Site icon NewsIT

Κόμμα «Κασσελάκης and friends», η ενόχληση των Κασσελίστας για τον Πολάκη, Σαμαράς και Καραμανλής δεν πάνε ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, οι πρωτιές της ελληνικής βιομηχανίας, οι δυσάρεστες προβλέψεις Ρέτσου για τον τουρισμό και το σερνάμενο deal Φέσσα – Χαλικιά

05.09.2024 | 05:43
Κόμμα «Κασσελάκης and friends», η ενόχληση των Κασσελίστας για τον Πολάκη, Σαμαράς και Καραμανλής δεν πάνε ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, οι πρωτιές της ελληνικής βιομηχανίας, οι δυσάρεστες προβλέψεις Ρέτσου για τον τουρισμό και το σερνάμενο deal Φέσσα – Χαλικιά

Όλα ανοιχτά!

Όταν ο μόλις λίγων ημερών πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί μετά το ξήλωμα του Σωκράτη Φάμελλου, για να ελέγξει την Κεντρική Επιτροπή, δηλώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αν δεν εκπέσει», η καταιγίδα που έρχεται είναι πιο σοβαρή από αυτήν που δείχνουν τα συστήματα. «Θα περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής» δήλωσε ο Παππάς στην «Κοινωνία Ώρα mega». Εάν τα αλεξικέραυνα αντιδρούν έτσι το παιχνίδι είναι ανοιχτό για όλους. 

Υπογραφές

Το παρασκήνιο οργιάζει. Μπορεί ο Κασσελάκης να θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει 7 – 8 Σεπτεμβρίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης ή κάποιο τρίτο πρόσωπο -και ένα αρκεί- για να καταθέσει πρόταση μομφής. Μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι «87», οι περίπου 20 «πολακικοί» και άλλα 20 – 30 μέλη  της ΚΕ που δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο, αλλά έχουν απηυδήσει και θεωρούν ότι μία προσφυγή στις κάλπες θα είναι λύτρωση. 

Επιστολή;

Οι «87» συζητούν κι άλλα σενάρια με στόχο να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν πάνω από 100 – 130 υπογραφές σε κείμενο – καταπέλτη με αίτημα για κάλπες. Η αριθμητική παραπέμπει σε πολιτικό θρίλερ και φέρνει πονοκέφαλο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει ότι εάν αμφισβητηθεί από σχεδόν τη μισή ΚΕ, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί, μετά την αμφισβήτηση που ήδη έχει από την μισή ΚΟ.

Τριανδρία!

Ο Νίκος Παππάς έδειξε καθαρά ότι αν και συμμάχησε με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν είναι Κασσελίστας και θα καταθέτει την δική του άποψη ακόμη και αν είναι αντίθετη με του προέδρου. Με το «καλημέρα», αμφισβήτησε την χρησιμότητα της πρωτοβουλίας που πήρε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει, στην δεδομένη χρονική στιγμή,  θέμα αλλαγής ονόματος σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς. «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας» τόνισε ο Παππάς. «Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα». «Άδειασε» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για την απόφαση του για διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη. Χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένη την τακτική Σπίρτζη και διαφωνεί βαθιά με κάποιες απόψεις του. Αλλά δεν θα ήταν υπέρ της διαγραφής του. «Άρχισε ο Παππάς τα δικά του» σχολίασε χαρακτηριστικό βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντί- πολακισμός

Ενόχληση για τον Παύλο Πολάκη εξέφρασαν αρκετοί Κασσελίστας. Αιφνιδιάστηκαν αρνητικά από την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω την διαγραφή του σφακιανού πολιτικού και να τον επανεντάξει στην ΚΟ. «Τι σχέση μπορεί να έχει το νέο κόμμα που οραματιστήκαμε μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν είναι μέσα ο Παύλος Πολάκης;» έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην ΚΟ και άρχισε τις παρατηρήσεις, όπως έλεγαν. Στο στόχαστρο του μπήκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, διότι δεν αντέδρασε επιθετικά όπως θα ήθελε ο Πολάκης, στην υπόθεση της αθώωσης των τεσσάρων κατηγορούμενων για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2013 – 2014, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη. Τραγικές θεωρούνται και οι σχέσεις του  με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάνο Καπνισάκη, έναν άνθρωπο σοβαρό, που είναι μια σταθερή αξία στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, με καταγωγή επίσης από τα Χανιά. Αναφέρεται αρνητικά και σε εκείνον ο Πολάκης. 

Προσωπική προσβολή 

Οι Κασσελίστας δεν μπορούν να καταλάβουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  που θέλει συμμαχία με κάποιον που τον  έχει προσβάλλει και προσωπικά όχι μόνον όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και πρόσφατα όταν αναφερόμενος στο τετραήμερο γαμήλιο γλέντι που έκανε με το σύζυγό του Tyler στα Χανιά, ο Πολάκης το περιέγραψε με την απαξιωτική φράση «τώρα που τελείωσε», ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλπ. 

«Κασσελάκης and friends»

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις προτάσεις που έκανε για καταστατικές αλλαγές. Τον κατηγορούν ότι θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρά αρχηγικό κόμμα, ότι κινείται στη λογική «Στέφανος πίνει, Στέφανος κερνάει». Τον τίτλο έδωσε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης  μιλώντας για κόμμα «Στέφανος and friends» σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά 90,1». Ο αρχηγός θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα όργανα.

Καραμπόλες!

Μια από τις προτάσεις Κασσελάκη είναι το δικαίωμα εκλογής ενός βουλευτή, μέχρι τρεις θητείες στην ίδια εκλογική περιφέρεια και μετά μετακίνηση σε άλλη, αν θέλει να συνεχίσει την κοινοβουλευτική του καριέρα. Στην τρίτη θητεία τους βρίσκονται 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν περάσει προβλέπονται καραμπόλες που ευνοούν βουλευτές που είναι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις θητείες έχει ο Παύλος Πολάκης (Χανιά) οπότε αν φύγει άνετα θα κατεβεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο εξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κασσελάκης. Η Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα) με δυσκολία εκλέχτηκε την τρίτη φορά και σκέφτεται την αλλαγή εκλογικής περιφέρειας (Θεσσαλονίκη ή Αθήνα). Τρεις θητείες έχει και ο Σωκράτης Φάμελλος (Β’ Θεσσαλονίκης) που η αποχώρηση του θα διευκόλυνει την μεταγραφή του Πέτρου Παππά που μάλλον μετακομίζει και εκείνος στη Θεσσαλονίκη από το Κιλκίς. 

Κομφούζιο 

Στην τρίτη θητεία βρίσκονται και άλλοι βουλευτές -σύμμαχοι ή αντίπαλοι του Κασσελάκη- που μάλλον δεν βλέπουν με καλό μάτι το σενάριο αναζήτησης νέας εκλογικής περιφέρειας. Ανάμεσα τους είναι  ο Νίκος Παππάς (εκλέγεται στον νότιο τομέα Αθήνας), η Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιά), η Όλγα Γεροβασίλη που εκλέγεται στην Άρτα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε το υψηλότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ο Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζα), ο Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδα), ο Γιώργος Ψυχογιός (Κορινθία), ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησία) και ο Γιώργος Παπαηλιού (Αρκαδία).

Απόντες

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να δώσουν το παρών στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Στην κοινή εμφάνιση που έκαναν, στο Πολεμικό Μουσείο, την 1η Ιουλίου, μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, τράβηξαν διαχωριστικές γραμμές από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε κορυφαία θέματα (εθνικά, μετανάστευση, ομόφυλα κ.λπ.). Έκτοτε δεν επιδιώχθηκε κάποια προσέγγιση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ούτε δόθηκε η αίσθηση ότι θα αλλάξει την πολιτική του με βάση τις αρχές τις οποίες του υπέδειξαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Το πολικό ψύχος χαρακτηρίζει τις σχέσεις Μητσοτάκη με τους Καραμανλή – Σαμαρά. Πέρυσι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί δεν έδωσαν το παρών στην ΔΕΘ καθώς η όλη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε μόνο μία μέρα διότι ο Daniel χτύπησε την Θεσσαλία. Η τελευταία φορά που πήγαν  στην ΔΕΘ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά για δείπνο μετά την ομιλία Μητσοτάκη και οι δυο άνδρες τα είπαν για ώρα και ήρθαν ακόμη πιο κοντά. Πληροφορίες, πάντως, που ανέφεραν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σχεδιάζουν και νέα κοινή εμφάνιση, διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές.

Μέσα στο 2026 ξεκινά η αναβάθμιση της ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει το Σάββατο τις πύλες της με απαρχαιωμένες υποδομές (και απαρχαιωμένη εμπορική στρατηγική…) αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την ανάπλαση του χώρου με πολυετή Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στόχος του Υπερταμείου, που ελέγχει την κρατική HELEXPO – ΔΕΘ είναι να έχει επιλεγεί ανάδοχος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ώστε εντός της επόμενης χρονιάς να αρχίσουν τα έργα. Ακούγεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες όπως η Dimand καθώς στο χώρο που σήμερα φιλοξενεί την ΔΕΘ προβλέπεται, εκτός από το συνεδριακό σκέλος, και η κατασκευή κτιρίων γραφείων και ξενοδοχείου. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα του σχεδίου, παράλληλα με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί πως τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον για ένα έργο που θα φτάσει τα 300 εκατ. και η δημόσια συμμετοχή φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές πρωτιές στη βιομηχανία

Μια χαρά τα έγραψε χθες στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Η Ελλάδα πράγματι παράγει το 50% των χημικών φαρμάκων ογκολογίας στην Ευρώπη (9 – 10 εκατομμύρια φιαλίδια), το 25% των φαρμάκων πενικιλίνης (36 εκατομμύρια φιαλίδια) και το 30% των καρδιομεταβολικών φαρμάκων. Πως η Ελλάδα κατέχει μερίδιο 20% στην ευρωπαϊκή αγορά πρωτογενούς αλουμινίου και στην παραγωγή αλουμίνας ελέγχει περίπου το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς. Επίσης η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων χαλκοσωλήνων στην Ευρώπη κατά όγκο; Μια ελληνική εταιρεία με έδρα στην Εύβοια, με 40 χρόνια διεθνούς παρουσίας, είναι ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς στον τομέα των κεραμικών παγκοσμίως. Επίσης η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στα προϊόντα μαρμάρου, «ακατέργαστα ή περίπου κομμένα». Το πρόβλημα είναι, όμως, πως αυτές οι επιτυχίες, με την εξαίρεση των φαρμάκων, είναι σε τομείς χαμηλής τεχνολογικής αξίας, σε τομείς με σχετικά χαμηλά περιθώρια κέρδους. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε και άλλους κλάδους που πρωτοπορούν τεχνολογικά όπως οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες με τις τεράστιες επενδύσεις σε κέντρα έρευνας.

Οι προβλέψεις Ρέτσου για δύσκολο 2025 στον τουρισμό

Το 2025 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περίοδο 2022 – 2024 υποστηρίζει ο τέως πρόεδρος του συνδέσμου των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος που είναι και βασικός μέτοχος των ξενοδοχείων «Ηλέκτρα». Με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που περιέχει σκληρές εκφράσεις εναντίον όσων βάλλουν κατά του τουριστικού κλάδου, ο Γ. Ρέτσος ζητάει να υπάρξει επιτέλους πραγματική διαβούλευση για τον τουρισμό στη χώρα μας που φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας με κραυγές περί «υπερτουρισμού» και των περιβαλλοντικών ζητημάτων που εγείρονται από τοπικούς παράγοντες κατά συγκεκριμένων επενδύσεων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Η στήλη πιστεύει πως στην κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μελετήσουν προσεκτικότερα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει όχι επειδή το ζητάει ο τέως πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του κλάδου. Επειδή ήδη φαίνονται τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για τον κλάδο και τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Φταίει μόνο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου;

Στην Briq ΑΕΕΑΠ υποστηρίζουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την ICI ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά επειδή έχει μπλέξει στις διαδικασίες της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου! Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων του Θεοδ. Φέσσα και Ευγ. Κουτσουρέλη του ομίλου Quest έχει αγοράσει από τις αρχές του χρόνου τα 17 ακίνητα της ICI αλλά η συγχώνευση αργεί. Κυκλοφορούν διάφορα περί αλλαγών στη σχέση ανταλλαγής που είχε οριστεί σε μια μετοχή ICI για κάθε 1,42 μετοχές της Briq. Ο Θεοδ. Φέσσας έχει πικρή εμπειρία από παλαιότερες επιχειρηματικές συνεργασίες και δεν είναι από τους ανθρώπους που παραδίδει εύκολα τα όπλα. Για να δούμε που θα καταλήξουν οι δύο μέτοχοι των ΑΕΕΑΠ.

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει σοβαρό ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας

Το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που δεν θα πωλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσα στον επόμενο μήνα θα μεταφερθεί στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αφού η ΕΕΣΥΠ ΑΕ θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ θα βρεθεί με την προίκα των μετοχών της Εθνικής που θα μεταφέρει στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Πόσο θα είναι αυτό το ποσοστό; Το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει από 10% έως 13% της Εθνικής Τράπεζας ανάλογα με τη ζήτηση. Σήμερα το ΤΧΣ έχει το 18,4%. Το μερίδιο θα πουληθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσια προσφορά.

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version