Τρίτη, 16 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Καύσωνας της κιλοβατώρας χτυπάει το Μαξίμου, τι είπε η Άννα με Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο, δύο πρόσωπα που δεν πληρώνουν την εισφορά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο διαγωνισμός του μισού δισ. για το κυβερνητικό πάρκο, η κληρονομιά Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, οι νέες μετοχοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το ξήλωμα αμαρτωλών υπηρεσιών από Ν. Χαρδαλιά

Καύσωνας της κιλοβατώρας χτυπάει το Μαξίμου, τι είπε η Άννα με Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο, δύο πρόσωπα που δεν πληρώνουν την εισφορά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο διαγωνισμός του μισού δισ. για το κυβερνητικό πάρκο, η κληρονομιά Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, οι νέες μετοχοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το ξήλωμα αμαρτωλών υπηρεσιών από Ν. Χαρδαλιά

Ο καύσωνας της ..κιλοβατώρας!

Ο χορός των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας από εταιρεία σε εταιρεία προκαλεί νέο κύμα δυσαρέσκειας καθώς οι συνεχείς καύσωνες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί χωρίς το ερκοντίσιον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10 το πρωί συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να έχει δώσει τόσα δις για την ενέργεια, για να στηρίξει τους πολίτες, και να υπάρχει τέτοια απόκλιση στις τιμές της χονδρικής» φέρεται να είπε σε σύσκεψη με το επιτελείο του. Άρχισε τα τηλέφωνα. Ζήτησε εναλλακτικές προτάσεις από τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη.

Μέτρα!

Έρχονται παρεμβάσεις εντός της ημέρας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWSIT. Παίζονται παιχνίδια κερδοσκοπίας. Η ΝΔ δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την πτώση των ευρωεκλογών και έχει σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου. Εάν η ακρίβεια συνεχίζει να χτυπάει τα ύψη, καμία επιστροφή στην καθημερινότητα δεν θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και ότι και να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρχουν πρόθυμα ώτα να τον ακούσουν!

Επί τον τύπον των ήλων

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα πρέπει να απαντήσει – και πιθανόν να ψηφίσει – λύσεις για το οικονομικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά ΜΜΕ έχουν κόστος λειτουργίας που φτάνει τα 4,1 εκατομ.€ ενώ η κρατική αποζημίωση είναι 4,5 εκατομ.€. Υπάρχει και η «τρύπα» των περίπου 2,5 εκατομ€ που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας μόνο από την προεκλογική περίοδο του 2023 κι ας όδευε το κόμμα σε πανωλεθρία και άρα κατακόρυφη πτώση των εσόδων του από την δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης παραδέχθηκε στα «Παραπολιτικά 90,1» ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πρόσφερε πολλά αλλά άφησε πίσω του πολλά οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα και πέρασε η περίοδος που δεν πρέπει να του ασκείται κριτική. Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις και να μην μπει ξανά το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Δίλημμα απελπισίας!

Σήμερα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει στην ουσία να απαντήσουν στο δίλημμα εάν θα πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ή των κομματικών στελεχών που απασχολούνται στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να στείλει αναλυτικό κατάλογο των εσόδων – εξόδων στα στελέχη ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους. Αναλυτική παρουσίαση έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση και η Οικονομική Επιτροπή. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και πως θα καλυφθούν οι δαπάνες που έχει μπροστά του το κόμμα και ο ίδιος ο πρόεδρος, τόσο καθ´ οδόν για την ΔΕΘ αλλά και για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Κροκοδείλια δάκρυα

Οι πληροφορίες του NEWSIT αναφέρουν ότι αρκετά μέλη της ΠΓ δεν πρόκειται να συναινέσουν σε απολύσεις και περικοπές στην ΑΥΓΗ που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι πάντως κροκοδείλια τα δάκρυα όσων κόπτονται για την εφημερίδα της αριστεράς ενώ η κυκλοφορία της έπεσε κάτω από 500 φύλλα την ημέρα, γιατί δεν την αγόραζαν ούτε οι ίδιοι. Είναι πολλοί και πολλές και εκείνοι και εκείνες που δεν πληρώνουν ούτε την εισφορά τους στο κόμμα.

ΚΟΥΙΖ!

Έχω κι ένα κουίζ! Ποιος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρώνει την μηνιαία εισφορά του από την βουλευτική αποζημίωση διότι έχει πολλά δικαστικά έξοδα όπως ισχυρίζεται; Ποιος πρώην βουλευτής που ασχολείται με το Airbnb, είναι από τους «87» που έστειλαν την γνωστή επιστολή στην ΚΕ με την οποίαν, μεταξύ άλλων, επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναστολή του ημερήσιου φύλλου της ΑΥΓΗΣ, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε καμία έκκληση για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ;

Με τους πρώην προέδρους

Με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο επικοινώνησε η Άννα Διαμαντοπούλου για να τους ανακοινώσει ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία στην εσωκομματική κούρσα που άνοιξε. Στενοί συνεργάτες της είπαν στο NEWSIT ότι δεν ζήτησε την στήριξη τους διότι όλοι είναι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και το πολιτικά ορθό είθισται να είναι να μην παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Άρα ποτέ δεν θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση, όπως τόνισαν. Βέβαια το παρελθόν έδειξε ότι μπορεί οι πρώην να μην κάνουν δηλώσεις αλλά κάποιοι «δείχνουν» προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο την προτίμηση τους. Η κούρσα μόλις αρχίζει. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η 8η υποψηφιότητα. Δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γιάννης Κανελλάκης.

Ανακατεύει την τράπουλα

Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι την υποψηφιότητα της ψηφιακά και σε σύνδεση με όλα τα ΜΜΕ. Αλλάζει τα δεδομένα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει βέβαιη την εκλογή της. Ανακατεύει όμως την τράπουλα. Ήδη ξεκίνησε μια ηλεκτρονική επικοινωνία με πολιτικούς της φίλους μέσω VIBER. Μέσα στο πρώτο 24ωρο προστέθηκαν στην ομάδα 2000 άτομα.

Μία πρώτη εικόνα από τις δημοσκοπήσεις για την κούρσα του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Την 3η Σεπτέμβρη όλοι μαζί θα γιορτάσουν την ίδρυση του Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από την επομένη θα αρχίσει η πραγματική αντιπαράθεση απόψεων και προγραμμάτων. Σε μιαν εποχή κατακερματισμού των προοδευτικών δυνάμεων, θα δοκιμαστεί και η κυβερνησιμότητα του καθενός και της καθεμιάς γιατί αυτό το προσόν είναι που μετράει κυρίως απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που παραμένει πολιτικά κυρίαρχος παρά την μεγάλη κάμψη της ΝΔ.

Χαμός από selfies!

Στον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που φέτος η πρεσβεία δεν τον έκανε στους κήπους της πρεσβευτικής κατοικίας αλλά στο Μέγαρο Μουσικής, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ που ήταν εκεί και ως Αμερικανός πολίτης. Τράβηξαν την προσοχή. Πρέπει να έβγαλαν 40-50 selfies με προσκεκλημένους που τους το ζητούσαν αλλά και με το προσωπικό της πρεσβείας. Ήταν αποχαιρετιστήριος ο λόγος του πρέσβη Τζορτζ Τσούνης. Αναφέρθηκε στην αποτρόπαια απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ που πάγωσε όλον τον κόσμο. Φεύγει με ωραίες αναμνήσεις από την Ελλάδα. «Εγώ και ο Μπαϊντενόπουλος θα σας αγαπάμε πάντα» είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ που είχε δηλώσει ότι το δεύτερο του όνομα είναι Μπαϊντενόπουλος λόγω της στενής σχέσης του με την ελληνική ομογένεια.

Ξινό του βγήκε το Νεπάλ!

Να έχεις προγραμματίσει ένα ταξίδι ζωής στο Νεπάλ ένα χρόνο πριν και να συμπίπτει με την κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπου ο ρόλος σου είναι πρωταγωνιστικός, σου δημιουργεί ένα άγχος, δεν μπορείς να χαλαρώσεις… Αυτό συνέβη με τον εξ απορρήτων του Χάρη Δούκα, Χρήστο Πρωτόπαππα. Πήγε στο Νεπάλ, αλλά του βγήκε ξινό γιατί όλη μέρα είναι στα τηλέφωνα με την Αθήνα! Επιστρέφει σήμερα και θα ασχολείται πλέον μόνο με τον Δούκα.

Με πνευμονία!

Αντί για το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο όπου θα ορκιζόταν, στο νοσοκομείο με πνευμονία βρέθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς. Τον ταλαιπωρούσε από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παρ´ όλ´ αυτά ταξίδεψε στις Βρυξέλλες. Με πέντε ορούς ήταν χθες. Περαστικά του. Θα ορκιστεί μόνος στις Βρυξέλλες όταν γίνει καλά.

Για λίγους ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»

Για πολύ λίγους, όπως είναι αναμενόμενο για έναν διαγωνισμό μισού δισ. ευρώ, είναι ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πληρωμές διαθεσιμότητας. Στην κοινοπραξία διεκδίκησης πρέπει να συμμετέχει κατασκευαστής ή ομάδα κατασκευαστών με μέσο όρο κύκλου εργασιών στις τρεις τελευταίες χρήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο μέσος όρος κύκλου εργασιών στον τομέα των οικοδομικών έργων πρέπει να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ στις τρεις τελευταίες χρήσεις ενώ στον τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών τα πέντε εκατ. ευρώ. Τέλος, ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει στην κοινοπραξία εργολάβο (ή ομάδα εργολάβων) που την τελευταία 15ετία έχει εκτελέσει κτηριακό έργο (πλην αποθηκών και βιομηχανικών κτιρίων) αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Η παράταση του διαγωνισμού θεωρείται σίγουρη αφού δύσκολα θα τηρηθεί η αρχική προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 6 Σεπτεμβρίου.

Τα 130.000 τ.μ. γραφείων και άλλων εγκαταστάσεων

Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει εννέα υπουργεία σε νέες και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του Βιομηχανικού Πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας σχεδόν 130.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.). Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ συνολικής κάλυψης περίπου 44.500 τ.μ. και συνολικής δόμησης περίπου 68.500 τ.μ. Από το σύνολο των 24 διατηρητέων κτιρίων σε μια έκταση περίπου 30.000 τ.μ., τα 13 θα φιλοξενήσουν δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης, προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ.

Ο Κ. Σκρέκας και η κληρονομιά της προχειρότητας στο ΥΠΕΝ!

Μολονότι οι κραυγές ορισμένων επιχειρηματιών – συνδικαλιστών για τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν καταστήματα, ξενοδοχεία, κ.α. είναι υπερβολικές, η αλήθεια είναι πως ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίαζε στο γόνατο κάποια από τα μέτρα της πανδημίας, αλλά και μέτρα μετά την πανδημία! Τώρα μαθαίνουμε πως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα καλούνται να επιστρέψουν κάτι εκατομμύρια λόγω επιδότησης του ΕΤΜΕΑΡ, του πράσινου τέλους για τις ΑΠΕ, που δεν έπρεπε να λάβουν. Επί Κ. Σκρέκα είχε δημιουργηθεί και αυτό το ζήτημα με την Κομισιόν που έρχεται εκ των υστέρων να θεωρήσει το άλφα ή το βήτα μέτρα «παράνομη κρατική ενίσχυση»! Το δυστύχημα για τον πρώην υπουργό είναι πως και σε άλλα μέτωπα του ΥΠΕΝ άφησε εικόνα μπάχαλου. Τόσο μεγάλου που υπάρχουν φορές που ο σημερινός υπουργός Θ. Σκυλακάκης βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που πέρασε την πόρτα του κτιρίου της Λεωφόρου Μεσογείων!

