Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός, ποιος προτείνει για υπουργό τον …Κουβέλη, γιατί απηύδησε ο Νίκος, πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί, έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4 και η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα

Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός, ποιος προτείνει για υπουργό τον …Κουβέλη, γιατί απηύδησε ο Νίκος, πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί, έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4 και η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα

Από Τρίτη ο ανασχηματισμός

Την ερχόμενη εβδομάδα και όχι τα επόμενα εικοσιτετράωρα όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από το Μαξίμου, θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ανασχηματισμό. Τον προανήγγειλε μετά το αρνητικό αποτέλεσμα (28,3%) των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου που είναι 11 μονάδες κάτω από τις εθνικές εκλογές του 2023, και 5 μονάδες κάτω από τον πήχη το 33% των ευρωεκλογών του 2019. «Το υπουργικό συμβούλιο τις Παρασκευής θα γίνει με την σημερινή σύνθεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στον Αντώνη Σρόιτερ, στον «Άλφα». Το Σάββατο αναχωρεί για την Ελβετία που φιλοξενεί στις 15 – 16 Ιουνίου διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στην οποία θα συμμετάσχουν 90 κράτη. Θα είναι παρών ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, δεν έχει προσκληθεί όμως ο Πούτιν αν και είναι το δεύτερο μέρος με καθοριστικό λόγο για την λήξη του πολέμου. Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο στόχος είναι ένας οδικός χάρτης ως προς το πως θα ενταχθεί η Ρωσία και η Ουκρανία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Άτυπο δείπνο των «27»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελβετία θα πετάξει στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά τις ευρωεκλογές. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει σε άτυπο δείπνο των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και θα κάνουν μία πρώτη συζήτηση για τις υψηλές καρέκλες την επόμενη πενταετία στα κοινοτικά όργανα.

Δεν είναι έτοιμος

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα ξημερώματα της Τρίτης. Τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις «διορθωτικές αλλαγές» στην κυβέρνηση, όπως τις αποκάλεσε στην συνέντευξη του. Δεν είναι έτοιμος ακόμη ως προς τα πρόσωπα τα οποία θα εντάξει στο αφήγημα των αλλαγών που σκοπεύει να κάνει στην κυβερνητική πολιτική με στόχο να ξαναμιλήσει με το ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που η ΝΔ έχασε μέσα σε ένα χρόνο.

Τον …Κουβέλη!

Το φαρμακερό σχόλιο ήρθε από κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, μόλις άκουσε την ανάλυση που κάνει το Μαξίμου για τα εκλογικά αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου. Ότι δηλαδή, ο αριθμός των ψήφων έδειξε την ΝΔ να έχει ισοβαρείς διαρροές προς τα δεξιά και προς το κέντρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την στρατηγική «κλίνατε επί δεξιά» στον ανασχηματισμό που θα κάνει. «Μπορεί να υπουργοποιήσει και τον …Φώτη Κουβέλη», δήλωσε ειρωνικά εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς που ακονίζει τα μαχαίρια της για την επόμενη του ανασχηματισμού.

Καζάνι που βράζει!

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το ΠΑΣΟΚ Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και άλλα στελέχη έχουν ασκήσει κριτική αφήνοντας αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ να αποκομίσει οφέλη, τόσο από την πτώση της ΝΔ από το 41% στο 28%, όσο και από την περαιτέρω συρρίκνωση του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την ενόχλησή του. «Δεν τους μπορώ άλλο», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του. Από την άλλη όμως υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα, η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει την απήχηση του στα αστικά κέντρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις αλλά και μικρότερες. Στα χωριά πάει καλύτερα. Είναι μία παθογένεια που θα το καθηλώσει στην τρίτη θέση εάν δεν βρει και αντιμετωπίσει τα αίτια.

Ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη συνέντευξη του, στον Αντώνη Σρόιτερ, στον «Άλφα», ότι το τεκμαρτό στους ελεύθερους επαγγελματίες αν και είναι σωστό μέτρο η κυβέρνηση το πλήρωσε. 

«Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα, έπρεπε, ίσως, να το επικοινωνήσουμε με διαφορετικό τρόπο».

Ο στόχος του φορολογικού μέτρου όμως είναι να περιορίσει την φοροδιαφυγή. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι  επαγγελματίες που δήλωναν στην εφορία λιγότερα έσοδα από τους υπαλλήλους τους. Στα αυτιά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, έφτασαν τα σχόλια υπουργών ότι η ΝΔ πλήρωσε στις ευρωεκλογές τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ίδιος απαντάει με τα exit polls, που έδειξαν ότι η ΝΔ παραμένει πρώτη στην προτίμηση τους. Την ψήφισαν σε ποσοστό 29,3% και μόλις το 11,8% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 11,9%  ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Υπολογίζονται γύρω στους 75.000. Και σίγουρα είναι και αρκετές άλλες οι αιτίες που η ΝΔ υπέστη το εκλογικό σοκ με πρώτη την ακρίβεια που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της. «Αχ αυτή η …συναδελφική αλληλεγγύη», σχολίαζαν στελέχη του υπ. Οικονομικών.

Στην ΔΕΘ!

Οι «σημειακές αλλαγές» στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τις οποίες υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός θα αφορούν τυχόν αδικίες που θα εντοπιστούν με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, όμως, στα τέλη Ιουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Νέο μοντέλο

Αποφασισμένος να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο είναι ο πρωθυπουργός. Στην προηγούμενη θητεία η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «πέτυχε να κάνει θόρυβο και να κλέψει τις εντυπώσεις, ενθέτοντας την χώρα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Στην επόμενη θητεία θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή και συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα των ευρωβουλευτών ο συντονισμός της οποίας ανατέθηκε στην Ελίζα Βόζεμπεργκ, το πρωθυπουργικό γραφείο με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον τομεάρχη διεθνών σχέσεων, βουλευτή, Τάσο Χατζηβασιλείου, και το γραφείο του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βράιλα.

«Να ακουγόμαστε»

«Στις Βρυξέλλες να ακούγονται οι θέσεις της Ελλάδας και στην Ελλάδα να ακούγονται ότι κάνουμε στο ευρωκοινοβούλιο» είναι η εντολή του πρωθυπουργού στους εφτά ευρωβουλευτές της ΝΔ που εξελέγησαν την Κυριακή. Οι πέντε, ο Γιώργος Αυτιάς, η Ελίζα Βόζεμπέργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας ήταν παρόντες στο Μαξίμου. Υπήρχαν και δύο συνδέσεις με τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές της Αλβανίας και με τον Βαγγέλη Μειμαράκη που ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την εκλογή του προεδρείου  του ΕΛΚ.  Μία  θέση αντιπροέδρου διεκδικεί και ο ίδιος.

Θα αποφυλακιστεί;

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη με στόχο να αποφυλακιστεί ο Φρέντι Μπελέρης και να δώσει κανονικά το «παρών» στην ορκωμοσία του νέου ευρωκοινοβουλίου στις 16 – 19 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Είναι πιθανό ένα ακόμη ταξίδι του ευρωβουλευτή και προέδρου της Επιτροπής για την Αλβανία του ευρωκοινοβουλίου Μανώλη Κεφαλογιάννη στις φυλακές όπου κρατείται ο δήμαρχος και εκλεγμένος ευρωβουλευτής αλλά και στα Τίρανα. Διπλωματικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η ελληνική κυβέρνηση. Ο Μπελέρης εφόσον ορκιστεί ευρωβουλευτής δεν θα ορκιστεί για δήμαρχος Χειμάρρας και θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δημοτικές εκλογές σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο.

Οι κάρτες!

Στην Επιτροπή Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου θα είναι ο Γιώργος Αυτιάς. Τα σαββατοκύριακα που θα βρίσκεται στην Αθήνα σκοπεύει να παρουσιάζει στην τηλεόραση ότι σημαντικό συζητείται και αποφασίζεται στις Βρυξέλλες. «Θα επανέλθουν οι κάρτες!» είπε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό. Παρούσα στην συνάντηση με τους ευρωβουλευτές ήταν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος που θα συντονίζει την προβολή στα ΜΜΕ.

Πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί

Από την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι την ταχύτερη υλοποίηση κρίσιμων έργων ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια και επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός (πληρώνουμε εμείς για να μη μείνουν στη μέση!), οι περισσότεροι από τους νέους υπουργούς του φημολογούμενου ανασχηματισμού θα βρουν πολλούς καυτούς φακέλους εκκρεμοτήτων στα γραφεία τους. Είτε ενοποιηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Εσωτερικών, είτε παραμείνει αυτόνομο, κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα έργα ψηφιοποιήσεων και οι άλλες τεχνολογικές παρεμβάσεις στο δημόσιο. Όποιος και αν πάει στο υπουργείο Υποδομών, αν επιβεβαιωθούν όσοι προεξοφλούν έξοδο Χρ. Σταϊκούρα, πρέπει να σκοτωθεί στο τρέξιμο για να πρασινίσουν πολλά κόκκινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα δίκτυα φορτιστών μέχρι τον ΒΟΑΚ. Δύσκολο καλοκαίρι.

Έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών

Από το 2017, όταν η Ελλάδα άρχισε να ξαναμπαίνει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών έχουμε ζήσει δύο κύματα προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων. Στο πρώτο κύμα ήρθαν οι επενδυτές υψηλού ρίσκου, κυρίως τα hedge funds, που αναζητούσαν γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Τους είδαμε να τοποθετούνται κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα και κάποιους άλλους τομείς που επιτρέπουν τη γρήγορη είσοδο και έξοδο! Στο δεύτερο κύμα είδαμε να έρχονται περισσότερο μεσοπρόθεσμοι επενδυτές, funds όπως η CVC και η BC Partners, που έχουν ορίζοντα επένδυσης πέντε έως οκτώ χρόνια. Κάποια από αυτά τα funds βρίσκονται σήμερα στην έξοδο και αναζητούν αγοραστές προκειμένου να γράψουν τα κέρδη που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα.

Τώρα χρειάζεται να προσελκύσουμε το τρίτο και καλύτερο κύμα ξένων επενδυτών, τους μακροπρόθεσμους, με ορίζοντα 15ετίας και πλέον. Η επικείμενη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής απευθύνεται ακριβώς σε αυτούς τους επενδυτές. Σε κεφάλαια που θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητα/εταιρεία στην οποία επενδύουν. Όχι σε hedge fund ή μεσοπρόθεσμους επενδυτές που θα εξωραΐσουν την εικόνα μιας εταιρείας που αγόρασαν (πιθανώς με 50 – 100 απολύσεις!) προκειμένου να την πωλήσουν και να φύγουν.

Πως θα προσελκύσουμε παίκτες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά και θα βρίσκεται πάντοτε στην άκρη του μυαλού των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων», έλεγε χθες αναλυτής ισχυρού διεθνούς οίκου ελεγκτικών / συμβουλευτικών υπηρεσιών. Όμως, όπως πρόσθεσε, «μπορούμε να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές με συνέχιση των πρωτοβουλιών για μείωση της γραφειοκρατίας, με επιτάχυνση των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ώστε να μη βρίσκεται η Ελλάδα στον πάτο σχετικών διεθνών δεικτών και με άλλες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διαφάνεια στις κρατικές αποφάσεις». Ανέφερε το παράδειγμα ευρωπαϊκού ομίλου ο οποίος παραλίγο να πέσει θύμα πλεκτάνης μεταξύ της εταιρείας που ήθελε να εξαγοράσει και επίορκων κρατικών λειτουργών που επιστρατεύθηκαν ώστε να εγκρίνουν αποφάσεις που θα ανέβαζαν την αποτίμηση της τελευταίας. Ευτυχώς οι άνθρωποι δεν ήταν …αμερικανάκια!

Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4

Η Deloitte παραμένει σταθερή στo κτίριο της Φραγκοκλησιάς που φιλοξενούσε κάποτε τα Villaga Cinemas. Η PwC μετακομίζει περίπου 800 μέτρα πιο κάτω, στο κτίριο που κατασκεύασε σε χρόνο – ρεκόρ η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Dimand στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Χθες έγινε γνωστό πως η EY συμφώνησε να μισθώσει δύο κτίρια στο υπό κατασκευή συγκρότημα «The Grid» της Noval Property και Brook Lane Capital στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου, δηλαδή ούτε 1.000 μέτρα από την Deloitte. Το κτίριο αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2028. Όσο για τον τέταρτο των Big-4, την KPMG, εκτός από τη Λεωφόρο Συγγρού διατηρεί γραφεία επίσης στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι. Ένας από τους ανερχόμενους παίκτες στις ελεγκτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στη χώρα μας, η Forvis Mazars, που παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά ως ενιαίο σχήμα, στεγάζεται πάντως μακριά από τον Παράδεισο (Αμαρουσίου), στο Παλαιό Φάληρο.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα!

Ανακοινώθηκαν χθες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι πως ο Λεωνίδας Μπόμπολας δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία και θα παραμείνει μέτοχος της ΗΛΕΚΤΩΡ με ποσοστό 6%. Έτσι οι δύο επιχειρηματικές οικογένειες, μέσω της νεότερης γενιάς, θα είναι και πάλι συνέταιροι!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις