Site icon NewsIT

Ο «ανένδοτος» Μητσοτάκης, το μασάζ Κασσελάκη σε Όλγα, Νοτοπούλου, Φλαμπουράρη, η καινοτομία και η Ζέφη, έρχεται πέλεκυς για Λύτρα, οι τραπεζίτες χτυπούν το καμπανάκι για επενδύσεις και αλλαγές, το σύνθημα συγκράτησης τιμών στο ρεύμα και τα ακροβατικά της Hellenic Train

25.07.2024 | 06:20
Ο «ανένδοτος» Μητσοτάκης, το μασάζ Κασσελάκη σε Όλγα, Νοτοπούλου, Φλαμπουράρη, η καινοτομία και η Ζέφη, έρχεται πέλεκυς για Λύτρα, οι τραπεζίτες χτυπούν το καμπανάκι για επενδύσεις και αλλαγές, το σύνθημα συγκράτησης τιμών στο ρεύμα και τα ακροβατικά της Hellenic Train

Businessman works on laptop Showing business analytics dashboard with charts, metrics, and KPI to analyze performance and create insight reports for operations management. Data analysis concept.Ai

«Ανένδοτος» 

Δεν θα συμβιβαστεί με ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλής πτήσης στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάει το Politico. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ανένδοτος στο να λάβει η χώρα του μια πολύ σημαντική θέση όταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συγκροτήσει την κορυφαία ομάδα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανέφερε στον πρόλογο της συνέντευξης του. Το έγκυρο περιοδικό εκτιμάει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico.

Επίτροπος για την Μεσόγειο

Όχι δεν εποφθαλμιά τη θέση του νεοαναγγελθέντα Επιτρόπου για τη Μεσόγειο την οποία άλλωστε φαίνεται ότι πήρε η Κύπρος, σύμφωνα με τις πηγές του newsit. «Υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ, και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Την άλλη εβδομάδα θα ξέρουμε και το χαρτοφυλάκιο και τον ή την υποψήφια Επίτροπο που θα πρέπει να κάνει εντατικά για τις δύσκολες ακροάσεις που θα ακολουθήσουν. Θα υπάρχουν και αντιπροεδρίες στη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Και οι μνηστήρες είναι πολλοί.

Μασάζ Κασσελάκη

Μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη, όπως φαίνεται, μετά το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο στην διαδικτυακή συζήτηση για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Η αλλαγή της ημερομηνίας (4-6 Οκτωβρίου) μπήκε από τον Σωκράτη Φάμελλο στη λογική ότι συμπίπτει με τις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αν θα έπρεπε να αλλάξει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης που δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση εμφανίστηκε ξαφνικά στην οθόνη, εκνευρισμένος διότι την ημερομηνία την πρότεινε εκείνος και την ψήφισε και η Κεντρική Επιτροπή. Το να εγείρεται θέμα από το πουθενά το εξέλαβε, στον ΣΥΡΙΖΑ της αμφίδρομης καχυποψίας, ως μία ακόμη αμφισβήτηση του. «Όποιος θέλει να φύγει, να φύγει, τέλος» αντέδρασε. Αποχώρησαν από την διαδικτυακή συζήτηση η Όλγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι. 

«Πάμε μαζί;»

Σε λίγο άρχισε τα τηλέφωνα ο Στέφανος… Το ερώτημα που έθετε ήταν γιατί αυτό το συνεχές ροκάνισμα; Δεν είναι έντιμος; Τα έχει βάλει άλλος τόσο ανοιχτά με συμφέροντα και με ΜΜΕ όσο ο ίδιος που δεν έχει εξαρτήσεις; Οι πληροφορίες λένε ότι κάλεσε την Όλγα Γεροβασίλη να πάνε μαζί για να εκτοξεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπρόεδρος της βουλής φάνηκε να μαλακώνει. «Μια χαρά είμαστε με την Όλγα» έγραψε στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος. Και να μην ξεχνάμε τι πόλεμο είχατε κάνει στην Όλγα για το Πόθεν Έσχες της για 20 ευρώ…Ναι: για 20 ευρώ, ενώ εσείς κουρέψατε δάνεια 10 εκ. ευρώ με το κόστος να μετακυλίεται στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτοί είστε. Και δεν θα μας διασπάσετε ποτέ.» «Κι εμείς αγαπήσαμε αλλά δεν κάναμε έτσι», σχολίασε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον «παππού» και τους …μικρούς

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρά τις κόντρες τους αισθάνεται ότι έχει καλή επικοινωνία με τους «μικρούς», τον Κώστα Ζαχαριάδη και την Κατερίνα Νοτοπούλου. Αντιλαμβάνεται ότι οι «τσιπρικοί» έχουν εκτός από πολιτική και στενή προσωπική σχέση από παλιά με τον πρώην πρωθυπουργό όπως για παράδειγμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης – «παππού» τον φωνάζουν οι γιοί του Τσίπρα. Θεωρεί όμως ότι ο ίδιος επιδίωξε να είναι κοντά με τον πρώην πρωθυπουργό χωρίς να βρει την ανταπόκριση που θα ήθελε όπως είπε και στον Φλαμπουράρη. Το νόμισμα έχει δυο πλευρές. Αν πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ η σκιά της υπονόμευσης του προέδρου ή το ενδεχόμενο διάσπασης χαμένοι θα βγουν όλοι. «Η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος αλλά και όλων των στελεχών είναι να οδηγηθούμε σε ένα ενωτικό συνέδριο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά στον Σκάι. Και χθες το γραφείο του στη Βουλή ο Στέφανος Κασελάκης είδα αρκετούς βουλευτές σε μια προσπάθεια να βρούνε έναν κοινό βηματισμό.

Στο Da Capo

Από το γυμναστήριο όπου πήγε νωρίς το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο γνωστό καφέ του Κολωνακίου Da Capo, χθες (24.7.2024). Ήταν μαζί με την κόρη του Δάφνη. Φορούσαν τα αθλητικά τους. Εκείνος ήπιε εσπρέσο, εκείνη φρέντο εσπρέσο. Μίλησε με τον εκδότη Χάρη Παυλίδη και χαιρέτησε κόσμο. Πέρασε από εκεί και ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης. Κάθισαν μαζί σε ένα απομονωμένο τραπέζι και τα είπαν για λίγο. Μετά έφυγε για το σπίτι και από εκεί για το Μαξίμου και τη Βουλή όπου μίλησε για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. 

Καινοτομία

Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Στην ιστοσελίδα του kartinis.gr ανέβασε πλατφόρμα φιλική στους τυφλούς που τους δίνει την  δυνατότητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και να βάλουν την υπογραφή τους. Έτσι και δεν αισθάνονται απομονωμένοι και συμμετέχουν στην διαδικασία στήριξης του υποψήφιου προέδρου της αρεσκείας τους.

Με την Άννα

Η πρώην βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, ανέλαβε υπεύθυνη του γραφείου τύπου της υποψήφιας για την ηγεσία του Κινήματος Άννας Διαμαντοπούλου. Ήταν εκτός «συστήματος» του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν και ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2023 εκείνη δεν κατάφερε να εκλεγεί. Έχει την ίδια άποψη με την Άννα Διαμαντοπούλου για τα μη κρατικά ΑΕΙ τα οποία δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Σύμπλευση και στήριξη στην Άννα.

Καμπάνα για Λύτρα

Σήμερα (25.7.2024) το Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με πρόεδρο τον εξαιρετικό νομικό Σωτήρη Φέλιο, πιθανόν θα αποφασίσει για τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα που βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταγγελία της συζύγου του για ξυλοδαρμό. Η διαδικασία προβλέπει ότι του αποστέλλεται  το κατηγορητήριο, εκείνος απαντά με υπόμνημα. Έγιναν αυτές οι ενέργειες. Σήμερα ή θα παρουσιαστεί ο ίδιος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ή θα εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και θα καταθέσει και νέο υπόμνημα. Το κλίμα είναι βαρύ για τον Λύτρα. Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης, γεγονός που λαμβάνεται υπόψη. Θα πέσει πέλεκυς. Η κακοποίηση είναι επαχθές αδίκημα που δεν πρέπει να μπαίνει κάτω από το χαλί, τιμωρείται.

Οι τραπεζίτες χτυπούν το καμπανάκι για τις μεταρρυθμίσεις

Εβδομάδα γενικών συνελεύσεων τραπεζών αυτή που διανύουμε και οι διοικήσεις, με ευγενικό τρόπο όπως επιβάλλουν οι θέσεις τους, χτυπούν το καμπανάκι στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβία για τις ξένες επενδύσεις ήρθε χθες ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, να επισημάνει πως μπορεί η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά κανονικότητας αλλά είναι πολλά τα εμπόδια στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Σήμερα περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Μυλωνάς έχει μιλήσει αρκετές φορές για την επενδυτική έκρηξη που χρειάζεται η χώρα ώστε να επιταχύνει το βηματισμό της και να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το σύνθημα συγκράτησης τιμολογίων στο ρεύμα

Η Metlen μέσω της Protergia έδωσε χθες το σύνθημα συγκράτησης τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ανακοίνωσε πως για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς χρήστες θα διατηρήσει τα τιμολόγια του Αυγούστου στα επίπεδα του Ιουλίου. Όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλοι προμηθευτές. Για να είμαστε δίκαιοι, η ΔΕΗ ήταν αυτή που πρώτη προχώρησε σε συγκράτηση τιμών στα πράσινα τιμολόγια στα οποία έχει ενταχθεί μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών. Στο μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ βρήκαν, επίσης, καταφύγιο αρκετά νοικοκυριά που είδαν στο δίμηνο Μάϊου – Ιουνίου τις τιμές να ξεφεύγουν. Εδώ έρχεται να επιβεβαιωθεί η στήλη η οποία προέβλεψε πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί επιδότηση στα νοικοκυριά για τον Αύγουστο ή αν χρειαστεί θα είναι σημαντικά περιορισμένη. Και δικαιώνονται οι παρατηρήσεις της στήλης για τον δυσανάλογο θόρυβο που δημιουργήθηκε με προτροπές κάποιων κυβερνητικών στελεχών που συμπαρέσυραν και τον πρωθυπουργό.

Τα ακροβατικά της Hellenic Train με τις αποζημιώσεις που διεκδικεί

Θα μας συγχωρήσουν οι Ιταλοί της Hellenic Train αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τη χθεσινή ανακοίνωση για τις πρόσθετες αποζημιώσεις που διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο μετά το ατύχημα στα Τέμπη και τη θεομηνία «Ντάνιελ». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρουν τίποτα συγκεκριμένο, αλλά εξηγούν πως οποιαδήποτε διεκδίκηση βασίζεται σε κοινοτικές οδηγίες και στη σύμβαση ΥΔΥ (εκτέλεση επιβατικών δρομολογίων) που υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2022 με το ελληνικό δημόσιο. Τελικά, όμως, διεκδικούν πρόσθετες αποζημιώσεις και ποιου ύψους; Μήπως μπορούν να βγάλουν μια νεότερη, πιο αναλυτική, ανακοίνωση; Δεν θέλουμε να προσβάλλουμε τους ανθρώπους, αλλά ουδείς κατάλαβε τι ακριβώς ήθελαν να πουν με τη χθεσινή ανακοίνωση!

Η νέα εταιρεία του Πολ Κόλσον στο Πόρτο Χέλι

Μια νέα εταιρεία ίδρυσε ο Ιρλανδός κροίσος Πολ Κόλσον που, σε συνεργασία με μέλη της οικογένειας Γούτου, προωθεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή της Ερμιόνης και το Πόρτο Χέλι. Με διάσπαση του τομέα υφιστάμενων ξενοδοχείων (της AKS Hotels δηλαδή) της εταιρείας συμμετοχών του Κόλσον Ηinitsa Bay Holdings δημιουργείται η νέα εταιρεία «AKS Porto Heli Μονοπρόσωπη ΑΕ». Η Hinits Bay Holdings έχει ήδη καταθέσει προς διαβούλευση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση σε πεντάστερο τουριστικό συγκρότημα στη θέση Χηνίτσα του δήμου Ερμιονίδας. Το συγκρότημα εκτός από δωμάτια θα περιλαμβάνει και βίλες (κοντά στη θάλασσα και στο παλαιό αεροδρόμιο Αλεξίου) καθώς και κέντρο αναζωογόνησης, κ.α.

Τα πανηγύρια και η πραγματικότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η στήλη δε θα σταματήσει να επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την υλοποίηση μεγάλου αριθμού κρισιμότατων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν οδηγήσει σε ντόμινο καθυστερήσεων. Σε γενικές γραμμές η εικόνα δε συμβαδίζει με τους συνεχείς πανηγυρισμούς του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παπαθανάση τον οποίο καλούμε να επικοινωνήσει με τους αναδόχους μεγάλων έργων υποδομών και τεχνολογίας ώστε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε να συνεχίσουμε να πανηγυρίζουμε αλλά ταυτόχρονα να τραβήξουμε το αυτί κανενός κρατικού παράγοντα ώστε να προχωρήσουν τα έργα, να τηρηθούν τα ορόσημα και να μην παρακαλάμε για παρατάσεις!

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version