη να πάει σε νέες εκλογές για πρόεδρο, από την ανάρτηση του στο Facebook την έμαθαν ακόμη και στελέχη που βρίσκονται κοντά του. 

«Από-τσιπροποίηση»

Η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος του Κασσελάκη, ώστε με ένα «καθαρό» κόμμα, ακόμη και αν συρρικνωθεί σε πρώτη φάση – να πάει στην επόμενη μέρα για να δει τι μπορεί να κτίσει πάνω σ´ αυτό. Στο τραπέζι είναι και η αλλαγή ονόματος. Δεν είναι, πάντως, μια εύκολη εξίσωση το ξήλωμα των στελεχών που μεγάλωσαν πολιτικά με τον Τσίπρα και όλοι συνέβαλαν – άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο – για να δημιουργηθεί ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ. «Ιδιοκτήτες» και «ενοικιαστές»  επιδίδονται σε μία μάχη κυριαρχίας αλλά και συνεχούς φθοράς και διάλυσης.

Πολάκης ο ρυθμιστής

Με τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία 24ωρα ο Παύλος Πολάκης, δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τυχόν κωλοτούμπα του στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει 7-8 Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν φήμες ότι υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί για μετά την ΔΕΘ αλλά η Κουμουνδούρου το διέψευσε. Η μεγάλη αναμέτρηση πλησιάζει. Ο Πολάκης με σειρά παρεμβάσεων άφησε ανοιχτό να καταθέσει πρόταση μομφής, επισήμανε την ανάγκη για «αλλαγές στην ηγεσία», δήλωσε «παρών». Κατήγγειλε τον Κασσελάκη για «πολιτική του ενός ανδρός αρχή που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, των ασύνδετων βιντεακίων στα σόσιαλ,της επίδειξης της προσωπικής ζωής, των προσωπικών επιλογών και του πλούτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδήποτε σωστό εκφωνείται ως θέση γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!». Κατήγγειλε παράλληλα «τα σενάρια της «κεντροαριστεράς της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ» και «τα σχέδια κάποιων να φύγουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την εικόνα διάλυσης που χρειάζεται για να καρπίσουν.» Ο Πολάκης δήλωσε εμμέσως υποψηφιότητα και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!» τόνισε με κεφαλαία γράμματα. «Θα είμαι παρών!». Οι μάχες χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν. 

«Εξαφανισμένος»

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν την απουσία από τα ΜΜΕ για βδομάδες του Ευάγγελου Αποστολάκη. Εκ των θερμών υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, τον είχε πάρει κυριολεκτικά από το χέρι στην προεκλογική περίοδο του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως μετά, με κορυφαία την εικόνα να τον οδηγεί στην Μακρόνησο με το φουσκωτό και την κόκκινη σαλοπέτα του που είχε συγκεντρώσει πολλές αντιδράσεις. Μαζί γύρισαν το Αιγαίο ενόψει των ευρωεκλογών με ένα σκάφος. Σε μια εποχή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εσωκομματικά μαχαιρώματα, αρκετοί θα περίμεναν ο ναύαρχος να είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του. Πληροφορίες για ρήξη  Κασσελάκη – Αποστολάκη δεν υπάρχουν. Αυτό που συζητείται είναι ότι ο Αποστολάκης δεν ακούει ευχάριστα τα σενάρια ότι ο Τσίπρας υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη. 

Στο γάμο με ακρίβεια!

Στο γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την αγαπημένη του και μητέρα των παιδιών του Μαράια, στο Costa Navarino ήταν προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Μαρέβα και τα παιδιά τους. Η πολιτική πάντα έρχεται στις συζητήσεις όπου βρίσκεται. «Δουλεύουμε για να διορθώσουμε κάποια προβλήματα του κόσμου και να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια» ακούστηκε να λέει σε συνομιλητές του. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει περιοδεία στην Θεσσαλία που χτυπήθηκε από τον Daniel πριν από ένα χρόνο περίπου. Θα επισκεφθεί την Φαρκαδόνα, την Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας. Το απόγευμα στις 17:00  θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ. Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν δοθεί και οι τελευταίες επιδοτήσεις για τον Daniel που καθυστέρησαν. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του όλες τις εισηγήσεις για τα μέτρα που του προτείνουν υπουργοί και θα επιλέξει τι θα ανακοινώσει ο ίδιος  στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 6-8 Σεπτεμβρίου. 

Μείωση ΦΠΑ στο λάδι;

Προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο και στο Μαξίμου ως προς το αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει  στην ΔΕΘ την πρώτη μείωση ΦΠΑ η οποία θα αφορά το ελαιόλαδο. Η τιμή του έφτασε ακόμη και τα 13-14 €, το κιλό ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν φθηνότερο. Το αποτέλεσμα της ακρίβειας ήταν να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση κατά 40%. Οπότε το αφήγημα για έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι αναγκαία μένει μετέωρο την ώρα που όλοι βγαίνουν χαμένοι (καταναλωτές, παραγωγοί, έμποροι, κράτος). Η απόφαση είναι του πρωθυπουργού. 

Αποφυλακίζεται;

Σήμερα εκδικάζεται το αίτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντη Μπελέρη να αποφυλακιστεί αφού έχει εκτίσει περίπου το 90% της ποινής του. Δεν υπάρχει Αλβανός -ακόμη και δολοφόνος, βιαστής κλπ – που να έχει εκτελέσει όλη την ποινή του. Ο Πέτρος Μπελέρης με τον οποίο συνομίλησε το NEWSIT είναι αισιόδοξος ότι αυτήν τη φορά θα αποφυλακιστεί ο πατέρας του. Άλλωστε 16-20 Σεπτεμβρίου είναι η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και θα έπαιρνε άδεια από τις φυλακές για να συμμετάσχει στις εργασίες στο Στρασβούργο όπως συνέβη και τον Ιούλιο. Ο Ράμα υποσχέθηκε στη Ρομπέρτα Μέτσολα ότι θα του δίνει άδειες να εκτελεί τα καθήκοντα του. Αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν τις εργασίες τους και οι Επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου. Άλλωστε ο Ράμα τα πήρε αυτά που ήθελε. Και κυρίως εξέλεξε δήμαρχο Χειμμαρας της δικής του επιρροής. Στην έσχατη περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί ο Μπελέρης θα είναι καθαρά για να δείξει ο Ράμα ότι συνεχίζει τα καψώνια μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η ΔΕΘ χρειάζεται νέα στρατηγική

Σήμερα αρχίζει η εβδομάδα της ΔΕΘ που θα κλείσει με την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού την Κυριακή. Το δυσάρεστο είναι πως ούτε η διοίκηση του Υπερταμείου που είναι ο βασικός μέτοχος, ούτε το 13μελές διοικητικό συμβούλιο της Helexpo – ΔΕΘ, κατάφεραν τα τελευταία χρόνια – φταίει και η πανδημία – να αναστήσουν τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης. Όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των ελληνικών ή ξένων επιχειρήσεων, όπως των βαλκανικών, είναι μηδενικό! Οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα περιηγηθούν και φέτος στα περίπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, υπουργείων και κρατικών οργανισμών που με δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου γεμίζουν τους χώρους της έκθεσης που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν άδειοι! Η σίγουρη κρατική πελατεία εξυπηρετεί και τη διοίκηση της Helexpo ΔΕΘ αφού δε χρειάζεται να προσπαθεί να φέρει εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια ΔΕΘ με τα περίπτερα των Σωμάτων Ασφαλείας και των ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης;

Το μεγάλο άγχος του τουριστικού κλάδου για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Κινητοποίηση υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στον τουριστικό κλάδο καθώς κάποιοι άρχισαν να διακινούν πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ακόμα και έκτακτη εισφορά στις τουριστικές επιχειρήσεις, στα πρότυπα των διυλιστηρίων. Επικράτησε πανικός και οι εκπρόσωποι του κλάδου έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ακυρώσουν ένα τέτοιο μέτρο. Τους εξήγησαν πως δεν υπήρχε τέτοια σκέψη. Αντιθέτως υπάρχουν άλλες δυσάρεστες για τα ξενοδοχεία προτάσεις, όπως αυτή που έχουν καταθέσει οι δήμαρχοι ώστε να επιστρέψει σε λογικό ύψος το τέλος παρεπιδημούντων που είχε υποχωρήσει λόγω πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σίγουρα στη ΔΕΘ τη μεγάλη αύξηση του τέλους που πληρώνουν ανά επιβάτη οι εταιρείες κρουαζιέρας, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς. Σήμερα αυτό το τέλος είναι προκλητικά μικρό, ούτε 35 λεπτά του ευρώ ανά επιβάτη!

Θέλουν να κλείσει το μέτωπο με Μαντωνανάκη μέχρι Δεκέμβριο

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να τελειώσει η ανοικτή πληγή της πολυετούς διαμάχης με τον ξενοδοχειακό όμιλο του Παντελή Μαντωνανάκη πριν τα τέλη του χρόνου. Ο Παντ. Μαντωνανάκης έχει λαμβάνει, με αμετάκλητες διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, περίπου 750 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του πρώην Ξενία Λαγονησίου (Grand Resort Lagonissi). Η συμφωνία που φαίνεται να προωθείται προβλέπει πως ο επιχειρηματίας θα αξιοποιήσει παραλιακή έκταση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δίπλα στο τουριστικό συγκρότημα, προκειμένου να λάβει συντελεστή δόμησης ώστε να κτίσει, σε άλλο σημείο και όχι στην επίμαχη έκταση, τουριστικές κατοικίες. Η ΕΤΑΔ επιχείρησε μέσα στο καλοκαίρι να γκρεμίσει αυθαίρετα που υπάρχουν επί δεκαετίες στην παραλιακή έκταση με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο δήμος Σαρωνικού και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι. Οι κατεδαφίσεις δεν έγιναν και τώρα στην ΕΤΑΔ προκήρυξαν διαγωνισμό για την περίφραξη της έκτασης. Δύσκολο φαίνεται όταν επί δεκαετίες κάποιοι αδρανούσαν στην εκμετάλλευση ενός κρατικού ακινήτου από τρίτους, είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα!

Τι θα κάνει η Motor Oil με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η Motor Oil θα μεταβιβάσει και άλλα δύο (μικρά, της τάξης του 2,9% έκαστο) τμήματα των μετοχών που ελέγχει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τα μέσα του 2025 είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές την Πέμπτη. Αποφάσεις για το υπόλοιπο ποσοστό δεν έχουν ληφθεί, ξεκαθάρισε. Και είναι λογικό αφού στη διοίκηση της Motor Oil περιμένουν να δουν πως θα κλείσει η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ώστε να επωφεληθούν από τα κέρδη που θα προκύψουν. Και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις (και τηλεφωνήματα!) δεν γράφουμε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πωλήσει κάποια συμμετοχή. Μπορεί να κερδίσει κάποιες συμβάσεις παραχώρησης, για παράδειγμα.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version