Που θα πάει τελικά ο Σπήλιος Λιβανός
Η στήλη απέχει σήμερα από το σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας αλλά, όπως έχετε καταλάβει, ασχολείται εδώ και εβδομάδες με την τακτοποίηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και στενού φίλου του Μεγάρου Μαξίμου Σπήλιου Λιβανού. Ο Σπ. Λιβανός εμφανίζονταν ως υποψήφιος για την προεδρία του Υπερταμείου όπως είχαμε γράψει αλλά στη συνέχεια μάθαμε πως στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλαξαν άποψη για το ποιος θα πάρει την (εν πολλοίς διακοσμητική) θέση στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Έτσι ο Σπ. Λιβανός ακούγεται τώρα πως προορίζεται για τη θέση του προέδρου της HellenIQ Energy θέση που κατέχει σήμερα ένας άλλος υπουργός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Δεν έχουμε διασταυρώσει απόλυτα την πληροφορία αλλά την μεταφέρουμε ως ένα ψίχουλο πολιτικής επικαιρότητας στην ταπεινή μας στήλη!
Ο εφτάψυχος Μάνος έχει πολλούς πονοκεφάλους τελευταία
Όσο περισσότερο κάθεσαι σε μια ψηλή καρέκλα, τόσο θα αυξάνουν οι εχθροί σου! Έπρεπε να το γνωρίζει ο Μανούσος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ που προβληματίζεται τελευταία γιατί λιγοστεύουν οι φίλοι του σε πολιτικά γραφεία και media. Η κυβέρνηση της ΝΔ κράτησε τον Μ. Μανουσάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ που τον είχε «τρυπώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβαση και των Κινέζων της State Grid με τους οποίους είχε αναπτύξει καλές σχέσεις από την εποχή που μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο του διαχειριστή, επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώνουν πως τα απανωτά πανηγυρικά δημοσιεύματα για τα μεγάλα σχέδια Μανουσάκη όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με Γερμανία, κρύβουν τα σοβαρά προβλήματα σε πιο επείγοντα έργα όπως η κατασκευή του επίγειου δικτύου υψηλής τάσης στην Κρήτη ώστε να αξιοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με το νησί. Μέχρι πρόσφατα τα προβλήματα με τις κολώνες υψηλής τάσης στην Κρήτη απασχολούσαν μόνο τον τοπικό Τύπο. Τώρα ξύπνησαν και στην πρωτεύουσα, αλλά έχασε τον ύπνο του ο Μανουσάκης!
ΑΒΑΞ: Το δύσκολο 2023 και οι μεγάλες ελπίδες για το 2024
Η μετοχή της ΑΒΑΞ καταγράφει άνοδο που ξεπερνά το 84% το τελευταίο δωδεκάμηνο αν και η άνοδος του τελευταίου μήνα μόλις που φτάνει το 1%. Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία των οικογενειών Ιωάννου και Μιτζάλη ελπίζουν πως θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Πέρυσι, μολονότι το πρώτο εξάμηνο ήταν πολύ καλό, τα συνολικά αποτελέσματα χρήσης δεν ήταν και για πανηγυρισμούς! Οι εκτιμήσεις που προβλέπονται στην (κατά παραγγελία) ανάλυση της EDISON μιλούν για πτώση (πολύ πολύ μικρή) εσόδων το 2023, σε σχέση με το 2022, με κέρδη ανά μετοχή χαμηλότερα. Τα έσοδα του 2022 ήταν στα 402,7 εκατ. και του 2023 στα 402,2 εκατ. με βάση τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου. Τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 ήταν χαμηλότερα έναντι του 2022 και περιορίστηκαν στα 0,11 ευρώ ανά μετοχή από 0,13 ευρώ ανά μετοχή το 2022. Για φέτος αναμένονται πολύ πολύ καλύτερα μεγέθη, αλλά οι περυσινές δυσκολίες ενεργοποίησης εργοταξίων – με επίκεντρο το μετρό Αθήνας – προβληματίζουν.
Τελικά γιατί έρχεται Ελλάδα η Margherita Della Valle της Vodafone;
Η στήλη είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό την επίσκεψη της Margherita Della Valle, της Ιταλίδας διευθύνουσας συμβούλου της βρετανικής Vodafone στην Ελλάδα. Αμέσως είχαν ακολουθήσει απανωτά δημοσιεύματα με σενάρια πώλησης της ελληνικής θυγατρικής, όπως έκανε προ εβδομάδων η Vodafone στην Ισπανία. Είχε υπάρξει και η σχετική σάλτσα με φήμες για συζητήσεις του βρετανικού ομίλου με τη ΔΕΗ που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες τής στις τηλεπικοινωνίες. Τώρα μαθαίνουμε πως η Della Valle έρχεται Αθήνα για να δηλώσει πως “δεν πουλάμε»! Μήπως, όμως, το λέει αυτό επειδή ουδείς αγοράζει; Με δεδομένη τη δυσάρεστη, πραγματική, κατάσταση της Vodafone Ελλάδος και τις φήμες πως είναι διαθέσιμη προς πώληση και η Nova (η United Group δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες, το ξεκαθαρίζουμε!) οι υποψήφιοι μάλλον θα πάνε προς Nova μεριά! Η Vodafone δεν είναι (πανευρωπαϊκά) της μόδας εδώ και καιρό. Και στην Ελλάδα βγήκε εκτός μόδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν αποκαλύφθηκε πως τα κεντρικά της τεχνολογικά συστήματα είχαν μετατραπεί σε άνδρο υποκλοπών οι οποίοι παρακολουθούσαν μέχρι και τα τηλέφωνα ανώτερων πολιτειακών παραγόντων.
Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Τσέχοι στα ελληνικά φάρμακα!
Η Profarm, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των φαρμακαποθηκών που ελέγχεται από την τσεχική Emma Capital, συνεχίζει ακάθεκτη τις εξαγορές και τις επενδύσεις. Χθες έγινε γνωστό πως η Profarm αποκτά περιουσιακά στοιχεία της LAS, θυγατρικής της εισηγμένης Lavipharm. H Lavipharm ανακοίνωσε πως διακόπτει τη δραστηριότητα φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) και προχώρα στη μεταβίβαση κάποιων στοιχείων του ενεργητικού της θυγατρικής της εταιρείας LAS στην Profarm.
Πριν από λίγες εβδομάδες η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εγκρίνει την απόκτηση του 100% τριών φαρμακαποθηκών σε Αχαΐα, Αργολίδα και Μεσσηνία από την Profarm. Οι Τσέχοι έχουν δρομολογήσει και μια μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία ενιαία εγκαταστάσεων στου Ρέντη ενώ συνεχίζουν να κυνηγούν εξαγορές γιατί πιστεύουν πως η ελληνική αγορά σύντομα θα έχει μόλις 8 – 10 μεγάλους ομίλους στο χώρο των φαρμακαποθηκών από τις δεκάδες μικρές εταιρείες σήμερα. Και να φανταστείτε πως όλη αυτή η μεγάλη επένδυση έγινε επειδή όταν αποχώρησε η Emma Capital από τον ΟΠΑΠ κάποιοι Τσέχοι είχαν αγαπήσει τόσο πολύ την Ελλάδα που έψαχναν αφορμή, δηλαδή επενδύσεις, για να μην εγκαταλείψουν τη χώρα μας!
Το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής και τα σενάρια
Μπορεί το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού να είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ελβετού αρχιτέκτονα Μάριο Μπόττα (για το κτίριο συνεργάστηκε με τις Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου της SPARCH) αλλά τον τελευταίο καιρό είναι στην επικαιρότητα. Κυκλοφόρησε, χωρίς να διαψευστεί, πως η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που πλέον ελέγχεται από την CVC Capital, έχει βάλει πωλητήριο στο γνωστό κτίριο.
Πρόκειται για συγκρότημα που «αποτελείται από το κτίριο διοίκησης, με ισόγειο και έξι ορόφους, που ανοίγεται προς τη λεωφόρο Συγγρού και τη θέα της Ακρόπολης και ένα γραμμικό κτίριο γραφείων, με ισόγειο και τρεις ορόφους, που διαμορφώνει οπτικό φράγμα προς το πλάγιο όριο του οικοπέδου. Κάτω από το έδαφος, το συγκρότημα εκτείνεται, στο μέγιστο της κάλυψης του οικοπέδου, σε επτά υπόγειους ορόφους. Η έννοια του δημόσιου χώρου γίνεται σημαντική για το σχεδιασμό, καθώς εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία μιας αστικής πλατείας, που συνδέει τα δύο κτίρια, ενός αιθρίου και ενός διώροφου φουαγιέ».
Ποιος θα το αγοράσει; Μάλλον ΑΕΕΑΠ θα είναι.
*Η Χριστίνα Κοραή απουσιάζει με άδεια