Site icon NewsIT

Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα με Αντετοκούνμπο, πριν ή μετά κληρώνει ο ή η Επίτροπος, η «ανταρσία» και οι «μεσσίες» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας, τρέχουν και για άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο και η εθνική στρατηγική για τα chips

22.07.2024 | 06:10
Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα με Αντετοκούνμπο, πριν ή μετά κληρώνει ο ή η Επίτροπος, η «ανταρσία» και οι «μεσσίες» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας, τρέχουν και για άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο και η εθνική στρατηγική για τα chips

Στον Σηκουάνα με Αντετοκούκμπο

Στην φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στον Σηκουάνα, θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, προσκεκλημένος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Δεκάδες σκάφη στα οποία θα επιβαίνουν οι χιλιάδες αθλητές των αποστολών από όλον τον κόσμο θα διασχίσουν μία διαδρομή έξι χιλιομέτρων μέσα σε παιχνίδια φωτός. Θα πλεύσουν από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, θα περάσουν κάτω από γέφυρες και πύλες όπως η Πον Ντεζ Αρ και η Πον Νεφ, και θα κάνουν μικρές στάσεις σε ορόσημα του Παρισιού και βεβαίως τον Πύργο του Άιφελ. «Να ευχηθώ καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που ξεκινούν το προσεχές Σάββατο» έγραψε στην εβδομαδιαία ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μια ημέρα νωρίτερα, στην τελετή έναρξης, θα καμαρώσουμε την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να «ανοίγουν» πρώτοι την παρέλαση των χωρών κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη»! Οι δυο κορυφαίοι θα εμφανιστούν πρώτοι στην παρέλαση των σκαφών στον Σηκουάνα.

Κληρώνει

Πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού ή με την επιστροφή του από το Παρίσι – είναι θέμα λίγων ημερών- θα ανακοινώσει το όνομα του ή της νέας Επιτρόπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Κύπρος (Επίτροπο για την Μεσόγειο σε ανοιχτή γραμμή με την ύπατη αρμοστή Κάγια Κάλας) και άλλες εσωτερικές πληροφορίες για την σύνθεση της νέας Ευρωπαΐκής Επιτροπής. Κι αυτό δείχνει ότι έχει ανοιχτή γραμμή με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αποκλείεται επομένως να μην έχει κάνει συζητήσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα όπως και το πρόσωπο που θα το διαχειριστεί. 

Κεραμέως – Τζιτζικώστας

Το βέβαιο είναι ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από τους ηγέτες – ακόμη και από τις μικρές χώρες που δικαιούνται έναν μόνο Επίτροπο- να της προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα και να επιλέξει εκείνη, όπως διέρρευσε από το γραφειο της. Στο τραπέζι είναι δυο ονόματα από ελληνικής πλευράς με βάση το μέχρι στιγμής ρεπορτάζ: του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Ποιος από τους δυο θα κόψει το νήμα θα το ξέρουμε σε λίγες ημέρες. Μπαίνουν στην κούρσα των τελευταίων μέτρων επί ίσοις όροις. Τις τελευταίες ώρες όμως πυκνώνουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει δυστοκία όσον αφορά στις υποψήφιες γυναίκες για την Επιτροπή μετά την πρώτη ανταπόκριση που υπήρξε από τους «27» ηγέτες και εντείνονται οι πιέσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για γυναίκες Επιτρόπους. Κοντος ψαλμός…

Ξένοι!

Στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης της θλιβερής επετείου των  50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Την ώρα που ολοκλήρωνε την επίσκεψη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και απογειωνόταν για την Αθήνα, προσγειωνόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως όχι τυχαία! Ξένοι και εντός και εκτός. Αντίθετα είναι εμφανής η προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάρτησε ένα απόσπασμα από την συνάντηση του με την Χαρίτα Μάντολες, ένα πρόσωπο – σύμβολο που πριν από 50 χρόνια, μπροστά στα μάτια της εκτυλίχτηκε η τουρκική εισβολή με βιωματική τραγωδία, είδε τους Τούρκους να σκοτώνουν τον σύζυγό της, τον πατέρα της και άλλους στενούς της συγγενείς. 

«Νίκο μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης  σήκωσε πολύ το θέμα των αγνοούμενων τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες αλλά Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Με ανάρτηση του απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στον ενικό. «Αγαπητέ Νίκο: Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους» ανέφερε. «Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση». Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτείνει κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πραγματικές προθέσεις και των δυο θα φανούν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που συμπίπτουν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

«Ανταρσία»

Βαρύ είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι «Τσιπρικοί» που βράζουν με τις διαρροές της Κουμουνδούρου που συνδέουν τον Γιάννη Δραγασάκη με τραπεζικά συμφέροντα. Αμετακίνητη είναι όμως και η Κουμουνδούρου διότι βλέπει στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην αντιπροέδρου του Τσίπρα, με αιχμές κατά Κασσελάκη,  ως ένα νεύμα σε «ανταρσία». Έτσι ερμηνεύεται η φράση Δραγασάκη για την ανάγκη να υπάρξει «νέος μαζικός λαϊκός φορέας». Μπορεί όμως να ανατραπεί η αριθμητική των ηττημένων αν ενωθούν η Νέα Αριστερά, με τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη που κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές και με πρώην βουλευτές που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με το ένα πόδι έξω; Επίσης ο Τσίπρας τι νόημα έχει να επιστρέψει για ένα κόμμα, φορέα κλπ πολύ μικρότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ που άφησε το 2023; Η το ΠΑΣΟΚ – με όποιον ή όποιαν εκλεγεί αρχηγός- θα τρέξει να μπει υπό την σκέπη του όποιου νέου φορέα; Η ιστορία έχει δείξει ότι «μεσσίες» υπάρχουν μόνο στα σενάρια. Η ζωή τους αφήνει πίσω της. Κι αυτό που υπερισχύει στο τέλος είναι το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης όπως την ερμηνεύει και την επιζητεί ο καθένας.

Εκτός φυλακής ο Μπελέρης;

Το απόγευμα του Σαββάτου έληξε η 5νθήμερη άδεια που έδωσαν οι αλβανικές αρχές στον Φρέντη Μπελέρη για να παραβρεθεί στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και να αναλάβει τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτής της ΝΔ. Επέστρεψε στις φυλακές – αν και δεν το περίμεναν οι Αλβανοί, όπως σχολίαζαν ομογενείς. Αλλά η αρχή έγινε. Στη συνάντηση που είχε ο Μπελέρης με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση του, του είπε ότι ο Έντι Ράμα της υποσχέθηκε ότι θα του δίνει άδεια να συμμετέχει στις εργασίες της ολομέλειας μέχρι να αποφυλακιστεί. Ως ευρωβουλευτής  ορίστηκε μέλος στις Επιτροπές Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), Αναφορών (PETI), Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) και Αλιείας (PECH). 

Αγώνας δρόμου

Καθώς έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του και με το δεδομένο της ανοιχτής γραμμής Μέτσολα – Ράμα,  να γίνει αποδεκτό το αίτημα του και να τον αφήσουν ελεύθερο νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Οι δικηγόροι του  προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες. Στις 4 Αυγούστου είναι οι δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα. Ο υποψήφιος που στηρίζει ο Μπελέρης μαζί με την αντιπολίτευση και το κόμμα της Ομόνοιας είναι ο ομογενής επιτυχημένος επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ Πέτρος Γκικουρίας. Έχει γεννηθεί στους Δρυμάδες και η οικογένεια του συμμετείχε σε αγώνες και κυνηγημένη μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στο πλευρό του Γκικουρία και ο γιος του Φρέντη Μπελέρη, Πέτρος. Ο υποψήφιος δήμαρχος περίμενε τον Μπελέρη έξω από τις φυλακές. «Η Χιμάρα έχει πια Ευρωβουλευτή. Ήρθε η ώρα από τις 4 Αυγούστου να αποκτήσει και Δήμαρχο» δήλωσε.

Selfies στην Petite France 

Σε εστιατόριο, σε ένα από τα πιο παραδοσιακά και πλέον φωτογραφημένα κομμάτια της Petite France, δίπλα στο ποτάμι, στο Στρασβούργο,  πήγε για φαγητό η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ολομέλειας. Η πλατεία αυτή έχει εστιατόρια με τραπέζια, κάτω από τα τεράστια πλατάνια και αποτελεί τόπο συνάντησης των ευρωπαϊκών αποστολών που δίνουν το παρών στην ολομέλεια. Είναι το στέκι και για τους ξένους δημοσιογράφους. Αρκετοί πήγαν να  χαιρετήσουν την Μέτσολα που πρόθυμα δεχόταν να βγάλει selfies με όλους. Δεν είναι τυχαίο το ρεκόρ ψήφων που πήρε ξεπερνώντας κατά πολύ την πλειοψηφία των κομμάτων που την στήριξαν. Είναι προσιτή και έχει ανοιχτά αυτιά.

Το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πριν προλάβουν να κλείσουν το πρώτο μέτωπο με συμβιβασμό και την καταβολή προστίμου, οι τραπεζίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δεύτερο μέτωπο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή τη φορά για τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων που δεν είναι και τα υψηλότερα της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ ακόμα και σε προθεσμιακές καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες είναι μάλλον φειδωλές. Η στήλη αποφεύγει να ασχοληθεί με εν εξελίξει υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως αξίζει κάποιος να γράψει πως οι ελληνικές τράπεζες ωφελούνται από τη δύναμη της αδράνειας. Αν κάποιος ψάξει σήμερα διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες, από την Revolut μέχρι την N26 θα βρει εξαιρετικές προσφορές για καταθέσεις (ανοικτές, όχι προθεσμιακές) με επιτόκια 3%, ακόμα και 4%. Συνεπώς ένα νοικοκυριό μπορεί να προτιμήσει αυτές τις λύσεις γιατί θα πάρει με μια μικρή κατάθεση, μια καλή απόδοση. Χωρίς να περιμένει την Επιτροπή Ανταγωνισμού! Και όποιος πάει στο Σταθμό Συντάγματος του μετρό ή περπατάει στους δρόμους της Αθήνας θα διαπιστώσει πως η Revolut κάνει επιθετική καμπάνια για την προσέλκυση πελατείας το τελευταίο δίμηνο.

Η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το χθεσινό σχόλιο του πρωθυπουργού στο Facebook για την ανεργία. Ήταν σεμνό καθώς η εικόνα δεν είναι τόσο καλή που να επιτρέπει πανηγυρισμούς. Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, ενώ διαθέτει και ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ. Μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας που δεν περιορίζεται με τον επιθυμητό ρυθμό. Μιλάμε για περίπου 170.000 κενές θέσεις κυρίως σε τουρισμό, εστίαση και κατασκευές που δεν λένε να μειωθούν. Μήπως γιατί οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί; Μήπως γιατί οι άλλες παροχές (για παράδειγμα, η διαμονή) που έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ελεεινές; Μήπως γιατί η επιδοματική πολιτική ξέφυγε λιγάκι με αποτέλεσμα να ορισμένοι να μην έχουν κίνητρο να εργαστούν; Πρέπει να το δούμε πάντως. Για να τονίσουμε και τα θετικά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε χθες στο Facebook πως «τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ».

Τρέχουν να προσλάβουν και άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο!

Στρατιές από συμβούλους έχει προσλάβει στα χρόνια που λειτουργεί η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, το γνωστό Υπερταμείο, αλλά οι σχετικές αποφάσεις και διαγωνισμοί δεν έχουν τελειωμό! Δεν θα μετρήσουμε πόσους συμβούλους έχουν κατά καιρούς προσλάβει για την αμαρτωλή Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που διαχειρίζεται τα κρατικά ακίνητα. Ούτε τους «κυνηγούς κεφαλών» (head hunters) με τους οποίους συνεργάζεται για την αξιοκρατική τοποθέτηση διοικήσεων στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ. Ούτε για τους ξένους συμβούλους για ιδιωτικοποιήσεις, για τη σύσταση του «κρατικού επενδυτικού ταμείου» και δεν ξέρουμε τι άλλο. Το ανώτερο επίπεδο είναι η πρόσληψη συμβούλου αξιολόγησης των στελεχών που αξιολογήθηκαν από προηγούμενο σύμβουλο! Λέτε να γίνει κάτι τέτοιο; Μην το αποκλείετε.

Η εθνική στρατηγική για τα …chips

Δε λέμε, γιατί να μην ασχοληθούμε και με τους ημιαγωγούς (chips) και να φτιάξουμε μια εθνική στρατηγική, όπως αναφέρεται σε διαρροές του υπουργείου Ανάπτυξης για το σχέδιο της νέας ηγεσίας. Αλλά μήπως πρώτα κύριε υπουργέ της Ανάπτυξης να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Να δούμε δηλαδή τις αδειοδοτήσεις στη βιομηχανία ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Να πιέσουμε ώστε να βγουν από τα συρτάρια τραπεζών και servicers κρίσιμα βιομηχανικά ακίνητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαγιά για νέους επενδυτές; Να επιταχύνουμε, ουσιαστικά, την απονομή Δικαιοσύνης ώστε να ξεπαγώσουν μεγάλες ή μικρότερες επενδύσεις; Να οργανώσουμε καλύτερα τη διαχείριση αποβλήτων ώστε να περιοριστεί η δράση κυκλωμάτων; Να εντοπίσουμε κλάδους, όπως συνέβη με τη φαρμακοβιομηχανία, που έχουν περιθώρια ανάπτυξης και να τους στηρίξουμε διαχρονικά, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Μερικές ιδέες ρίχνουμε μέχρι να γίνουμε Silicon Valley των Βαλκανίων!

Στα μαρμαρένια αλώνια οι ξενοδόχοι με ιδιοκτήτες ή διαχειριστές Airbnb

Νέο επεισόδιο είχαμε στη σκληρή διαμάχη μεταξύ των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων στο Airbnb ή άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έγραψε ένα άρθρο (στην Καθημερινή) αναφέροντας οκτώ λόγους περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Έλαβε τάχιστα απάντηση από τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου των Εταιρειών Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων (STAMA Greece) Θεοχάρη Μιχαηλίδη. Ο Θ. Μιχαηλίδης έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πως «προφανώς τα ξενοδοχεία είναι μεγάλοι πελάτες της τράπεζας του και θέλει να τους χαϊδέψει τα αυτιά, αναπαράγοντας τα στερεότυπα που διακινούν εδώ και χρόνια. Ίσως θα έπρεπε να κάνει μια έρευνα να δει πόσες εταιρείες βραχυχρόνιων είναι πελάτες της τράπεζας του, τι τζίρους τους κάνουν και τι έσοδα τους αποφέρουν;» Η διοίκηση του STAMA Greece ετοιμάζει άρθρο – απάντηση σε όσα παραθέτει ο Τ. Αναστασάτος. Εχουν ανάψει τα αίματα!

αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version