Η έκρηξη τιμών στη χονδρική και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κινητοποιηθεί για τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και από χθες διέρρευσε πως ετοιμάζουν, λέει, νέα έκτακτη φορολόγηση «υπερκερδών» στους προμηθευτές. Αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζουν στα διυλιστήρια για τη χρήση 2023. Το μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, αν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία οι οποίες βρίσκονται προ μεγάλων εκπλήξεων με τα ηλεκτρικά τους συστήματα στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οι εκρηκτικές τιμές σε αυτές τις αγορές συμπαρασύρουν τις τιμές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ανεξέλεγκτο ντόμιμο. Για να δουμε τι θα βγει από τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή οι έκτακτες φορολογίες δεν κατεβάζουν τα τιμολόγια που θα βρεθούν στο κόκκινο τον Αύγουστο αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Νέα τιμολόγια, νέα μετοχοποίηση στα νερά

Το Υπερταμείο διατηρεί το 11,33% της ΕΥΔΑΠ ενώ το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να ελέγχει το 24,02% της ΕΥΑΘ. Άνετα συμπεραίνει κάποιος πως υπάρχει περιθώριο διάθεσης ποσοστού από το Growth Fund, όπως θα μετονομαστεί το Υπερταμείο μετά τη συγχώνευση με ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Για να γίνει, όμως διάθεση μετοχών των δύο εταιρειών διαχείρισης υδάτων πρέπει πρώτα να αυξηθούν τα τιμολόγια, πράγμα δύσκολο σε μια περίοδο που η κυβέρνηση νιώθει στριμωγμένη. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι των δύο εταιρειών έχουν υπομονή με ημερομηνία λήξεως. Ο John Paulson έχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ ενώ ο γαλλικός όμιλος Suez το 5% της ΕΥΑΘ. Για πόσο καιρό θα περιμένουν, ειδικά όταν βλέπουν το Υπερταμείο να τσεπώνει 604 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των υπολοίπων μετοχών στο δημόσιο ώστε να καλυφθεί η απαίτηση του ΣτΕ για άμεσο κρατικό πλειοψηφικό έλεγχο των δύο εταιρειών.

Ποτέ δεν είναι αργά Ν. Χαρδαλιά!

Η γενναία απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά να μετατάξει σε άλλες υπηρεσίες και τους 148 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων, μετά την αποκάλυψη του γνωστού κυκλώματος που εκβίαζε επιχειρηματίες, συζητείται από χθες. Ο Ν. Χαρδαλιάς ξηλώνει τους πάντες στη συγκεκριμένη διεύθυνση, από τους διευθυντές μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο! Τώρα που άρχισε το ξήλωμα μήπως να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως στον διαδημοτικό σύμβουλο διαχείρισης απορριμμάτων ΕΔΣΝΑ στον οποίο είναι μεγαλύτερος μέτοχος η περιφέρεια; Και στις υπηρεσίες που συνδέονται με τη χωματερή στη Φυλή;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τα Αριστερά το μανιφέστο της Άννας, τι είπε ο Ραγκούσης για τα τρολ στην Πολιτική Γραμματεία, τα καψώνια των Αλβανών στον Μπελέρη και η Μέτσολα, η Ηρώ Χατζηγεωργίου και το πλιάτσικο στην ΕΤΑΔ, ο εφοπλιστής και τα ναυπηγεία Το αντάρτικο Σπίρτζη και η παραπομπή για διαγραφή, χωρίς λευκό καπνό για ΑΥΓΗ και Κόκκινο, απειλές για το 4ο πρόσωπο και 700 αγωγές για τα e mails, κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τι κάνουν οι Ιταλοί με τα ναυπηγεία και τι δεν κάνει η Ελλάδα και η Ασία θα κερδίσει από το επενδυτικό σχέδιο των 1,2 δισ. ευρώ της Attica Η Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε την ημέρα, την ώρα και τον τόπο, το παρασκήνιο των ασυμβίβαστων, στην ΠΓ η καυτή πατάτα για το «χάος» του ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορία με συνδικαλιστές και ένα ψυγείο, τα κέρδη της Intrakat, το χρυσάφι από την τριτοκοσμική εικόνα με τα απορρίμματα και η έκθεση ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος ζητούν να βγουν οι κουκούλες, η πολιτική φάρσα της Novartis, στις 11 το βράδυ το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα fun clubs Δημητριάδη και Πολίτη, οι …αχόρταγοι και τα έργα πληροφορικής, η σκόνη στη Λεωφόρο Αθηνών και οι εξαγορές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις