Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ρελάνς Νίκου; Πλούσιο παρασκήνιο με απεριτίφ για τις καρέκλες των Βρυξελλών, μαδάμε την μαργαρίτα, θα γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός, η σοβαρή Q&R, οι συνεχείς ανατροπές στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η ανησυχία για τη φημολογία στο ΥΠΕΝ και οι φήμες για συμβιβασμό Καρώνη με JP Morgan

Ρελάνς Νίκου; Πλούσιο παρασκήνιο με απεριτίφ για τις καρέκλες των Βρυξελλών, μαδάμε την μαργαρίτα, θα γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός, η σοβαρή Q&R, οι συνεχείς ανατροπές στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η ανησυχία για τη φημολογία στο ΥΠΕΝ και οι φήμες για συμβιβασμό Καρώνη με JP Morgan

Ρελάνς Νίκου

Εάν τραβήξει σε μάκρος η εσωτερική φαγωμάρα που ξέσπασε μετά το 12,79% που πήρε το ΠΑΣΟΚ, την στιγμή που η ΝΔ έχασε 1 εκατομμύριο ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε κάτω από το 15%, ας μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιδιώξει καθαρές λύσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr. Οι διαγραφές για τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις, δύσκολα θα έλυναν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, όμως, θα μπορούσε να ζητήσει ο ίδιος να μπει σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το θέμα αλλαγής του καταστατικού ώστε να έρθει νωρίτερα από το Φθινόπωρο του 2025, η διαδικασία εκλογής προέδρου. Το άλλο σενάριο είναι, εάν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και δεν συμμαζεύεται με τίποτα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας, βάζοντας υποψηφιότητα και ο ίδιος. Όλα είναι στο τραπέζι. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δείξουν τον οδικό χάρτη. Η ανακωχή δεν μοιάζει πιθανή στην παρούσα φάση.

Στα χαρακώματα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το ΠΑΣΟΚ. Γύρω στους 10 βουλευτές αφήνουν αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Όλα δείχνουν ότι οι σύντροφοι οδεύουν σε μία εσωκομματική μάχη μέχρις εσχάτων. Η πρώτη αναμέτρηση θα είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη (16/6) που θα δώσει ένα πρώτο κλίμα εάν η όξυνση οδηγείται σε εκτόνωση ή πυροδοτεί περαιτέρω αντιδράσεις.

Κρας τεστ

Το πραγματικό κρας τεστ όμως αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία θα συγκληθεί στα τέλη Ιουνίου. Και στις δύο συνεδριάσεις θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απέστειλε επιστολή στον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο με την οποίαν ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος έως το τέλος του 2024. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν κατατεθεί ανάλογη πρόταση και στην Κεντρική Επιτροπή που θα μπει σε ψηφοφορία.

Σεβασμός

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κρύβεται πίσω από το καταστατικό όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες. Πάντοτε το σεβόταν. Το 2017 κατέβηκε υποψήφιος στην προεδρική κούρσα όταν οι διαδικασίες άνοιξαν θεσμικά από το ΚΙΝ.ΑΛ. « Δεν βγήκε πριν, να πυροβολεί». Το 2019 ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε αλλαγή της ηγεσίας. Ο Ανδρουλάκης συμμετείχε στην εκλογική κούρσα του 2021, ακολουθώντας την θεσμική διαδικασία της διαδοχής την οποίαν άνοιξε η Φώφη Γεννηματά, και ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο της.

Παρασκήνιο με απεριτίφ!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το παρασκήνιο για τις υψηλές καρέκλες της ΕΕ. Την Δευτέρα 17/6/2024 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ στις δύο το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Στανχόουπ». Στις 6μμ αρχίζει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «27» ηγετών με απεριτίφ όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση και στις 7.30μμ οι «27» ηγέτες περνάνε στην μεγάλη αίθουσα των συζητήσεων όπου θα παρακαθίσουν σε δείπνο συνεχίζοντας την συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και τις υποψηφιότητες.

Διαπραγματευτές!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είναι οι δύο διαπραγματευτές τους οποίους όρισε το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα προκειμένου να συζητήσουν με τις άλλες πολιτικές ομάδες τις συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσουν για την στήριξη των προσώπων που θα διεκδικήσουν τις υψηλές θέσεις στα κοινοτικά όργανα. Από τους σοσιαλιστές ως διαπραγματευτές ορίστηκαν ο Γερμανός πρόεδρος Σουλτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ.

«Κλείδωσε» η Ούρσουλα

Συνολικά 441 έδρες συγκεντρώνουν μαζί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (189), οι Σοσιαλιστές (135) και η ομάδα του Μακρόν (Renew (79). Στηρίζουν από κοινού την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον Λάιεν για μια ακόμη πενταετία στην προεδρία της Κομισιόν. Ψηφίζει το ευρωκοινοβούλιο. Απαιτείται πλειοψηφία 361 ψήφων. Επειδή είναι μυστική ψηφοφορία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και αρνητική ψήφος η οποία όμως δύσκολα θα διαταράξει την επανεκλογή της.

Ο ή η Επίτροπος

Στις Βρυξέλλες θα γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις για τους φακέλους των Επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα έχει τις δεξιότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του φακέλου που θα πάρει η χώρα. Τα ονόματα τα οποία παίζουν είναι: ο Μαργαρίτης Σχινάς που θεωρείται εκλεκτός της προέδρου της Κομισιόν, ο Θόδωρος Σκυλακάκης εφόσον ο φάκελλος αφορά για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση, η Νίκη Κεραμέως (έχει πλούσια υπουργική εμπειρία )υπάρχει και ποσόστωση). Εάν έγινε κάποια μυστική συνεννόηση για τον έναν εκ των δύο υπουργών, τότε δεν θα συμπεριληφθεί στο νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η μαργαρίτα!

Από το βράδυ της Κυριακής, μετά το αρνητικό για την ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα από μέρα σε μέρα αναμένουμε τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη. Πήρε αρκετές αναβολές. Σήμερα συνεδριάζει το παρών υπουργικό συμβούλιο με πλούσια ατζέντα. Κυβερνητικές πηγές όμως έλεγαν ότι μπορεί και να μη συνεδρίασει και να γίνουν ανακοινώσεις για τους νέους υπουργούς. Ή να συνεδριάσει το υπουργικό και μέχρι το απόγευμα να γίνει και ο ανασχηματισμός. Μπορεί να μη γίνει ούτε αυτό και ο πρωθυπουργός να φύγει στα δύο ταξίδια που έχει στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες και μετά την επιστροφή του αργά το βράδυ της Δευτέρας να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των διορθωτικών κινήσεων που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή εικόνα βέβαια δεν είναι και τόσο σοβαρή. Να γίνει ο ανασχηματισμός για να τελειώνει και αυτή η σεναριολογία που καθόλου δεν ενδιαφέρει τον κόσμο όταν δίνει τη μάχη με το ράφι του σουπερμάρκετ.

Ο Θωμάς εκτός;

Αρνήθηκε την θέση στο Μαξίμου που φέρεται ο πρωθυπουργός να πρότεινε στον Θωμά Βαρβιτσιώτη που είναι κοντά του και πρόσφερε τα μέγιστα στις προεκλογικές του καμπάνιες. Όπως φαίνεται μία θέση στο Μαξίμου δεν είναι στους σχεδιασμούς του επιτυχημένου επιχειρηματία. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να του αντιπροτείνει κάποιο άλλο υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία τους θα συνεχιστεί.

Ζυμώσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στέφαν Λεβέν, πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προκειμένου να συζητήσουν για τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν για τις κρίσιμες θέσεις των κοινοτικών οργάνων με βάση την σύνθεση των εκλογικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Η προσπάθεια που γίνεται είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και πρώην υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης να αναλάβει την αντιπροεδρία της Επιτροπής Ενέργειας του ευρωκοινοβουλίου διότι μπορεί να εξελέγη για πρώτη φορά αλλά έχει όλα τα προσόντα.

Q&R, σοβαρή εταιρεία

Η στήλη έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για την περίπτωση της Q&R, αυτού του κολοσσού της πληροφορικής που ετοίμαζε μεγάλες εξαγορές και είχε χθες προγραμματίσει γενική συνέλευση προκειμένου να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να σαρώσει την αγορά! Οι μέτοχοι που έχουν επενδύσει σε αυτόν τον κολοσσό ενημερώθηκαν χθες πως τελικά δεν θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προγραμματιστεί να εγκριθεί από την γενική συνέλευση. Το αίτημα κατατέθηκε από την βασική μέτοχο την κα Σοφία Σωτηράκου – Τριάντη (ελέγχει σχεδόν το 32%) με το επιχείρημα πως δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι εταιρείες που θα εξαγοραστούν και συνεπώς δε χρειάζεται η αύξηση κεφαλαίου. Η βασική μέτοχος πρότεινε να προχωρήσει η χρηματοοικονομική ενίσχυση της Q&R μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 19,1 εκατ. ευρώ. Μα αφού δεν έχουν βρεθεί οι εταιρείες που θα εξαγοραστούν τι να το κάνουμε το ομολογιακό; Περισσότερα στη νέα γενική συνέλευση της 3ης Ιουλίου. Τα έχουν αυτά οι σοβαρές εταιρείες. Ποτέ δεν λαμβάνουν βιαστικές αποφάσεις…

Συνεχίζονται οι ανατροπές στον τομέα των αντιπροσώπων αυτοκινήτων

Μέσα σε λίγους μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω στον τομέα της αντιπροσώπευσης αυτοκινήτων με την ελβετική Emil Frey Group να αποκτά την Mercedes-Benz Hellas (τα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα της Mercedes) και μια κοινή εταιρεία των ομίλων Βασιλάκη και της ισραηλινής Samelet Motors να εξαγοράζουν την Fiat Auto Hellas (Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep). Από χθες κυκλοφορεί πως ισραηλινός όμιλος αναλαμβάνει σε δύο χρόνια και την αντιπροσώπευση της Renault η οποία άσκησε το δικαίωμα διετούς προειδοποίησης για διακοπή συνεργασίας με την Teoren. Όλα αλλάζουν και στις αντιπροσωπείες με έξοδο των περισσότερων ελληνικών ομίλων και είσοδο διεθνών εταιρειών οι οποίες αντιπροσωπεύουν τρείς και τέσσερις διαφορετικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες υπηρξε και παιχνίδι με την αντιπροσώπευση κινεζικών ομίλων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κοινοτικούς δασμούς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ανησυχία από τις φήμες για νέο ΥΠΕΝ

Ανησυχία επικράτησε χθες στην αγορά από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μπορεί να αλλάξει χέρια. Μετά το αρχικό μούδιασμα,οι περισσότερο ψύχραιμοι υπενθύμισαν πως πρόκειται απλά περί φημολογίας, συνηθισμένης πριν από κάθε ανασχηματισμό. Εκείνες τις ημέρες όλοι βγάζουν στη γύρα κάθε όνομα που έχουν στο μυαλό τους ενίοτε προκειμένου να μετρήσουν αντιδράσεις.

Σενάρια για συμβιβαστική αποτίμηση της Viva Wallet μετά το δικαστήριο

Η JP Morgan και η WRL, η εταιρεία των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα που ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό στην Viva Wallet, ενδέχεται να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για την αποτίμηση της τελευταίας μετά την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου. Αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι αισιόδοξοι που διάβασαν τις 80 σελίδες της απόφασης. Επισήμως, ούτε ο Χάρης Καρώνης που προχώρησε χθες σε εκτενέστατη ανακοίνωση, ούτε η JP Morgan που έβγαλε επίσης μια σύντομη ανακοίνωση, δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι Αμερικανοί πάντως επιμένουν, και προκύπτει από την ανακοίνωση, να δηλώνουν πως τώρα είναι η ευκαιρία για την πώληση της Viva Wallet (σ.σ. από την πλευρά Καρώνη στην J. P. Morgan που έχει το 48,5%) πριν ατονήσουν και άλλο οι συμφωνίες στον τομέα των πληρωμών. Γιατί προεξοφλούν το δυσάρεστο σενάριο; Ο Χάρης Καρώνης δεν έχει την ίδια άποψη πάντως. Μήπως οδηγηθούμε σε μια συμβιβαστική αποτίμηση σχεδόν 50% υψηλότερα από αυτή που ήθελαν οι Αμερικανοί μέχρι σήμερα; Η στήλη διατηρεί επιφυλάξεις για τη φημολογία καθώς ο Καρώνης μιλούσε μέχρι πρόσφατα για πολύ μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Η παρέλαση αντιπολιτευόμενων από το συνέδριο του ΤΜΕΔΕ

Εντύπωση προκάλεσαν οι σκληρές δηλώσεις ορισμένων επιχειρηματιών που παρέλασαν χθες από το συνέδριο του ΤΜΕΔΕ. Ειδικά ορισμένοι, που κατά κοινή ομολογία είναι από τους πλέον ευνοημένους από την κυβέρνηση, παραήταν επιθετικοί με βάση τη στήριξη που έχουν απολαύσει σε πολλά πεδία και πολλαπλά επίπεδα. Η στήλη, φυσικά, αισθάνεται μάλλον ικανοποιημένη καθώς αρκετοί συμμετέχοντες κινήθηκαν ακριβώς στο πνεύμα που μεταφέρουμε εδώ και μήνες. Πως πρέπει να σηκώσουν πάλι τα μολύβια σε πολλά υπουργεία, πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση για να μη χαθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Να υπάρξει σοβαρή μέριμνα για να ανακατανεμηθούν πόροι ώστε να προχωρήσουν κάποια έργα ή προγράμματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις