Site icon NewsIT

Κόκκινη κάρτα στους «τζάμπα μάγκες πατριώτες», στις Βρυξέλλες μετακομίζει ο Τζιτζικώστας, στην Θεσσαλονίκη ο Σχοινάς, τι έγινε με τους αστυνομικούς του Κασσελάκη, τα τρένα που ξεφύγαν, το θολό τοπίο για την οικονομία, οι υποψήφιοι για το SWF του Υπερταμείου, η Μεσόγειος και οι νέες μάχες στη διαχείριση απορριμμάτων

18.10.2024 | 05:49
Κόκκινη κάρτα στους «τζάμπα μάγκες πατριώτες», στις Βρυξέλλες μετακομίζει ο Τζιτζικώστας, στην Θεσσαλονίκη ο Σχοινάς, τι έγινε με τους αστυνομικούς του Κασσελάκη, τα τρένα που ξεφύγαν, το θολό τοπίο για την οικονομία, οι υποψήφιοι για το SWF του Υπερταμείου, η Μεσόγειος και οι νέες μάχες στη διαχείριση απορριμμάτων

«Τζάμπα μάγκες πατριώτες»

Σε μια περίοδο που ο ελληνοτουρκικός διάλογος άρχισε να αγγίζει  θέματα – αγκάθια όπως είναι η διερεύνηση σημείων προσέγγισης για οριοθέτηση ΑΟΖ και είναι σε εξέλιξη προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω. Θα απαντάει στις επιθέσεις που θα δέχεται σε τρία θέματα: τα εθνικά, την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας και την μετανάστευση που «αποτελούν τον ορισμό των fake news», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητική πηγή στο newsIT. Θα βγάζει κόκκινη κάρτα στους «τζάμπα μάγκες πατριώτες» που επενδύουν στην πατριδοκαπηλία και καλλιεργούν την τοξικότητα στην κοινή γνώμη, επιχειρώντας να δυναμιτίσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Υπερβολές και κορώνες απομονώνουν την χώρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Τις σημαντικές συμφωνίες στην εξωτερική πολιτική τις έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (επέκταση 12 νμ στο Ιόνιο, ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, εξοπλιστικά, αμυντικές συμφωνίες και άλλα). Και αυτήν την στρατηγική της διάψευσης θα την ακολουθούν όλοι και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιερές αγελάδες

Το Μαξίμου δεν βάζει στην ίδια κατηγορία με τους «τζάμπα μάγκες πατριώτες» τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή που κινούνται στην ίδια γραμμή  της σκληρής κριτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική πολιτική για μια ατζέντα θεμάτων και κυρίως στα εθνικά.  Εγκαταλείπει, όμως, την στάση που ακολουθούσε μέχρι τώρα ότι δεν θα σχολιάζει τις δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών. Όταν εξαπολύονται κατηγορίες σε βάρος της οι οποίες σχεδόν την ταυτίζουν με τάσεις μειοδοσίας δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες, από όπου κι αν προέρχονται, τονίζει κυβερνητική πηγή.

Απάντηση στον Σαμαρά

Ήταν η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε την Πέμπτη εμμέσως πλην σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος από την Κύπρο εξαπέλυσε νέα πυρά τονίζοντας ότι «ακούγεται ότι «μαγειρεύονται» καταστροφικές λύσεις» για Αιγαίο και Κύπρο και πολλά άλλα. Ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε  ότι «οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές» αλλά απευθύνθηκε στους πολίτες θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ίδιου που να υπονοεί «υποχωρητικότητα». Για το κυπριακό σχολίασε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί και αναρωτήθηκε  «δηλαδή, τι θέλει η Κύπρος να προδώσει τον εαυτό της;»

Εντατικά!

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήδη νοίκιασε σπίτι στις Βρυξέλλες, μένει εκεί τις περισσότερες ημέρες, άρχισε να συγκροτεί στο γραφείο του και το έχει ρίξει στο διάβασμα. Κάνει εντατικά μαθήματα για να είναι καλά προετοιμασμένος στις ακροάσεις των νέων Επιτρόπων  από τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου. Στην τελευταία ολομέλεια του Στρασβούργου ήταν εκεί και έκανε πολλές επαφές με ευρωβουλευτές και είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο όλων των χωρών. Η ακρόαση αρχίζει με μία δεκαπεντάλεπτη ομιλία του Τζιτζικώστα  και ακολουθούν δύο κύκλοι ερωτήσεων των ευρωβουλευτών.

Τα Τέμπη

Τα Τέμπη είναι ένα θέμα sos καθώς το χαρτοφυλάκιο του Τζιτζικώστα είναι οι Μεταφορές. Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι ο ίδιος θα κάνει αναφορά στην ομιλία του επισημαίνοντας το γεγονός ότι βρίσκεται στην Δικαιοσύνη. Η επιστολή της κυρίας Καρυστιανού, προέδρου του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων, με την οποία ζητάει να μην αναλάβουν τον τομέα των Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας και την προεδρία της αρμόδιας επιτροπής της ευρωβουλής η Ελίζα Βόζεμπεργκ (ήδη την κατέχει) δεν θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για να πάρει το πράσινο φως ο Έλληνας Επίτροπος. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα στις υποψηφιότητες, την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει  τα ηνύα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υπό την προεδρία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Νόστος!

Η αλλαγή σκυτάλης στην Επιτροπή βρίσκει τον Μαργαρίτη Σχοινά μπροστά στο δίλημμα εάν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή εάν θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πολύ πιο πιθανό. Ο νόστος πάντα ακολουθεί τους Έλληνες που απουσιάζουν πολλά χρόνια από την πατρίδα. Και ως ευρωπαϊκός αξιωματούχος και μετά ως Επίτροπος ο Σχοινάς ερχόταν συχνά στην Ελλάδα και πάντα έβρισκε χρόνο να πεταχτεί μερικές φορές ακόμη και για λίγες ώρες στην Θεσσαλονίκη και την Φούρκα στη Χαλκιδική που είναι ο τόπος της καταγωγής του. Εκεί κάνει τις διακοπές του και το καλοκαίρι. Δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του για τις σκέψεις που έχει για την επόμενη μέρα. Η πολιτική θα είναι πάντα ψηλά στις προτεραιότητες του. Εάν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές με την ΝΔ ή θα ακολουθήσει κάποια άλλη πορεία θα φανεί αφού πρώτα τακτοποιηθεί. Η πλούσια ευρωπαΐκή εμπειρία του είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο που δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Κι ένα «μητσοτακικό» δείπνο!

Στο γνωστό εστιατόριο της Κηφισιάς Rick´ s Steakhouse δείπνησε την Τετάρτη το βράδυ η «παρέα των υφυπουργών». Έτσι τουλάχιστον ξεκίνησε. Άλλοι και άλλες στη συνέχεια έγιναν υπουργοί ή βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης. Ήταν εκεί ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και οι πρώην υπουργοί Δόμνα Μιχαηλίδου, Νότης Μητσράκης και Γιώργος Γεωργαντάς. Απουσίαζε το επίσης σταθερο μέλος της παρέας, ο νυν περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς. Ήταν, όμως, εκεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου που είναι …δόκιμο μέλος ακόμη. Σε ένα τέτοιο μητσοτακικό τραπέζι μην ψάχνετε γκρίνιες και ειδήσεις. Έφαγαν σατομπριάν και πέρασαν ωραία.

Η ασφάλεια του Στέφανου

Τριάντα αστυνομικούς είχε ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Την ίδια φρουρά είχε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν στην Κουμουνδούρου. Όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του την απέσυραν και διατήρησε όσους αστυνομικούς δικαιούται ως πρώην πρωθυπουργός.  Μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και την έκπτωση του από το αξίωμα του προέδρου με απόφαση της ΚΕ, άρχισαν οι πιέσεις στην ΕΛ.ΑΣ από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να του αφαιρέσουν την ασφάλεια. Επειδή δεν είναι βουλευτής δεν θα μπορούσε να έχει αστυνομικό. Όμως είναι υποψήφιος πρόεδρος και κυρίως ένα πρόσωπο αιχμής. Η ασφάλεια του περιορίστηκε στους τέσσερις αστυνομικούς που τελικά αυξήθηκαν στους οκτώ μετά από αίτημα του που έγινε αποδεκτό.

Τα τρένα που …ξεφύγαν!

Όχι, προς Θεού! Η στήλη δεν θέλει να δηλώνει δικαιωμένη επειδή ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που γράψαμε για την κατάντια του ελληνικού σιδηροδρόμου είχαμε ακόμα ένα παραλίγο ατύχημα, αυτή τη φορά με συρμό του προαστιακού που μπήκε στις γραμμές του μετρό. Όχι, δεν θέλουμε να δικαιωθούμε. Θέλουμε να ασχοληθούν σοβαρότερα και με πιο ουσιαστικό τρόπο στο υπουργείο Υποδομών με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών ώστε να βγει από την απαξίωση ο σιδηρόδρομος και να κερδίσει την αίγλη που έχει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν ξέρω αν το έχει καταλάβει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που χθες μαλλον είχε μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Ακούγεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν από τις εφημερίδες για το ατύχημα, αν και είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση του υπουργείου από τον ΟΣΕ. Είναι δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό στον πρωθυπουργό, ειδικά για ένα τέτοιο θέμα και με δεδομένα όσα έχουν συμβεί από την τραγωδία των Τεμπών και μετά. 

Σε κινούμενη άμμο η οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων

Η εικόνα δεν είναι και τόσο ευχάριστη και το ακούσαμε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Υπάρχουν φόβοι για ένταση της πίεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία από τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ (γνωστές οι θέσεις του για εφαρμογή άκρως προστατευτικής πολιτικής για την αμερικανική βιομηχανία) και ακόμα μεγαλύτεροι φόβοι από τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τιμή του πετρελαίου και συνεπώς στον πληθωρισμό). Μια άνοδος του πληθωρισμού θα φρενάρει τις περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, κ.ο.κ. Επιπλέον, η γερμανική οικονομία δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση χωρίς να υπάρχει ορατότητα για την ταχύτητα με την οποία θα αναρρώσει ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε μια μακρά περίοδο κατά την οποία θα είναι δύσκολη η λήψη σοβαρών αποφάσεων μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου χρόνου.  Στην Ελλάδα, βέβαια, εκτός από όλα αυτά, έχουμε και άλλα πράγματα για τα οποία προβληματιζόμαστε. Οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ δίνουν λαβές για περαιτέρω συμπίεση των επιτοκίων στις καταθέσεις όταν τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας βρίσκονται σε επίπεδα …στρατόσφαιρας σε σχέση ακόμα και με κάποιους Νότιους της Ευρώπης.

Ο Πασχάλης Μπουχώρης και οι άλλοι υποψήφιοι για το SWF του Υπερταμείου

Διάφορα ονόματα υποψηφίων κυκλοφορούν για τη θέση του επικεφαλής του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (SWF) που ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό την αιγίδα του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ). Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την τελική επιλογή. Το Μέγαρο Μαξίμου ή η διοίκηση του Υπερταμείου, που για κάποιους είναι υπ’ ατμόν; Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται, χωρίς η στήλη να το έχει επιβεβαιώσει, είναι και εκείνο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλη Μπουχώρη. Ο κ. Μπουχώρης που έμεινε λίγο καιρό στο ΤΑΙΠΕΔ μεταπήδησε στη θέση επικεφαλής Μέσης Ανατολής για τον επενδυτικό κολοσσό Blackrock. Από την Blackrock αποχώρησε τον Μάιο του 2023 και σήμερα είναι επικεφαλής πωλήσεων και ανάπτυξης στην Atlas Capital Team με έδρα το Ντουμπάι. Μπορεί ο άνθρωπος να βαρέθηκε την Αραπιά και τα ψηφιακά νομίσματα της Atlas, που ξέρεις; Για την ίδια θέση ακούγονται και άλλα ονόματα τραπεζιτών που έχουν, επίσης, περάσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά ας είμαστε συγκρατημένοι.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι επόμενες μάχες στη διαχείριση απορριμμάτων

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω δύο διαφορετικών κοινοπραξιών, επικράτησε στους διαγωνισμούς για τις δύο μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού κόστους που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Ηλιοχώρα ανέλαβε να κατασκευάσει τη μονάδα του ανατολικού τομέα ως παραδοσιακό δημόσιο έργο, ενώ η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ επικράτησε στο διαγωνισμό για τη μονάδα του δυτικού τομέα που θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εχει ανακοινωθεί πως η δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων μεταφέρεται στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της πρώτης από την Masdar. Η μεγάλη μάχη στη διαχείριση απορριμμάτων θα γίνει, όμως, στην Αθήνα, σε άγνωστο χρόνο αφού προς το παρόν τα σκουπίδια είναι ένα από τα θέματα που δεν αγγίζει η διοίκηση της Περιφέρειας. Ούτε και η κυβέρνηση αφού πρέπει να πει τη λέξη «καύση» που δεν ακούγεται και πολύ καλά στους ψηφοφόρους. Ειδικά όταν δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με την ενημέρωσή τους για το θέμα!

Η Μεσόγειος και οι νέοι παίκτες

Εδώ και μήνες κυκλοφορεί πως ο όμιλος Metlen αναζητεί ισχυρό πάτημα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν και να διαθέτουν κρίσιμο μέγεθος. Η ΔΕΗ δεν έχει, επίσης, κρύψει τις προθέσεις της να μπει, αυτόνομα, στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με αξιοποίηση παλαιών λιγνιτικών ή άλλων παλαιών μονάδων. Επειδή μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν όλοι οι μεγάλοι του κλάδου διαχείρισης (πλην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) εξαγοράστηκαν από ισχυρούς ομίλους, πολύφερνη νύφη πρέπει να είναι η Μεσόγειος. Η οικογένεια του Διονύση Γεωργόπουλου, που διοικεί με επιτυχία την εταιρεία, εξαγόρασε πριν από κάτι μήνες το 50% που είχαν οι οικογένειες Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη. Έτσι σήμερα η οικογένεια Γεωργόπουλου έχει το 100% και μπορεί να αναζητεί έτερο στρατηγικό επενδυτή. Στη θεωρία, πάντα, γιατί οι άνθρωποι τα πάνε μια χαρά και μόνοι τους. Ποιοι άλλαξαν χέρια; Η Θαλής και η ΗΛΕΚΤΩΡ πήγαν στην Motor Oil ενώ η WATT αποκτήθηκε από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής. Μόνο η Μεσόγειος έμεινε ανεξάρτητη και σίγουρα κάποιοι θα την έχουν πλησιάσει.

Θα κλείσει ή θα ανοίξει το ζήτημα των κόκκινων αγροτικών δανείων η ρύθμιση για τους συνεταιρισμούς;

Ζήτημα διευθέτησης των κόκκινων δανείων των αγροτών και όχι μόνο αγροτικών συνεταιρισμών ενδέχεται να ανοίξει η εξαγγελθείσα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ορισμένοι αγρότες. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να έλθει στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός και έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα προβλέπει διαγραφή μέρους των χρεών και επιμήκυνση χρόνου πληρωμής. Η στήλη πληροφορείται από το συναρμόδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτικών συνεταιρισμών, Υπουργείο Οικονομικών πως θα τεθούν όχι μόνο κριτήρια εισοδήματος και όχι μόνο περιουσίας, κάτι που δεν έχει αναφέρει ως τώρα επίσημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορούμαστε πως στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (αν και μάλλον δεν έχουν λάβει πλήρη και αναλυτική γνώση των κυβερνητικών προθέσεων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τους έχει ανάγει σε επίσημους συνομιλητές της για το ζήτημα αυτό) υπάρχουν αυξημένες αμφιβολίες στο αν και κατά πόσο η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κόκκινων δανείων -ακόμη και μετά από κούρεμα των προσαυξήσεων που ξεπερνούν το 50% των ληξιπροθέσμων τραπεζικών χρεών των συνεταιρισμών – θα μπορέσει να τα καταστήσει “βιώσιμα”. Μια ματιά στα στοιχεία της πορείας της αγροτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μπορεί να δικαιώσει όσους αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της επερχόμενης ρύθμισης. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει φιλόδοξα προγράμματα, όπως η αξιοποίηση των δημοσίων γαιών και η ανάπτυξη των θερμοκηπίων. Μέχρι να γίνουν, όμως, αυτά πράξη, οι αγρότες δοκιμάζονται από πολύ πιο άμεσα προβλήματα, όπως η έλλειψη χεριών και η ανομβρία.

Και ενδοκυβερνητική γκρίνια έφεραν τα φωτοβολταϊκά

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις λόγω των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στη Βουλή με ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, όμως τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν και φωνές από μέσα από τη Ν.Δ. που παραπονιούνται και ζητούν να μπουν όρια. Ήδη ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ζητώντας προστασία του πρωτογενή τομέα. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ηχηρή με τοποθέτηση στη Βουλή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί να δεχτεί να αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά πάρκα σε παραγωγική γη. “Ό,τι αφορά τη γη που διατίθεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προφανώς είναι αρμοδιότητα του υπουργού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”, υπογράμμισε ο ίδιος. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ενέργειας καθησυχάζει λέγοντας ότι έχει λάβει μέτρα και από εδώ και πέρα θα επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά μονάχα εφόσον συνδυάζουν τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής. Πάντως, η ζημιά έχει γίνει ήδη αν κρίνουμε από τις πολιτικές τοποθετήσεις.

Τα 400 εκατ. ευρώ από τα φιλοδωρήματα και οι επερχόμενες κλαδικές συμβάσεις στην εστίαση

Ζήτημα μεγαλύτερων αυξήσεων στους βασικούς μισθούς στην εστίαση άνοιξε σε κύκλους των εργαζομένων της εστίασης η αναφορά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία τα φιλοδωρήματα φτάνουν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, την ίδια ώρα που ο τζίρος της εστίασης ανέρχεται στα 8 δις. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια, τα φιλοδωρήματα ανέρχονται στο 7,5% του τζίρου στα καφέ και εστιατόρια της χώρας. Συνδικαλιστικοί κύκλοι, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, αν και διερωτώνται για το πως προέκυψε το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για τα φιλοδωρήματα και δεν διαφωνούν με το αφορολόγητο έως τα 300 ευρώ το οποίο θα θεσπίσει η κυβέρνηση για να ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, διαβάζουν αυτό το μέγεθος και αλλιώς: Μήπως το 7,5% αυτό υποκρύπτει και μία δυνατότητα αυξήσεων στους βασικούς μισθούς στην εστίαση από τους εργοδότες; Παρεπιπτόντως, υπενθυμίζουμε πως η διετής κλαδική συλλογική σύμβαση στην εστίαση που προέβλεπε αυξήσεις 5% – 5,5% λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Θα έχει μεσολαβήσει η 1η Νοεμβρίου 2024, οπότε θα έχει ξεκινήσει η ισχύς του αφορολόγητου για τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα. Η στήλη περιμένει με ενδιαφέρον τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση για την διετία 2025 – 2026, δηλαδή πάνω που η κυβέρνηση θα θέλει να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (αφού ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία), ενώ ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων κολλάνε χαρτάκια στις τζαμαρίες των καταστημάτων τους: “Ζητείται υπάλληλος”…

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version