Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Παρών ο Τσίπρας στο Σύνταγμα με Κασσελάκη, τα οικόπεδα του Ζαγορίου  και το «τσουνάμι» των καταγγελιών, πολύφερνη νύφη οι «σαμαρικοί» ψήφοι, το παιχνίδι με τις ηλεκτρικής διασυνδέσεις και η Μελόνι, οι Γιαπωνέζοι που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, η επιστροφή της οικογένειας Λογοθέτη

Παρών ο Τσίπρας στο Σύνταγμα με Κασσελάκη, τα οικόπεδα του Ζαγορίου  και το «τσουνάμι» των καταγγελιών, πολύφερνη νύφη οι «σαμαρικοί» ψήφοι, το παιχνίδι με τις ηλεκτρικής διασυνδέσεις και η Μελόνι, οι Γιαπωνέζοι που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, η επιστροφή της οικογένειας Λογοθέτη

Στέφανος και Αλέξης μαζί στο Σύνταγμα

Με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δίνει το «παρών» στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει τα ρέστα του. Ο στόχος είναι να ανεβάσει την συσπείρωση του κόμματος του. Αύριο Παρασκευή (7/6) πέφτει η αυλαία στην προεκλογική περίοδο και την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές σε μια αναμέτρηση που είχε περισσότερο εσωτερικά χαρακτηριστικά και όχι τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα που επηρεάζουν τη ζωή μας καταλυτικά. Η μεγάλη ανησυχία για την αποχή, αλλά και το πυρ ομαδόν που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης για το πόθεν έσχες που παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απάντησε, ενέτεινε την ανάγκη για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ώστε να σταλεί μήνυμα ενότητας. Την θετική απάντηση φέρεται να έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός χθες αργά το μεσημέρι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit.gr.

Μήνυμα συσπείρωσης

Άνοιγμα στον Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη όταν καταφέρθηκε κατά όσων τον πρόδωσαν. Η κίνηση Τσίπρα  εάν τελικά παρευρεθεί θα είναι και μια απάντηση στα σενάρια της επόμενης ημέρας που κάποια τον θέλουν να παίζει ρόλο ευρύτερα στην κατακερματισμένη κεντροαριστερά. Θα έχει μια στόχευση ακόμη, να μην κατηγορηθεί ότι δεν στήριξε το κόμμα του στην πρώτη εθνική και ευρωπαϊκή κάλπη μετά την δική του αποχώρηση. Δεν θα είναι έκπληξη εάν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβει και στην εξέδρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και βουλευτές που θα δώσουν το «παρών» στην συγκέντρωση του Συντάγματος.

Ο πόλεμος για το Ζαγόρι

Να δώσει τώρα το πόθεν έσχες των τελευταίων δύο χρονών (2022 και 2023) που δεν έχει καταθέσει, διότι δεν άνοιξε ακόμη η ανανεωμένη πλατφόρμα, κάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι η διαφορά που θα έχει από τα προηγούμενα  πόθεν έσχες του πρωθυπουργού είναι ότι την βίλα της Γλυφάδας που κληρονόμησε μαζί με τις αδελφές του από τους γονείς τους, την πούλησαν, πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ και το ένα δέκατο από αυτά το διέθεσε για την αγορά δυο οικοπέδων στο Ζαγόρι. 

Το σπίτι των Χανίων

Το σπίτι στα Χανιά ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το κληροδότησε στον εγγονό του, τον Κωνσταντίνο, γιο του σημερινού πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα σπίτι το όνομα του, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, διαψεύδοντας τον Στέφανο Κασσελάκη που τον κατηγορεί ότι έχει 45 ακίνητα. 

Τσουνάμι

Η άγρια πολιτική κόντρα η οποία ξεκίνησε με αφορμή το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη θα κυριαρχήσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Πηγές του Μαξίμου έλεγαν στο newsit.gr ότι έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων για την περιουσιακή κατάσταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το σπίτι στις ΗΠΑ όπως και για το σπίτι των Σπετσών. «Θα χρειαστεί έναν πολύ καλό δικηγόρο» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Αλληλοθαυμασμός!

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τις δυτικές συνοικίες όπου η ΝΔ καταγράφει και νέες απώλειες, περιόδευσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα στην Κεντρική Μακεδονία. Παντού τον συνόδευε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος διατηρεί προσωπική φιλία με τον Δένδια. Μαζί επισκέφτηκαν και τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. «Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πολιτικός που μεγάλωσε την Ελλάδα, τα είπε όπως έπρεπε στην Τουρκία, έβαλε τις κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο περιφερειάρχης για τον υπουργό Άμυνας. 

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες 

«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σάρωσε στις εκλογές, ξέρει όσο λίγοι την Ευρώπη και πως να την αξιοποιεί προς όφελος των πολιτών» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας. Ο Τζιτζικώστας έχει μεγάλο ενδιαφέρον να πάει για Επίτροπος. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα διαπραγματευτεί έναν δυνατό φάκελο για την Ελλάδα και μετά θα επιλέξει το πρόσωπο ώστε να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες. Στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Δένδια έδωσαν το «παρών» όλοι οι τοπικοί βουλευτές. Ήταν κάτι σαν πανστρατιά κατά των μικρών δεξιών κομμάτων που σαρώνουν σ´ αυτές τις περιοχές. Τον Ιούνιο του 2023 στο δήμο Ευόσμου η Ελληνική Λύση πήρε 12,26% και ήταν τρίτο κόμμα, οι Σπαρτιάτες 6,74% η Νίκη 6,18% κλπ.

Παντού οι «σαμαρικοί»

Πολλοί διεκδικούν τους «σαμαρικούς». Προχθές ο πρόεδρος των Δημοκρατών Ανδρέας Λοβέρδος άφησε να εννοηθεί ότι τον στηρίζουν στελέχη της ΝΔ με αξιώματα μαζί με τους οποίους υπέφεραν, στην Novartis, τους έλεγαν προδότες κλπ. Η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν ότι αναφερόταν στον Αντώνη Σαμαρά. Αυτή την ερμηνεία έδωσε και η πρόεδρος της Φωνής της Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου.  «Και επειδή άκουσα κάποιες δηλώσεις του κ. Λοβέρδου που περίπου είπε ότι έχει βοήθεια από στελέχη του κ. Σαμαρά τι να πει και η Φωνή Λογικής που το Νο2 του κ. Σαμαρά, ο κ. Κόλλιας, είναι φανερά μαζί μας, το έχει δηλώσει μας στηρίζει κι αυτός και πάρα πολλά άλλα στελέχη» δήλωσε στο «Μπρα ντε φερ» στα Παραπολιτικά 90,1. Στην Μεσσηνία, τον τόπο καταγωγής του Αντώνη Σαμαρά περιόδευσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στον οποίο έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα στην Πελοπόννησο που διαθέτει σε υψηλά ποσοστά δεξιά κοινά. Ήταν όλοι εκεί οι άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά. Και δήλωναν πρόθυμοι πρόθυμοι για συστράτευση σε μια εποχή που υπάρχει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα εκλογικά ποσοστά και οι εκλογικές περιφέρειες θα δείξουν ποιος στήριξε ποιον και που.

Στην εξέδρα!

Ο σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη Τάιλερ Μάκμπεθ δεν ήταν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πόθεν Έσχες και των δύο. Ο Τάιλερ εμφανίστηκε με ένα φοιτητικό δάνειο και με οφειλές σε πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους γύρω στα 170.000 δολάρια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε «χτυπήστε εμένα» όχι τον Τάιλερ που δεν έχει σχέση με την πολιτική. Δεν τον χτύπησε κανείς. Ούτε είχε λόγο να το κάνει. Στο Ηράκλειο τον ανέβασε πάνω στην εξέδρα μαζί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Βαγγέλη Αντώναρο κ.α. Το πόθεν έσχες διέψευσε πανηγυρικά και τις μπαρούφες που είχαν κυκλοφορήσει ότι τα λεφτά τα έχει ο Tάιλερ και όχι ο Κασσελάκης. 

Το παιχνίδι με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μόλις άρχισε!

Όσο εμείς ασχολούμαστε με την προσπάθεια να προχωρήσει η διασύνδεση Ελλάδας με Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθεί να αξιοποιήσει τη Σύνοδο των G-7 για να προχωρήσει τα δικά της σχέδια διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική. Θέλει να βάλει στο κάδρο μια μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Τυνησίας με την Ιταλία, ένα έργο πέντε δισ. ευρώ που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην Τυνησία ώστε να τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια η Ευρώπη. Μέσω Ιταλίας φυσικά. Οι Ιταλοί έχουν υποβάλλει αντίστοιχο σχέδιο και στην Αίγυπτο. Με την Αίγυπτο προωθεί ηλεκτρική διασύνδεση εδώ και χρόνια ο όμιλος Κοπελούζου, με μελλοντική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε το τρέξιμο για να προλάβουμε τους Ιταλούς;

Η Ελλάδα ως πύλη πράσινης ενέργειας

Ηδη στην Ευρώπη υπάρχει συζήτηση για το πού θα εγκατασταθούν τα νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που θα στηρίξουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας που απαιτούν οι στόχοι πράσινης μετάβασης. Η Αφρική είναι μια λύση γιατί διαθέτει τεράστιες εκτάσεις και καλό αιολικό δυναμικό. Όμως δε διαθέτει τα κεφάλαια για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, όχι μόνο για την εγκατάσταση των αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και για την αναβάθμιση των δικτύων ώστε να μεταφέρουν αυτή την παραγωγή εντός των χωρών της Βορείου Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό και οι προτάσεις για διασυνδέσεις που έχουν κατατεθεί προς Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο, κ.λπ. προβλέπουν και μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση των δικτύων. Η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι μέσω διασυνδέσεων όπως με την Αίγυπτο, αλλά και με το Ισραήλ και Κύπρο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση βάζει πλάτη στον ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της διασύνδεσης με Κύπρο.

Έρχονται οι Γιαπωνέζοι στα φωτοβολταϊκά

Η κορύφωση της προεκλογικής περιόδου έχει οδηγήσει σε ύπνωση τα υπουργεία και σε αναμονή τις επιχειρήσεις. Η στήλη, έστω και με μεγάλη δυσκολία, αλιεύει πάντως πληροφορίες από την αγορά και μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες είναι η σταδιακή επιστροφή της οικογένειας Λογοθέτη για business στη χώρα μας. Μετά τις γνωστές περιπέτειες, οι αδελφοί Λογοθέτη είχαν περιορίσει τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα. Τώρα που λύθηκαν οι εκκρεμότητες, επανέρχονται δραστήριοι και σε συνεργασία με γιαπωνέζικο όμιλο ετοιμάζουν επένδυση σε μεγάλο φωτοβολταϊκό. Ποιοι είναι οι γιαπωνέζοι; Η Mitsui. Ο όμιλος Libra, της οικογένειας Λογοθέτη, διαθέτει διαχρονικά ισχυρή παρουσία στην πράσινη ενέργεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ώρα για νέο πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ

Το παραδέχθηκε χθες και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με αφορμή την είσοδο της Noval στο Χρηματιστήριο. Χρειάζονται παρεμβάσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ, τις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Η είσοδος της Noval, του ομίλου Βιοχάλκο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον κλάδο στο Χ.Α. και στηρίζει τις διοικήσεις των εταιρειών και τους μετόχους που πιστεύουν πως ήρθε η ώρα για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που μετράει πλέον αρκετά χρόνια ζωής. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όμως, πρέπει και οι βασικοί μέτοχοι κάποιων ΑΕΕΑΠ να αυξήσουν τη διασπορά ώστε να επωφελούνται περισσότεροι μικρομέτοχοι από τα προνόμια που απολαμβάνουν οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων.

Δύσκολα τα πράγματα για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Δεν είναι πλέον της μόδας το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τουλάχιστον αν πιστέψουμε τις προτροπές του γνωστού επενδυτή Dan Loeb, που ελέγχει το hedge fund Third Point, γνωστού στην Ελλάδα και από την εποχή που είχε τοποθετηθεί στην Dolphin Capital Investors, επί Μίλτου Καμπουρίδη. Ο Loeb προτρέπει ισχυρές βρετανικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου για τις ΗΠΑ. Κάποιοι άλλοι επενδυτές ζητούν από τις εταιρείες που συμμετέχουν να μείνουν στο Λονδίνο αλλά να εισαχθούν και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ώστε να αποτελέσει το τελευταίο την κύρια αγορά τους. Κάτι τέτοιο έκανε για παράδειγμα ο βρετανικός κατασκευαστικός όμιλος CRH.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις